26. 9. 2021

Dýňová šťáva

zdroj
Dýňová šťáva (Pumpkin Juice) je kouzelnický nápoj z dýní podávaný buď "jen tak" nebo s ledem. Je to nejoblíbenější nealkoholické pití, nejoblíbenější druh džusu, a podává se při jakékoli příležitosti a jakémkoli jídle. Lze proto také zakoupit v různých venkovních občerstveních jako je spěšný vlak do Bradavic a také ho kouzelníci často nosí nemocným. Zkrátka lze přirovnat k pomerančovému džusu v mudlovském světě, ačkoli v tom kouzelnickém samozřejmě pomerančový džus existuje také.

Dobře slouží i pro případ, kdy někdo potřebuje nenápadně podat jiné osobě lektvar, takže ho hodlá zamaskovat v pití. Alespoň se tak ukázalo opakovaně s veritasérem v případě Severuse Snapea, který tím vyhrožoval Harrymu Potterovi, a Dolores Umbridgeové, která veritasérum přidávané do pití skutečně používala. Nebo když Harry předstíral, jak lije felix felicis do šťávy Rona Weaselyho, aby ho povzbudil k lepšímu výkonu při famfrpálu. 

Dýňovou šťávu lze snadno vyrobit i doma z dýní a případně dalších oblíbených druhů ovoce, ale vyrábí se i průmyslově. Od roku 1837 ji vyrábí společnost produkující kouzelnické nápoje, London Pumpkins & Sons, velmi úspěšná společnost, jež byla například i sponzorem 422. mistrovství světa ve famfrpálu ve čtvrtém díle. 

Není tedy divu, že už na počátku 20. století patřila dýňová šťáva k jedné z nejoblíbenějších ve Velké Británii i USA a od roku 1927 byla k dostání ve Francii. Lze předpokládat, že od té doby se přitom rozšířila minimálně i do zbytku Evropy. 


Žádné komentáře:

Okomentovat