10. 11. 2022

Ollivanderův obchod

Ollivanderův obchod s hůlkami se nachází v Příčné ulici v Londýně, a to už od roku 382 před naším letopočtem (ačkoli ještě má pobočku na hlavní ulici v Prasinkách, kterou vede zaměstnanec). Od samého počátku ho vlastní rodina Ollivanderů, kteří jsou považovaní za nejlepší výrobce hůlek ve Velké Británii. 

Je to maličký, úzký ošuntělý obchod s loupajícími se zlatými písmeny nade dveřmi, jimiž hlásá Ollivanderovi/Výrobci vybraných hůlek od r. 382 př. Kr.. Jako jediná další reklama mu pak slouží hůlka na vybledlém nachovém polštářku v zaprášené výloze. A ani uvnitř není o nic okázalejší, je celý celkem zaprášený, bez nábytku kromě jediné vysoké stolice v rohu (ve filmu je ještě prodavačův pult) a řad krabic s hůlkami navršených od podlahy po strop.

zdroj

Ollivanderovi měli přitom do Velké Británie přijít už s Římany, postavit si stánek, který se během časů rozrostl v obchod, a prodávat hůlky britským kouzelníkům už od roku 382 před naším letopočtem. Tyto staré hůlky byly ještě hrubé a podřadné kvality a výkonu, nicméně začaly se rychle vylepšovat. I současný výrobce Garrick Ollivander přitom patrně stále hledá způsoby, jak výrobu hůlek vylepšit.

V příběhu jsme nicméně obchod viděli poprvé 31.7.1991, když tam Rubeus Hagrid vzal Harryho Pottera v den jeho jedenáctých narozenin, aby si koupil svou první hůlku před cestou do Bradavic. Tehdy Ollivander tvrdil, že si pamatuje každou hůlku, jakou kdy prodal, i když jich musely být tisíce.

Až v šestém díle to začalo s obchodem vypadat nahnutě. Nejprve se ho na začátku léta v roce 1996 pokusila vykrást Alexandra Walkerová a krátce na to ho úplně zavřeli, protože Ollivandera unesli smrtijedi, aby jim jako odborník prozradil, proč spolu hůlka Harryho a hůlka Voldemorta, který se tou dobou opět začal snažit Harryho dostat, tak zvláštně reagují a nefungují proti sobě v bitvě. 

Ve filmu k tomu rovnou útok na obchod ukázali. Tedy předvedli, jak smrtijedi nechali obchod vybuchnout, jak se jim Ollivander pokoušel bránit, zatímco dva smrtijedi ukradli i zásobu hůlek. Harry s Ronem Weasleym a Hermionou Grangerovou pak našli obchod právě v tomto stavu se sutí, rozlámaným nábytkem, rozbitými okny a odemčenými dveřmi.

Ollivandera pak mučili v panství Malyofů, odkud ho ale zachránili a přesunuli do Lasturové vily, domu Billa Weasleyho, a poté za ostatními Weasleyovými do bezpečí domu jejich tetičky Muriel, kde se zotavil. A po konci druhé kouzelnické války svůj obchod znovu otevřel a fungoval ještě minimálně v roce 2008.

Žádné komentáře:

Okomentovat