25. 5. 2024

U Tří košťat

U Tří košťat (Three Broomsticks Inn) je oblíbený hostinec v kouzelnické vesnici Prasinky ve Skotsku, kam často chodí studenti a personál ze sousedních Bradavic. Proto je často plný lidí, trochu zakouřený, ale čistý, útulný a přívětivý. 

Má prostorný lokál s barem, za kterým je zrcadlo a jsou tam uložena košťata k létání, ve filmu také soukromý salonek a ve třetím dílu u dveří viselo několik mluvících scvrklých hlav. A podává se tam občerstvení, i když většina návštěvníků chodí hlavně na oblíbené nápoje jako máslový ležák, ohnivá whisky, odvar z chejru, svařená medovina, rum z červeného rybízu, třešňový sirup nebo sodovka s ledem a deštníčkem. 

Založit ho měli v roce 1452, nejspíš ne zcela na zelené louce. Mohlo by se totiž jednat o starý dům Hengista Zálesáka, zakladatele Prasinek, který na přelomu prvního a druhého tisíciletí studoval v Mrzimoru a Prasinky založil, když ho mudlové vyhnali z domova. Je tak možné, že hostinec jako hostinec byl založen až v roce 1452, ale Hengist na jeho místě míval dům, z něhož se nakonec hostinec stal. 

zdroj

Od té doby sloužil jako oblíbená zastávka pro studenty, zaměstnance Bradavic, obyvatele Prasinek i návštěvníky a občas hrál roli ve vážných událostech. Podle Historického přehledu kouzelnických lokalit sloužil třeba hostinec v Prasinkách jako základna lidí při vzpouře skřetů v roce 1612 (jen se neví jistě, zda to bylo zrovna U Tří košťat). A podobně měl svou roli i během ságy, kdy byla hostinskou a patrně i majitelkou už alespoň dvacet let madam Rosmerta. 

Ve třetím díle tam často chodili Ron Weasley a Hermiona Grangerová na máslový ležák, někdy s nimi i potají pod neviditelným pláštěm Harry Potter, který oficiálně do Prasinek nesměl, protože neměl podepsané povolení od zákonného zástupce. Často tam naráželi na Rubeuse Hagrida, některé další učitele, spolužáky. Až při jedné návštěvě Prasinek byl hostinec kvůli návštěvě ministra kouzel pro veřejnost zavřený a Harry pod svým pláštěm jako jediný dokázal proklouznout dovnitř a vyslechnout si rozhovor ministra s učiteli v lokále. Ve filmu byl ten den zavřený pro nezletilé kouzelníky, alespoň podle tvrzení několika scvrklých hlav u dveří (není známo, jestli to byla pravda a jestli to bylo běžné nařízení), byť si tehdy ministr zamluvil soukromý salonek. Ale i tehdy tam Harry díky svému plášti proklouzl. A v obou případech se tak dozvěděl, že Sirius Black, jehož ještě měl stejně jako zbytek světa za nebezpečného smrtijeda a vraha, je jeho kmotr, býval nejlepším přítelem jeho otce a měl ho zradit Voldemortovi.

Ten rok ovšem celkově nebyly návštěvy Prasinek a hostince zrovna nejveselejší. Kvůli útěku Siriuse z Azkabanu vesnici hlídalo několik přidělených mozkomorů a návštěvníky odrazovala ponurá atmosféra, jakou kolem sebe šířili.

Ve čtvrtém díle si to naopak hostinec plně vynahradil. Díky pořádání Turnaje tří kouzelnických škol býval zejména v době turnajových úkolů nabitý nejen studenty a profesory, ale i diváky z různých koutů země a novináři. Jen Harry, ač už tam směl oficiálně, si zase návštěvy neužil. Jako šampion turnaje vyvolával ještě větší pozornost než obvykle, a tak tam opět někdy chodil schovaný pod neviditelným pláštěm. 

V pátém díle pak hostinec U Tří košťat využil víc než k zábavě, jíž se v Bradavicích pod dohledem Dolores Umbridgeové dostávalo málo, k jistému aktivismu. Nejdřív si myslel, že měla hostinec vybrat Hermiona pro první setkání se studenty se zájmem o otevření kroužku skutečné obrany proti černé magii. Ovšem podle Hermiony měli mít víc soukromí v pochybném zařízení U Prasečí hlavy (nakonec to nebyla pravda, zaprášený lokál, kam se nahrnulo tolik studentů najednou, přitahoval mnohem větší pozornost, než by přitahoval lokál, kam hromady studentů chodí běžně a je tam ruch). A možná právě proto ke Třem košťatům později zamířili na setkání s Lenkou Láskorádovou a Ritou Holoubkovou, aby se s Harrym dohodli na rozhovoru, v němž veřejně vylíčí potlačovanou pravdu o návratu lorda Voldemorta.

Až v šestém díle ke Třem košťatům chodili Harry, Hermiona a Ron běžně, bez starostí. Než se hostinec stal počátečním místem katastrofy. Draco Malfoy, s úkolem zbavit se Albuse Brumbála na pokyn Voldemorta, kletbou imperius ovládl madam Rosmertu a přiměl ji, aby předala Katie Bellové na dámských záchodech prokletý náhrdelník a pronesla ho do Bradavic. Katie se ho ale náhodou cestou z hostince dotkla, musela být hospitalizovaná a po zbytek roku byly studentům zakázány výlety do Prasinek. 

A na konci školního roku tento Dracův zatím neodhalený čin přinesl další katastrofu. Když tehdy Harry s Brumbálem našli jeden Voldemortův viteál a vydali se ho zničit, chtěli se k němu přemístit z Prasinek mimo kouzelnou ochranu Bradavic. Tam je před Třemi košťaty potkala madam Rosmerta a později se s ní setkali i po návratu. Řekla jim, že se nad Bradavicemi vznáší znamení zla (ve filmu ho vypustili smrtijedi až po Brumbálově smrti, v knize před útokem na školu jako past) a půjčila jim dvě košťata, aby se mohli do školy dostat co nejrychleji. Ve skutečnosti totiž díky setkání s Brumbálem Dracovi hlásila, že Brumbál není ve škole, pak jestli se už vrací, a Draco ve vhodný čas povolal smrtijedy a přichystal s nimi na ředitele léčku. 

Ve filmové verzi také právě někdy kolem tohoto dílu najala madam Rosmerta číšníka a barmana a Horácio Křiklan si měl pamatovat, když byl hostinec ještě U Jednoho koštěte. Ale byl přiopilý, když to tvrdil, a nejspíš to myslel jako vtip. Rozhodně neexistuje záznam, že by hostinec někdy změnil jméno.

Není známo, jestli po tomto všem studenti směli v sedmém díle chodit do Prasinek a navštěvovat Tři košťata, ale ani tehdy lokál nezůstal prázdný, byť se to Rosmertě asi nelíbilo. Zdržovali se tam totiž smrtijedi, alespoň na jaře. Protože když se v Prasinkách objevili Harry, Ron a Hermiona a aktivovali nastražené ječící kouzlo, z hostince vyběhli smrtijedi, kteří na narušitele čekali. Alespoň lze předpokládat, že po porážce Voldemorta se chod Prasinek postupně vrátil do normálu a hostinec U Tří košťat zase fungoval jako oblíbená zastávka pro studenty i okolí. 

Žádné komentáře:

Okomentovat