24. 11. 2021

Znamení zla

zdroj

Na znamení zla (Dark Mark) se podíváme ze dvou úhlů pohledu. Na znamení samotné a na kouzlo, temnou kouzelnou formuli morsmordre, které ho vyvolává. Proto je také tento článek zařazen mezi kouzla.

Obecně bylo znamení zla spojeno s jediným kouzelníkem, Voldemortem, a mělo dva významy - magické označení na předloktí nebo ohromný symbol vyčarovaný na obloze. V obou případech šlo o lebku s hadem lezoucím jí z úst, k čemuž Voldemorta dost možná inspiroval bazilišek v Tajemné komnatě, vylézající z úst sochy Salazara Zmijozela, s nímž se seznámil už během svých studií. Had je rovněž znakem Zmijozelu a Voldemortovi se jako Zmijozelovu dědici mohlo toto spojení zdát vhodné. K tomu ovládal hadí jazyk a choval hada Nagini, celkově měl tedy k hadům blízko. Jinak není známo, proč konkrétně zvolil tento symbol nebo jak ho vykládal, jen podle některých údajně reprezentoval nesmrtelnost a sílu, tedy věci, na nichž si Voldemort velice zakládal. 

V případě znamení zla coby znamení smrtijedů se jednalo o detailní lebku s delším zakrouceným hadem vypálenou na předloktí. Pokud znamení zrovna nesloužilo žádnému účelu, vypadalo jako červené tetování, pokud ho některý ze smrtijedů či Voldemort použili, bylo sytě černé. Ve filmu bylo sytě černé vždy. Ovšem záleželo i na fyzickém stavu Voldemorta. Když utrpěl svou první porážku a stal se méně než duchem, znamení bledlo, když se mu začala vracet síla, vyjasňovalo se a pálilo nebo v něm ostře bodalo. A když byl Voldemort definitivně poražen, znamení vybledlo do zašlé jizvy, kterou nelze nijak odstranit. 

Voldemort tímto znamením označoval své následovníky - smrtijedy, pro něž byla velká pocta znamení zla mít. Také se jí dostalo jen nejužšímu okruhu smrtijedů. Není jisté, zda ho skutečně měl Draco Malfoy (pouze ve filmu ho otevřeně ukazoval), a třeba lapkové nebo kouzelníci považovaní za podřadné (nebo vlkodlaci jako Fenrir Šedohřbet), ač pracující pro Voldemorta, ho nikdy nezískali. Výjimkou byl Peter Pettigrew. Byť byl nízko postavený smrtijed kvůli své zbabělosti a neschopnosti, neměl mezi ostatními respekt a vnímali ho jen jako služebníka, znamení zla měl a právě jeho znamení použil Voldemort k povolání smrtijedů po svém znovuzrození na hřbitově v Malém Visánku.

Což je vedle důkazu loajality a náležitosti k Voldemortovi jeho další důležitý účel. Když Voldemort přitiskl prst na znamení zla kteréhokoli smrtijeda, zčernalo a i ostatní v tom svém cítili pálení coby pokyn k přemístění k Voldemortovi. Nicméně stále jen pokyn, toto "svolávání" je k ničemu nenutilo - až spíš hrozba trestu, pokud by neuposlechli. Není jen známo, zda vždy spojení probíhalo s každým smrtijedem, nebo mohl Voldemort povolat jen vybrané jedince.

Smrtijedi navíc mohli znamení využít i opačným směrem, k vyslání signálu Voldemortovi. Což například měli provést během druhé kouzelnické války v případě, že zajmou Harryho Pottera - nebo měli čelit vážnému trestu, pokud by Voldemorta povolali zbytečně. A mohlo pro ně sloužit i jako určitý "klíč" při vyvolání bariér nebo stanovení hranic pomocí černé magie. Jen ten, kdo měl znamení zla, jí mohl bezpečně projít. 

Je nepochybné, že s celým tímto systémem přišel právě Voldemort. Dost možná ho založil na proměnlivém kouzlu umožňujícím změnit stejným způsobem na dálku několik stejných předmětů, jaké použila Hermiona Grangerová v pátém díle na galeony pro členy Brumbálovy armády, aby mohla všem nenápadně hlásit datum a čas další schůzky. A autorka se mohla inspirovat i v reálném světě. Jednak u starých pověstí, podle nichž měly čarodějnice ďáblovo znamení - viditelnou značku nebo skvrnu. Další inspirací mohla být Waffen-SS, tedy vojenské jednotky nacistické SS (podobnost smrtijedů s nacisty je zjevná). Ti se nechávali tetovat na levé předloktí a toto tetování po válce sloužilo k jejich snadné identifikaci. I Hermiona ostatně tvrdila, že když ministerstvo začalo lovit smrtijedy, absence znamení zla u Siriuse Blacka by měla stačit k jeho očištění. Tedy na druhou stranu jako u Waffen-SS u smrtijedů k jejich usvědčení stačilo znamení zla.

zdroj

V případě znamení zla vypalovaného na oblohu mělo jít o podpis smrtijedů nad jejich a Voldemortovými místy činu. Bylo ale jednodušší než znamení zla na kůži, obyčejná lebka a had, zelené, jakoby zeleně zářící souhvězdí. Tedy alespoň v knize. Na začátku čtvrtého filmu bylo znamení zla na obloze zářící zelené světlo, později formace jakoby z mraků nebo kouře. Smrtijedi ho tedy vypalovali tam, kde někoho oni nebo Voldemort zabili, aby se hlásili k útokům a vyvolávali hrůzu. Ve filmu se pak ukazovalo ještě, když se smrtijedi na Voldemortův příkaz přemisťovali, protože tehdy jejich příchod označovalo kouřové zjevení znamení zla a oni se vynořili skrz jeho ústa místo hada.

S oběma případy použití znamení zla pak bylo možné se hojně setkat během první kouzelnické války. Po Voldemortově první porážce ale nebylo léta spatřeno, protože ho měli/uměli vyvolat jen smrtijedi z nejužšího Voldemortova okruhu, a pokud se ti dokázali vyhnout smrti nebo zatčení, lhali o svém zapojení k černé magii a jeho ukazováním/vyvoláním by se prozradili. Navíc to ani nemuseli všichni umět, ne každý smrtijed byl nejschopnější.

V sáze se proto poprvé objevilo až ve čtvrtém díle po finálovém zápase mistrovství světa ve famfrpálu. Tehdy se v kempu během oslav vítězství Irska objevila skupina smrtijedů, rozpoutala chaos, mučila místní mudly. Zápasu se přitom účastnil i smrtijed Barty Skrk Jr. pod neviditelným pláštěm, protože ho jeho otec propašoval z Azkabanu a držel pod magickým zabezpečením mimo vězení. Rozhodl se ale vzít ho na zápas, a to byla osudová chyba. Barty se nepozorovaně zmocnil nehlídané hůlky Harryho Pottera (ve filmu použil vlastní) a ve zmatku během útoku vyslal na oblohu znamení zla. Ve filmu to udělal po zničení kempu smrtijedy nejspíš jen pro vlastní uspokojení, v knize chtěl ostatní smrtijedy vyděsit. Na rozdíl od něj neskončili v Azkabanu, ze všeho se vylhali a vyplatili a místo, aby hledali jejich pána Voldemorta, podle Bartyho na něj zanevřeli a hloupě se bavili. Byli z jeho pohledu neloajální. Nicméně způsobil paniku mezi všemi, když se znamení zla znovu objevilo po 14 letech. Někteří se dokonce začali bát, že se Voldemort vrátil.

Když se o několik měsíců později Voldemort skutečně vrátil, připomenul tuto událost Luciusovi Malfoyovi. Vlastně mu nikdy nezapomněl, že navzdory jeho tvrzením, že kdyby měl nějaké stopy po Voldemortovi, hned by se k němu připojil, neudělal to, když Barty vyčaroval docela jasnou stopu - znamení zla. 

Jakmile se poté rozhořela druhá kouzelnická válka proti Voldemortovi, znamení zla se nepochybně objevovalo častěji na různých místech. Viselo například nad chatrčí, kde smrtijedi zabili jejich zrádce Igora Karkarova, ve filmu ho vyčarovali po útoku na Příčnou ulici a zničení mostu Millenium v Londýně. V šestém díle ho také vyčaroval smrtijed Gibbon nad Astronomickou věží Bradavic, když se smrtijedi vloupali do školy, aby přilákali a zabili Albuse Brumbála, a to předtím, než kdokoli v hradu doopravdy zemřel, ve filmu ho vyčarovala až Bellatrix Lestrange po Brumbálově smrti. 

zdroj

Kouzlo, jímž se toto znamení zla vyvolávalo (zda se jím i vypalovalo do kůže nikdo nepotvrdil), pak zní morsmordre a používá se tak, že se hůlkou při jeho vyřknutí učiní pohyb ve tvaru nedokončené svislé osmičky, ve filmu že se hůlkou namíří na oblohu. A už tato temná formule jasně vypovídá, o co jde. Vychází nejspíš z latinského mors - smrt, mordere - kousnout, možná i z francouzského mort - smrt, mordre - kousnout, připomíná anglické murder - vražda, mord - vražda v islandštině, němčině, norštině, dánštině, švédštině, převzato i polštinou nebo češtinou, v norštině přímo morsmordre má znamenat matky vražedkyně. 

Existovalo ovšem jedno ne skutečně zlé znamení zla. Šlo o jedlé znamení zla, jež vyrobili Fred a George Weasleyovi pro svůj obchod Kratochvilné kouzelnické kejkle, kde se během druhé kouzelnické války snažili odlehčit atmosféru tísně a strachu. 

1 komentář: