14. 7. 2021

Tajemná komnata

zdroj

Tajemná komnata (The Chamber of Secrets) je místo, jež měli po mnoho generací obyvatelé bradavického hradu za pouhou legendu, nicméně je skutečné. Postavil ji ve středověku Salazar Zmiojzel pod bradavickými sklepeními jako domov baziliška, jehož měl v plánu použít k očištění školy od studentů z mudlovských rodin. 

Vchod do ní se nachází za umyvadlem s rytinou hada v dívčích umývárnách ve druhém patře, kde od 40. let přebývá duch Uršuly Warrenové. Tomuto hadovi lze hadím jazykem poručit otevřít (ale dotyčná osoba sama nemusí hadí jazyk ovládat, pokud ho dokáže napodobit, nebo ji k tomu jako v případě Ginny Weasleyové dožene posednutí), potom se had zkroutí, odplazí a otevře se tunel do podzemí. Ve filmu vchod nebyl ve stěně, ale pod umyvadly umístěnými v kruhu tak, že tvořila sloup. Po příkazu k otevření se tato umyvadla rozestoupila a to označené hadem zajelo do země, čímž se odkryla díra v podlaze - jen není jasné, zda tato umyvadla někdy fungovala a vedlo do nich vodovodní potrubí. Knižní kohoutek, který byl ve skutečnosti tajným vchodem, totiž nikdy na vodovod napojený nebyl a nikdy nefungoval. Tento vchod ale neexistoval od začátku. Přebudoval ho až Corvinus Gaunt místo skrytých padacích dveří a řady kouzelných tunelů. 

Ve filmu pak od umyvadel vede tunel, kterým se musí proskočit, a který se na dně rozvětvuje na další, přičemž je potřeba najít ten správný ke komnatě. V knize zase od zdi za umyvadlem vede tajná chodba přímo ke dveřím komnaty. V obou případech se tam také nacházela stará baziliškova kůže a v roce 1993 tam Zlatoslav Lockhart omylem způsobil propad stropu, když se pokusil použít paměťové kouzlo, které se obrátilo proti němu.

A na konci těchto chodeb je ve filmu ocelový průlez se zámkem ve tvaru sedmi obrovských hadů, kteří zajíždí a odemykají, když se po hadím pokynu otevřít kolem nich proplazí osmý had. V knize jsou to zase dveře v kamenné zdi s rytinou hadů, jenž se odplazí a otevřou. A za nimi je pak rozlehlá komnata obklopená tyčícími se obkládanými sloupy, se sochou Salazara Zmijozela v nadživotní velikosti na konci, přičemž v jejích ústech bylo doupě baziliška - jako odkaz na Zmijozelův hadí jazyk. Jen ve filmu sestávala socha pouze z hlavy Zmijozela a i sloupy byly ve tvaru hadích hlav. 

Není známo, zda byla na komnatu uvalena i další ochranná opatření kromě celkového utajení a tajného vchodu, například jestli je nezakreslitelná. Ale lze to předpokládat, protože ji nenašel nikdo, kdo po ní i upřímně pátral, a není ani uvedena na Pobertově plánku, protože o ní Pobertové nevěděli a možná by ji ani nedokázali do plánku začlenit. 

zdroj

Komnatu tedy, jak už jsem naznačila, vystavěl Salazar Zmijozel někdy v prvním tisíciletí. Původně totiž žil a spolupracoval s ostatními zakladateli Bradavic, ale časem se stal neoblomným se svým nesouhlasem s přijímáním studentů z mudlovských rodin a školu opustil, když ostatní jeho názory nesdíleli. Ještě těsně předtím měl postavit pod hradem komnatu, o níž nikomu neřekl, známou později jako Tajemná komnata, kam umístil baziliška, jenž měl školu od mudlorozených vyčistit. A zabezpečil ji tak, že ji může pomocí hadího jazyka otevřít a baziliška ovládat jen jeho dědic, protože tušil, že jemu se příležitost k útoku nenaskytne. Proto ji také neobjevil žádný z ředitelů, kteří se o to pokoušeli ještě staletí po Zmijozelově smrti, a nakonec se rozšířil názor, že je to jen legenda. 

O žádnou legendu se ovšem nejedná a s největší pravděpodobností byla komnata otevřena víc než jednou ještě před začátkem příběhu. Nejsou sice zaznamanené žádné útoky baziliška před studiem Toma Rojovla Raddla v Bradavicích, ale potomci Salazara Zmijozela si informace o její existenci předávali a je možné, že do ní i vstupovali.

V 18. století dokonce prošla určitou rekonstrukcí. Když totiž byla vybudovaná, vstupovalo se do ní skrze padací dveře a řadu kouzelných tunelů. Ale v 18. století se rozšířilo užívání vodovodního potrubí a kanalizací a i v Bradavicích vznikly plány na nové koupelny a umývárny. A protože plán na výstavu nových dívčích umýváren hrozil prozradit původní vchod, Corvin Gaunt plány potají změnil a zabudoval vchod do nové místnosti - do stěny za nefunkčním umyvadlem, bez toho, aby vchod někdo při pokládání potrubí odhalil. Zároveň tím zachoval možnost vstoupit do komnaty těm, kdo o ní ví. Rovněž byla v blíže neurčené době, ale asi až v druhé polovině 20. století, částečně zatopena, jezírka stojaté vody, jaká v ní nyní našel Harry Potter, v ní totiž Zmijozel původně neměl.

O dalším otevření se však ví naprosto přesně, a to během školního roku 1942/1943, kdy ji otevřel šestnáctiletý Tom Rojvol Raddle známý později jako lord Voldemort. Jeho matka, Meropa Gauntová, byla poslední přímý potomek Zmijozela, Tom o sobě tuto skutečnost nakonec zjistil, získal silný odpor k mudlům a zatoužil naplnit Zmijozelovy sny a vyhnat mudlorozné z Bradavic. Ve svém pátém ročníku objevil vchod do komnaty a zjistil, že dokáže ovládat baziliška pomocí hadího jazyka. Vypustil ho proto ve škole. Mnoho studentů, jen s velikým štěstím, pouze zkamenělo, poslední oběť, Uršulu Warrenovou, 13. nebo 12. června 1943 přímo zabil v dívčí umývárně - u vchodu do komnaty, když se tam Uršula schovávala a náhodou ho spatřila. 

Nikdo si se situací nevěděl rady a vážně tak hrozilo, že školní rada Bradavice zavře, což ale Raddle nechtěl, musel by se vrátit do nenáviděného mudlovského sirotčince. Svedl proto vinu na třeťáka Rubeuse Hagrida, jenž na hradě schovával akromantuli Aragoga. Přesvědčil tehdejšího ředitele Armanda Dippeta, že to Aragog terorizoval školu, Hagrid byl vyloučen a Raddle získal vyznamenání za mimořádné služby škole. Akorát Albus Brumbál, tehdy učitel přeměňování, Raddlovi příliš nevěřil a sledoval ho, proto Raddle usoudil, že není bezpečné komnatu otevřít znovu. Zároveň nechtěl, aby jeho objevy přišly vniveč, a tak vytvořil deník, v němž uchoval své šestnáctileté já a doufal, že jednou někoho povede k dokončení Zmijozelovy práce. Rovněž z tohoto deníku učinil pomocí Uršuliny vraždy viteál v jeho cestě za nesmrtelností, tedy z něj učinil jak schránku pro část své duše, tak mocnou zbraň.

Jak mocnou se ukázalo v roce 1992, kdy byla komnata otevřena znovu. Tehdy totiž Lucius Malfoy podstrčil deník Ginny Weasleyové. Neměl o jeho pravé povaze ani tušení, ale chtěl očernit Weasleyovy a zároveň se zbavit předmětu, jenž ho spojoval s Voldemortem (Voldemort mu ho kdysi svěřil do úschovy). Raddlova duše v něm potom posedla Ginny natolik, že ji donutila psát děsivé zprávy po chodbách a otevřít komnatu, aniž by si uvědomovala, co dělá. Přiměla ji i vypustit baziliška, který nechal znovu zkamenět několik studentů, školníkovu kočku a ducha nebelvírské koleje. Naštěstí tentokrát nikoho nezavraždil.

Poté Raddle přinutil Ginny vejít přímo do komnaty, kde zamýšlel krmit se její životní silou, dokud znovu neožije a nebude se moci postavit Harrymu Potterovi. Jenže to na umístění komnaty přišli i Harry, Ron Weasley a donutili i Zlatoslava Lockharta, aby se k nim přidal, a zatímco Lockhart nechal omylem propadnout strop tunelu ke komnatě, Harry se dostal až dovnitř. Setkal se tam se vzpomínkou Raddla, jenž mu odhalil, že je mladým lordem Voldemortem, a poslal na něj baziliška. Harrymu zase na pomoc dorazil Brumbálův fénix Fawkes a povedlo se jim baziliška zabít. Jeho zubem potom Harry probodl deník, čímž zničil vzpomínku Raddla - a zároveň úlomek Voldemortovy duše, ačkoli o existenci viteálů tehdy ještě nevěděl. Nicméně ač se všichni dostali z komnaty živí a kromě Lockharta a jeho vážné poruchy paměti i zdraví, nejspíš se mezi veřejnost nikdy nerozneslo, kde komnata je a co se v ní ukrývalo.

A také zůstala zavřená a nepřístupná až do roku 1998, kdy do ní během bitvy o Bradavice, rozhodující bitvy v drzgí válce s Voldemortem, zamířili Ron a Hermiona Grangerová, aby vyzvedli zuby baziliška. Potřebovali jeho jed ke zničení viteálů jako jediný prostředek, který měli v tu chvíli k dispozici, a když do komnaty od druhého dílu nikdo nevstupoval, kostra baziliška zůstala uvnitř a jed se v jeho zubech uchoval. Ron tedy otevřel komnatu, protože se mu podařilo napodobit hadí jazyk, jak ho slyšel od Harryho, a uvnitř s Hermionou zničili šálek Helgy z Mrzimoru.

Od té doby se žádné další zprávy o komnatě neobjevují, takže lze předpokládat, že zůstala ve stejném stavu bez dalších návštěvníků, zvlášť když je schopnost mluvit hadím jazykem velice vzácná, rod Salazara Zmijozela spolu s Voldemortem vymřel (zcela odmítám jakkoli řešit nesmyslné Prokleté dítě plné děr v příběhu a nesrovnalostí) a Harry o tuto schopnost pravděpodobně přišel, když smrtí Voldemorta zmizelo jejich spojení, jež mu ji mimo jiné zprostředkovávalo.

zdroj

1 komentář:

  1. Valounek30.7.21

    Díky za tenhle článek. :) Nevidí se moc českých webů, které takhle dopodrobna rozebírají Harryho Pottera. Tajemná komnata je asi můj oblíbený díl. Hlavně kvůli Ginny, což je moje oblíbená postava. Mám na ruce dokonce vytetovaný malý znak Tajemné komnaty. :) V tetování Praha odvedli skvělou práci a je to jeden z mých nejoblíbenějších obrázků, které mám na těle. :)

    OdpovědětVymazat