17. 7. 2021

Metamorfomág

Metamorfomág, v originále metamorphomagus z řeckého meta znamenajícího změna, morph znamenajícího tvar a latinského magus znamenajícího mág, čaroděj, je kouzelník nebo čarodějka, kteří dokáží podle libosti měnit svou podobu, aniž by potřebovali lektvar nebo kouzlo. 

Mohou se přeměnit do libovolné podoby, libovolného pohlaví, věku, dokáží změnit svůj vzhled do podoby jiného konkrétního člověka a dokonce i ducha. Nebo mohou pouze upravit část svého těla jako barvu, tvar. Albus Brumbál řešil ve svém článku v Moderním přeměňování v roce 1926 rovněž otázku, jestli by metamorfomág mohl díky svým schopnostem i beze stopy zmizet. 

zdroj

Je to ovšem velice vzácná schopnost, s níž se kouzelníci a čarodějky rodí (že mají metamorfomagii vrozenou se často pozná už u novorozenců) a nedá se nijak naučit. Je to tedy něco jako vrozený um provést přeměňovací kouzlo - transformaci člověka, které se jinak nedá dodatečně naučit. Není ani dostatečně prozkoumané, zda je její výskyt úplně náhodný, protože sice lze zdědit, jak se ukázalo na případu Teddyho Lupina, syna metamorfomága Nymfadory Tonksové, ale není to bezpodmínečné, když rodiče Tonksové metamorfomágy nebyli a pochybovat lze i o jejích dalších předcích - ze strany Teda Tonkse byli mudlové a ze strany Andromedy Blackové by se záznamy o tak vzácném umu dochovaly. 

A i když už takovou schopnost mají, není úplně neměnná. Dost ji ovlivňují emoce kouzelníka nebo čarodějky, které mohou způsobit problémy s přeměnami vzhledu nebo se mohou v přeměněném vzhledu odrážet. Tonksová například měla problém s metamorfomagií po smrti jejího vzdáleného strýce Siriuse Blacka a zároveň propadla do deprese kvůli složitému vztahu s Remusem Lupinem, což zapříčinilo, že se, jindy jako známý excentrik, ukazovala s nevýraznými rysy a barvou vlasů. 

S tím se přitom každý metamorfomág musí pravděpodobně potýkat sám. S ohledem na vzácnost metamorfomagie patrně neexistuje žádná specifická výuka. Ale asi by to nemělo být příliš komplikované - podle toho, co předváděla Tonksová, stačí metamorfomágům soustředit se na změnu a úmysl vzhled změnit. Nepotřebují k tomu ani hůlku, nejde ostatně vyloženě o kouzlo, ale schopnost. 

Z toho důvodu také nejspíš neexistuje žádný registr metamorfomágů, když je to vrozená záležitost a neexistují žádné znaky nebo žádné podrobnosti, které by se jako třeba u zvěromágů daly použít pro registr popisující, jak metamorfomága rozpoznat. A neexistují tak ani žádná omezení pro používání metamorfomatie. Jen podle mě by měla existovat jasná etická pravidla. Je tu totiž velice tenká linie mezi prostou změnou vzhledu a zneužíváním a narušováním soukromí, především v sexuální oblasti, pokud někdo využije podobu někoho jiného, a velice snadno to lze zneužít i k podvodům. 

Nejlépe se tedy tato schopnost asi využívá pro roli špiona, strážce pořádku, agenta, zkrátka bystrozora. To uznává i ministerstvo kouzel, takže pro adepta metamorfomága je snadné složit zkoušku z krycích kouzel, tato kouzla lze oficiálně metamorfomagií nahradit. A možná je to i bezpečnější než kouzla, protože jejich použití lze detektovat, kdežto vrozenou schopnost, v podstatě vlastnost, nikoli. 

Žádné komentáře:

Okomentovat