13. 7. 2022

Caipora

zdroj

Caipora je duchovní bytost, tedy patří do poddruhu duchů, který možná existuje proto, aby odlišil ty tvory, kteří mohou komunikovat s lidmi a zároveň nejsou duchy zemřelých nebo přízraky a duchovní podstata je jejich od samého začátku. Caipora je přitom jejich jediný známý zástupce s tím, že přirovnat lze ke strašidelnému psu, což je rovněž samostatný poddruh ducha vedle nelidských přízraků, zvířecích a lidských duchů a právě duchovních bytostí.

Je to tedy malá, chlupatá duchovní bytost s červenýma očima, zelenou kůží a červenými vlasy a chlupy. Pochází z Amazonského deštného pralesa v Brazílii, kde také stojí kouzelnická škola Castelobruxo, kterou chrání - tedy se tam objevuje po nocích a hlídá studenty i tvory žijící v okolním lese. Ovšem je výjimečně škodolibá a zlomyslná, čímž školní život i poněkud narušuje. Bývalá ředitelka castelobruxské školy, Benedita Douradio, například v minulosti nabídla řediteli Bradavic, Armandu Dippetovi, že mu nějakou caiporu pošle, aby poznal, co jsou skutečné problémy, když si stěžoval na bradavické strašidlo, poltergeista Protivu. 

Kromě toho je caipora i tahák cestovní agentury Globus Mundi Travel Agents v Příčné ulici, která nabízí dovolenou v Amazonii jako v "domově caipory". Ovšem má na plakátu ilustraci tvora s obrácenými chodidly, který vypadá víc jako curupira, rusovlasý lesní trpaslík z Brazílie, než caipora. 

Není se ale čemu divit, protože caipora a curupira se někdy zaměňují i v mytologii reálného světa. Podle ní je caipora mytologická bytost z východní Brazílie, kde vypadá jako nahý domorodec s tmavou kůží, velmi dlouhou rudou hřívou, s cigaretou a velmi zlomyslnou povahou, někdy děvče, někdy chlapec, každý region v Brazílii má svou verzi. Není to tam tedy duch. A někdy se právě spojuje s curupirami, což je obvykle rudovlasý chlapec, který pomocí obrácených chodidel mate stopaře. 

Podle některých verzí se caipora bojí světla, což by pak vysvětlovalo, proč ty castelobruxské vycházejí jen v noci, podle některých jezdí na pekari, někde je považována za všežravce až kanibala, a hlavně má být určitým způsobem králem zvířat a velmi mstivá vůči lovcům, kteří při lovu nerespektují pravidla. A asi také není náhoda, že slovem caipora se označovali otroci uprchlí do lesů. 

Žádné komentáře:

Okomentovat