22. 10. 2021

Konjunktivitus

zdroj

Kletba konjunktivitus je v originále conjunctivitis, někdy nesprávně uváděno conjunctivitus, což je lékařský termín pro zánět spojivek, mezi jejichž projevy patří vážné podráždění očí. Tedy už název celkem jasně napovídá, o jakou kletbu z kategorie temných kouzelných formulí jde.

Není známo, jaká formule se používá, i když lze odhadnout, že bude rovněž znít konjunktivitus, ale je velmi dobře známo, co se stane po jejím vyvolání. Kletba podráždí oči zasaženého, nechá je natéct natolik, že se zavřou, a připraví ho tím o zrak. Což znamená, že je tato kletba použitelná i proti tvorům s odolnou nebo kouzla odrážející kůží, jako jsou draci nebo obři, protože jejich oči zůstávají zranitelné.

To se ukázalo hned ve čtvrtém díle, kde v prvním úkolu Turnaje tří kouzelnických škol použil tuto kletbu Viktor Krum proti drakovi, aby ho oslepil a mohl mu ukrást zlaté vejce. To se mu podařilo, nicméně oslepený drak běsnil tak, že rozdrtil několik skutečných vajec a Krum tak přišel o body. Ač mě trochu zaráží, že se už nikdo nestaral o zničení několika skutečných vajec, tedy patrně vajec se skutečnými draky, kteří se měli vylíhnout, a to jen pro soutěžní utkání. Stejnou kletbu chtěl pro stejný účel před úkolem poradit Sirius Black i Harrymu Potterovi, ale než o ní stačil promluvit, byl jejich nelegální rozhovor ve společenské místnosti přerušen. 

Účinnost na obrech zase předvedla v pátém díle Olympa Maxime, když spolu s Rubeusem Hagridem za obry cestovala, aby je přetáhla na stranu Fénixova řádu a zabránila jejich uplacení Voldemortem. To se jim téměř povedlo, ale po potyčce, když se vedení tlupy ujal nový náčelník Golgomath, napadli obři i Hagrida s madam Maxime a ona musela použít kletbu konjunktivitus na jednoho z nich, aby Hagrida pustil.

Žádné komentáře:

Okomentovat