6. 7. 2022

Odemykací kouzlo

Formule velmi známé odemykací kouzelné formule zní alohomora, což by mělo vycházet z názvu pomůcky k věštění z čísel používané na Madagaskaru a mající doslovný význam "přátelský zlodějům". Říká se jí proto také Zlodějův přítel a odemyká zámky, dveře, okna, funguje i na zámky zapečetěné zamykacím kouzlem colloportus, je to tedy jeho protiformule, a na kouzelné zámky. V prvním díle Fantastických zvířat se také ukázalo, že kromě prostého odemčení zámku může přímo i otevřít odemykaný předmět. 

Je to tedy velice užitečné kouzlo popsané v několika učebnicích včetně prvního dílu Příručky kouzelných slov a zaklínadel, která je určena pro první ročník v Bradavicích. Je to tak jedno z prvních kouzel, jaké se tam studenti učí. Není to ale jediné odemykací kouzlo.

Před vynálezem kouzla alohomora bylo nejoblíbenější portaberto (z "porta" znamenajícího v románských jazycích dveře a "aberto" - otevřený v galicijštině a portugalštině), které roztříští zámek, ale občas místo klíčové dírky nechá dýmající díru. A před vynálezem portaberto to bylo Sezame, otevři se, které vyrve dveře z pantů a rozerve je na třísky. Akorát jsou značně primitivnější a mnohem méně rafinované než alohomora. Při jehož použití odpovídajícího šperháku z hůlky obvykle ani nevyletí žádný světelný paprsek - ale i to se může stát. Nejpodobnější by tak mohlo být kouzlo aberto. To sice zní jako variace na portaberto, ale v prvním díle Fantastických zvířat se ho Queenie Goldsteinová pokusila použít na kongresovou kancelář - a ač nefungovalo, protože asi byla dobře zabezpečená, nejspíš nechtěla zlikvidovat zámek a nechat poznat, že se dovnitř někdo vloupal.

zdroj

Původně ho v Africe vymyslel jakýsi starý čaroděj. S ním se v 17. století seznámil Eldon Elsrickle, když do Afriky utekl před trestem za sérii vloupání a alohomora se od něj naučil. K tomu tam ještě odchytil kotě extrémně nebezpečné šelmy nundu. Po nějaké době se pak v převleku vrátil do Londýna a rozhodl se své nové zdroje využít. Nundu nechal hlídat svůj dům, když byl pryč (a omračoval ho, když se vracel, jinak hrozilo, že by na něj nundu zaútočil) a pomocí kouzla alohomora pokračoval ve vloupávání do mudlovských i kouzelnických domů po celém Londýně. A když ho v kouzelnických domovech několikrát chytili, přesvědčil majitele, aby ho zase pustili, výměnou za to, že je kouzlo alohomora naučí.

Brzy se tak po Londýně objevilo mnoho "přízračných zlodějů". Třeba ke kouzelníkovi Blagdonovi Blayovi se vloupali devatenáctkrát během dvou týdnů. Což už na něj bylo moc. Začal proto pracovat na vývoji kouzla anti-alohomora, zajistil si jím dům a brzy se tato ochrana rozšířila mezi všechny londýnské kouzelníky, zatímco zvláštní skupina dostala za úkol chránit po nocích domy mudlů. A Eldon, frustrovaný, že už nedokáže vykrást jediný dům, se jednou ráno vracel do svého, zapomněl omráčit nundu a ten ho zabil ihned, jak vešel do dveří. Jeho posledním slovem bylo "alohomora", jímž je odemkl. 

Během ságy se tak nepřekvapivě kouzlo objevilo několikrát. Ještě v době před ní ho použil třeba Mlok Scamander v New Yorku, když jím otevřel sejf ve Steen National Bank, aby tam chytil svého uprchlého hrabáka. Nebo Voldemort, aby se vloupal do domu Potterových, kde pak zavraždil Jamese a Lily. 

Pak jím Hermiona Grangerová v prvním díle otevřela vchod do zakázané chodby ve třetím patře, v níž se schovával trojhlavý pes Chloupek, a pokusila se jím na konci dílu otevřít i jedny z dveří vedoucích ke kameni mudrců (ve filmu to zkusil Ron Weasley). Ty ale byly proti alohomoře zajištěné. A po jejich prvním ročníku, když se na letní prázdniny dostal zase k Dursleyovým, uvažoval Harry Potter, že jím odemkne klec se svou sovou Hedvikou, když ho Dursleyovi přinutili ji držet zamčenou. Ale neudělal to, protože nezletilí kouzelníci mimo Bradavice čarovat nesmí.

Ve třetím díle jím zase Hermiona odemkla okno v kanceláři Filiuse Kratiknota, kam na konci dílu zavřeli lapeného Siriuse Blacka, aby ho zachránila a pomohla mu utéct. Jen ve filmu použila kouzlo bombarda, jímž vyrazila dveře jeho filmové cely. 

V pátém díle se pak použilo několikrát. Ukázalo se třeba, že je potřeba pro přístup na oddělení Januse Paklíče pro pacienty s psychickými poruchami a poškozením mozku v nemocnici U Svatého Munga, aby se léčitelé a návštěvy mohli dostat dovnitř, ale zmatení pacienti nemohli ven. Ve filmu ho pak použil Harry na odemčení kanceláře Dolores Umbridgeové, aby mohl použít její krb připojený k letaxové síti, ačkoli v knize byly dveře dost možné zajištěné kouzlem anti-alohomora. A při závěrečné bitvě na ministerstvu kouzel se toto kouzlo často používalo k odemykání dveří na odboru záhad při útěku a pronásledování smrtijedů a Brumbálovy armády - a zjistilo se tak, že jedny dveře tam ani takto nelze otevřít.

A nakonec jím v sedmém díle Hermiona odemkla ložnici Reguluse Blacka na Grimmauldově náměstí 12, když se ukázalo, že jeho iniciály odpovídají iniciálám člověka, jenž ukradl jeden z hledaných Voldemortových viteálů.

Žádné komentáře:

Okomentovat