22. 6. 2012

Rozplývavá skříň

Rozplývavá skříň, nebo také vanishing cabinet, jak se píše v originále, vypadá na první pohled jako obyčejná starobylá skříň, kterých je v Bradavicích nespočet. Tahle má ale určitou zvláštnost. Patří k ní totiž ještě jedna, úplně stejná. A tyto poté tvoří určitou rychlou cestu z místa na místo bez ohledu na všemožná zabezpečení byť jednoho z nich. Dohromady tvoří tyto rozplývavé skříně jakýsi meziprostorový tunel, přičemž jedna z nich je vchod, druhá východ a fungují obousměrně.

Potud vše vypadá jako poměrně pohodlné cestování. A také bezpečné, proto se hodně oužívaly během první kouzelnické války - pokud zaútočili smrtijedi, dotyčný prostě zmizel do druhé skříně, dokud nebezpečí nepominulo. Jenže také existuje pár, který naopak smrtijedům neslavně posloužil. A to rozplývavá skříň v Bradavicích, jejíž dvojče se nachází v obchodě Borgina a Burkese, jejichž sortiment je prolezlý černou magií. To ale dlouho nikdo netušil, navíc ta bradavická byla dlouhou dobu rozbitá, a tak se to stalo Bradavicím i celému kouzelnickému světu osudným.

zdroj
Poprvé se s rozplývavou skříní setkáváme ve druhém díle. Tehdy vlastně není ani příliš podstatné, že je to rozplývavá skříň, a ani to není řečeno. Harry Potter s Weasleyovými pomocí letaxu měl cestovat z Doupěte do Příčné ulice, ale vlastní vinou se ocitl v krbu Borgina a Burkese v Obrtlé ulici. Než ale stačil podivný obchod opustit, dovnitř vešel Draco Malfoy se svým otcem a aby nebyl Harry zpozorován, zalezl si do "nějaké skříně", a to právě do rozplývavé. Naštěstí se z ní ale nikam nepřenesl.

Nicméně v tomtéž díle je zmíněn i protipól skříně u Borgina a Burkese, a to když skoro bezhlavý Nick přesvědčí Protivu, školní strašidlo, aby ji upustil ve Filchově kanceláři a pomohl tak Harrymu utéct před malérem kvůli znečištění hradní chodby bahnem.

Podruhé se rozplývavá skříň objevila až v pátém díle. Tehdy už nebyla příliš funkční (pravděpodobně právě kvůli Protivovu zásahu), a když do ní Fred a George Weasleyovi nacpali zmijozelského famfrpálového kapitána Grahama Montaguea, aby jim nestihl sebrat školní body, způsobili, že cestoval sem a tam mezi hradem a obchodem, slýchával útržky toho, co se tam děje, ale nemohl se dostat ven, dokud se nepokusil přemístit a neskončil v záchodové míse. Tím se definitivně rozbila a byla umístěna do skladiště v komnatě nejvyšší potřeby.

Samozřejmě si tento zážitek ale Montague nenechal pro sebe a o všem se dozvěděl i Draco Malfoy. V šestém díle se poté pokusí posloužit Voldemortovi, zabít Albuse Brumbála a dostat do školy smrtijedy. A to tak, že opraví rozplývavou skříň v komnatě nejvyšší potřeby, protože díky ní všichni bez problémů obejdou zabezpečovací systém hradu. Nejprve se dožadoval v obchodě v Obrtlé ulici rad, jak skříň opravit. To zaslechli Harry, Ron Weasley a Hermiona Grangerová, ale nepochopili, o co jde. Jenže ani Draco tam nepochodil, respektive mu Borgin mohl dát jen pár rad, když nemohl skříň vidět na vlastní oči. 

Draco se proto celý rok snažil dát dvojici skříní dohromady pomocí zaklínadla harmonia nectere passus, které si žádá spoustu energie a patrně i další rituály. Velmi to podlomilo jeho psychiku a zdraví, ale nakonec se podařilo. Pomocí rozplývavé skříně byl bradavický hrad napaden smrtijedy a Brumbál zavražděn.

Naštěstí se ale tento kousek nemůže podařit znovu - rozplývavou skříň, stejně jako všechno ostatní vybavení, totiž v sedmém díle nakonec zničí zložár založený v komnatě nejvyšší potřeby Vincentem Crabbem. 

Žádné komentáře:

Okomentovat