6. 6. 2012

Hulák

zdroj
Hulák česky, Howler v originále, je způsob, jakým kouzelníkovi sdělit něco velmi důležitého. Je to jasně červený kouzelný dopis, který se posílá v případech, kdy chce kouzelník někomu vynadat, něco vyčíst, vyhrožovat, pohrozit nebo něco velmi zdůraznit. A kromě osobního sdělení není nic tak účinné. Je to totiž skoro jako osobní sdělení.

Tento dopis se totiž nečte. Při otevření hlasem odesílatele obsah sdělí sám, a to odpovídajícím způsobem a tónem. Tedy to je dopis, který může klidně křičet a nadávat. Po přečtení zprávy potom sám od sebe shoří. Je ale ještě jeden způsob - v případě, že ho kouzelník neotevře, tak hulák vybuchne a sdělení se ozve s ještě větší razancí.

Ve filmu se navíc ještě ukáže, že hulák se při čtení svého obsahu složí do jakýchsi origami rtů. Tak se ale ukázal jen jednou, v druhém díle, když Ron Weasley s Harrym Potterem vzali kouzelné létající auto pana Weasleyho, aby se dostali do Bradavic, když jim ujel vlak. Poslala ho Molly Weasleyová svému synovi a vynadala mu v něm. Zároveň jím i pogratulovala své dceři k přijetí do Nebelvíru.

zdroj

V knihách se pak objevoval ještě dál. Hned ve třetím díle ho poslala Nevillu Longbottomovi jeho babička, která mu vyčítala, že ztratil lístek s hesly do nebelvírské věže a umožnil tak Siriusovi  Blackovi vniknout tam. Také ve čtvrtém díle o něm byla zmínka, když Rita Holoubková nelichotivě psala o Hermioně Grangerové a jejích údajných vztazích s Harrym a Viktorem Krumem a následně jí dorazil jeden od fanynek Ritiných článků.

Naposledy jsme se s jasně rudým dopisem setkali v pátém díle. To ho poslal Albus Brumbál Petunii Dursleyové, když ona a její manžel chtěli po incidentu s Dudleym Dursleym a mozkomory Harryho vyhodit z domu. Připomněl jí tak, že ho vyhodit nesmí. Ve filmu však proběhl "hulákový incident" trochu jinak, neboť tam ho dostal Harry od ministerské pracovnice Mafaldy Hopkirkové. Ten ale nekřičel ani mu nic nevyčítal, bylo to úřední sdělení.

zdroj

Pro nikoho ze jmenovaných však nepochybně tento dopis nebyl nic příjemného. Museli si nejen vytrpět křik od rodičů či jiných lidí, ale i to, že obsah dopisu slyšeli všichni, kteří s nimi v tu chvíli byli v jedné místnosti. V případě nerozbaleného vybuchlého huláku možná i někdo další.

Žádné komentáře:

Okomentovat