11. 7. 2024

Odpuzující kouzlo

Odpuzující kouzlo, jehož formule zní relashio, možná z francouzského relâcher - pustit, španělského relajo - uvolnit, nebo italského rilascio - vypustit, je uřknutí nutící pustit cokoli, co cíl drží - funguje to proto na živé i neživé cíle, tedy na člověka svírajícího předmět nebo jiného člověka, na překážku, do které se někdo nebo něco zaklesne, na pouta. A vypadá tak, že z hůlky vyletí proti cíli, na který hůlka ukazuje, proud fialových nebo zlatých jisker (ve filmu se mohou v některých případech barvy vizuálních efektů lišit), pokud se použije pod vodou, vystřelí proud vařící vody. Živý cíl potom uvolní stisk, neživá věc se poničí natolik, aby se šlo vyprostit. Tím pádem by se mohlo i jednat o protikouzlo na poutací kouzlo, které naopak cíl sváže. A mnohokrát jsme ho také mohli vidět.

zdroj

Jeho použití bylo vidět třeba v druhém díle Fantastických zvířat, kde ho Mlok Scamander použil na řetězy zouwu, jehož zachránil z kouzelnického cirkusu a ubytoval ve svém zvěřinci. Nebo ve čtvrtém díle, když ho Harry Potter použil během plnění druhého úkolu Turnaje tří kouzelnických škol proti ďasovci, jenž ho v jezeře popadl za kotník. V pátém filmu ho dost možná využila i Dolores Umbridgeové - jako neverbální zaklínadlo, aby od sebe odstrčila líbající se dvojici studentů. 

V šestém díle se ukázalo ve vzpomínce Boba Ogdena na návštěvu Gauntových. Tehdy ho totiž Bob použil k tomu, aby odtrhnul Rojvola Gaunta od jeho dcery, kterou vzteky škrtil kvůli její zamilovanosti do mudly Toma Raddla. A později ho použil Mundungus Fletcher naopak proti Harrymu. Tehdy od sebe Harryho rovněž neverbálně odstrčil, když ho Harry popadl vzteky za krk kvůli tomu, jak Mundungus vykradl dům mrtvého Siriuse Blacka. 

A v sedmém díle se objevilo hned několikrát. Hermiona Grangerová jím osvobodila Mary Cattermoleovou z řetězů během jejího slyšení na ministerstvu kouzel, kam vnikla s Harrym a Ronem Weasleym. Potom jím od sebe odrazila Corbana Yaxleyho, když se snažili uniknout a on ji popadl za paži. Ron se zase snažil zastavit jím ve sklepě Malfoyových stříbrnou kouzelnou ruku Petera Pettigrewa. Když je totiž zajali Malfoyovi a Peter mírně zaváhal, zatímco je měl zadržet při pokusu o útěk, jeho kouzelná ruka ho začala samovolně škrtit. Jenže se Ronovi nepovedlo ji zastavit. A potom ho Harry použil na řetězy draka u trezoru Lestrangeových v bance u Gringottový, odkud se po vloupání během hledání Voldemortových viteálů potřebovali probourat ven. Ve filmu to ovšem byla Hermiona. 

Žádné komentáře:

Okomentovat