15. 3. 2024

Násobící kouzlo

Násobící nebo též zdvojovací kouzlo (doubling charm) může být podle svého zamýšleného užití jak obyčejnou kouzelnou formulí, tak temnou formulí, dokonce kletbou. Formule zní geminio z latinského geminare - zdvojnásobit, a jako obyčejná kouzelná formule zkrátka zdvojí předmět, proti němuž kouzelník nebo čarodějka švihne hůlkou a pronese geminio. Vytvoří jeho přesnou repliku. Ale pokud se použije jako kletba, zajistí, že se onen předmět při dotyku znásobuje opakovaně stále dokola, klidně až do nekonečna. 

zdroj

Kouzlo vynalezla samotářská dvojčata, čarodějky Helixa a Syna Hyslopovy, které pomocí něj zkopírovaly každý předmět ve svém panství, kde spolu celý život žily. Po jejich smrti se o tomto dozvěděli jejich příbuzní, když objevili dvojí ručně psané instrukce ke kouzlu, jedny zanechané každým dvojčetem, a kouzlo se postupně dostalo do širokého povědomí.

Použil ho například Albus Brumbál ve třetím díle Fantastických zvířat. Tedy tehdy ho použil jako násobící kletbu na pečivo uvnitř jedné z kopií kufru Mloka Scamandera, aby si jejich nepřátelé během voleb v Bhútánu mysleli, že se jedná o pravý kufr s čchi-linem, jenž měl zvolit nového vůdce kouzelnického světa, a když ho otevřou, aby je pečivo zavalilo.

V sedmém díle použila kouzlo také Hermiona Grangerová, když na ministerstvu kouzel ukradli s Harrym Potterem a Ronem Weasleym Dolores Umbridgeové medailonek Salazara Zmijozela jako jeden z Voldemortových viteálů, a vykouzlila jí repliku, aby nic nepoznala - z toho je také zřejmé, že takto vyčarovaný objekt odpovídá vzhledem, ale nemůže převzít i magické vlastnosti originálu, jako tady úlomek duše Voldemorta.

Vedle toho toto kouzlo coby kletbu používali spolu s kouzlem flagrante jako bezpečnostní opatření v bance Gringottovi. Například na cennosti v trezoru Lestrangeových, takže když tam vstoupili Harry, Ron a Hermiona, protože tam hledali šálek Helgy z Mrzimoru jako další viteál, pokaždé, když se něčeho dotkli, začaly se ony předměty nekonečně násobit a pomocí flagrante také zahřívat, přičemž je nakonec skoro zavalily, než se dostali ven.

Žádné komentáře:

Okomentovat