30. 5. 2021

Životabudič

Životabudič (Pepperup nebo Pepper-Up Potion) je velmi užitečný lektvar pro léčbu nachlazení a pro zahřátí. Sice může způsobit, že dotyčnému několik hodin bude z uší stoupat pára, ale přesto jde o lektvar, jenž jde hlavně v zimě na odbyt. I když není ani úplně obtížné si ho uvařit, pokud dotyčný sežene roh dvojrožce, kořen mandragory a netýkavku skvrnitou.

Je také značně starý. Už ve 12. století vyvinul odborník na lektvary Linfred ze Stinchcombe základní lék na nachlazení, který s později stal základem tohoto lektvaru, a někdy mezi 18. a 19. stoletím na něj navázal Glover Hipworth a doladil jasně červený Životabudič. A viděli jsme ho použít dokonce i přímo v sáze. Během zimy ve druhém díle v Bradavicích nachlazení sklátilo mnoho studentů, načež jim madam Pomfreyová rozdávala Životabudič. Mezi těmi, kdo si ho vzal, byla i Ginny Weaslyová, kterou k tomu donutil její bratr Percy, ačkoli její "nemoc" tehdy způsobovalo posednutí úlomkem Voldemortovy duše v jeho deníku, takže nemohl zabrat.

Ve čtvrtém díle zase tento lektvar pili "zajatci", které měli najít šampioni v druhém úkolu Turnaje tří kouzelnických škol, protože vynořit se na konci února z ledového jezera by jinak mělo jasné zdravotní následky. A po třetím úkolu dost možná dal tento lektvar Barty Skrk Jr. vydávající se za Alastora Moodyho Harrymu Potterovi poté, co se ten v šoku vrátil na školní pozemky po znovuzrození Voldemorta. Pokud to skutečně byl Životabudič, dá se tedy předpokládat, že zahřívá a pomáhá i při stresu a závratích, protože po jeho vypití se Harrymu pročistila točící se hlava - a falešný Moody se tak z něj mohl snadněji pokusit dostat informace o událostech s Voldemortem.

Žádné komentáře:

Okomentovat