20. 2. 2021

Meč Godrika Nebelvíra

zdroj

Meč Godrika Nebelvíra (Sword of Godric Gryffindor) je tisíc let starý kouzelný meč, který vlastnil slavný Godrik Nebelvír, jeden ze zakladatelů Bradavic. Může se zdát zvláštní, že by kouzelník potřeboval zrovna meč, ale autorka toto považovala za logické. Dle ní, než byl přijat Mezinárodní zákon o utajení kouzel, se kouzelníci běžně pohybovali mezi mudly, a mnozí považovali za nesportovní používat k sebeobraně nebo při sporech s mudly hůlky, a tak stejně často používali i meče jako mudlové. Proto bylo mnoho kouzelníků proslaveno i ovládáním meče, jako například právě Nebelvír.

Tento konkrétní meč přitom vyrobili skřeti z čistého stříbra. Což znamená, že je schopný vstřebat látky, jež ho posílí, a nepotřebuje čistit. A protože ve druhém díle s ním Harry Potter zabil baziliška, pohltil meč i jeho smrtelný jed, tedy je nyní použitelný i proti nejsilnějším nepřátelům nebo ke zničení viteálů. Je posázený rubíny symbolizujícími Nebelvír a je na něm vyryto jméno Godrika Nebelvíra. Podobně jako v případě hůlek se rovněž lze domnívat, že má vlastní pseudovědomí. Odpovídá totiž na prosby o pomoc Nebelvírova následníka i toho, kdo skutečně patří do Nebelvírovy koleje, a dovolí jim, aby ho vytáhli z moudrého klobouku, jenž také patřil Nebelvírovi. 

Ale v sáze jsme ho viděli použít jen dvakrát. Kupodivu pokaždé k zabití hada (baziliška a Nagini), přičemž had je znakem Salazara Zmijozela a právě Nebelvír se se Zmijozelem před tisícem let rozkmotřili. Navíc bazilišek byl přímo Zmijozelův a Nagini jeho potomka Voldemorta. Také si nelze nevšimnout, že jde o jediný relikt po zakladatelích Bradavic, jaký Voldemort nezměnil ve viteál, s moudrým kloboukem pak jediný relikt, který nebyl zničen - ostatní coby viteály musely být zničeny. Také se v jeho existenci ale dá najít pár paradoxů, třeba že je vyrobený ze stříbra, což je zase Zmijozelova barva, Nebelvír má zlatou. Ale nejspíš to bylo nutné, zlatý meč by byl příliš těžký a měkký, snadno by ho poškodila i běžná ocel. A na druhou stranu, stříbro je známým prostředkem k zabíjení temných tvorů a ničení temných předmětů, a zároveň vodič, přičemž magie je určitá forma energie.

Jak už bylo naznačeno, tento meč je skřetím dílem. V 10. století ho vyrobil a očaroval dle požadavků Nebelvíra Ragnuk První, nejschopnější ze stříbrotepců mezi skřety, a tedy i král. Protože skřeti jsou nejschopnější kovotepci kouzelnického světa a jsou na své umění patřičně pyšní, neplatí u nich, že vládce pracuje méně než ostatní, naopak rekrutuje se z těch nejlepších řemeslníků a předvádí svou zručnost jako vladař. Jenže po něm prahl sám, a to tak moc, že zamlčel Nebelvírovu objednávku. Předstíral, že mu ho Nebelvír ukradl, a poslal své poddané, aby ho získali zpátky. Jenže neúspěšně - Nebelvír se ubránil magií a poslal je zpět ke králi očarované tak, aby doručili hrozbu, že pokud to zkusí ještě jednou, použije proti nim už ne jen obranná kouzla, ale přímo meč. Skřeti pak tuto hrozbu vzali vážně a nechali meč Nebelvírovi. Ač Ragnuka nelibost neopustila do smrti a mezi některými ze skřetů přetrvala legenda o krádeži. 

K životě této legendy navíc výrazně přispívá i specifický pohled skřetů na vlastnictví. Meč se obecně považuje za vlastnictví kouzelníků a skřeti na něj nárok nemají. Konkrétně se považuje za vlastnictví Bradavic, protože v dnešní době nežijí žádní Nebelvírovi potomci, jimiž by mohl připadnout (a jeho potomky není ani rodina Potterů, což je jen oblíbená fanouškovská teorie). Jenže nejsveřepější ze skřetů považují všechny předměty vyrobené skřety za jejich, a kouzelník si je podle nich může za platbu přivlastnit pouze po dobu svého života. Po jeho smrti by se jim prý měly zase vrátit. Kouzelníci a čarodějky stejně jako mudlové ale věří, že jakmile se za předmět jednou zaplatí, změní se definitivně i jeho vlastnictví a mají plné právo odkázat ho svým potomkům. Tedy jde v podstatě o střet koupě a doživotního nájmu, přičemž se zdá, že skřeti koncept koupě zcela neuznávají a veškerý obchod s nespotřebovatelným zbožím z jejich výroby je pro ně jen nájem. Jen u meče se jim tento názor prosadit nepodařilo.

Kdo ale meč nakonec po Nebelvírovi zdědil a jak putoval historií, už nebylo prozrazeno. Ani jak se nakonec dostal do moudrého klobouku, zda ho tam začaroval samotný Nebelvír nebo někdo jiný. Objevil se totiž až ve druhém díle ságy, kdy se materializoval právě v moudrém klobouku pro Harryho Pottera. Ten zoufale potřeboval pomoc při zachraňování Ginny Weasleyové, z níž se úlomek duše Toma Rojvola Raddla snažil vysát životní sílu v tajemné komnatě, a tak mu jako pravému představiteli Nebelvíru přispěchal na pomoc. Harry pak pomocí meče zabil baziliška připraveného udeřit, a protože jím probodl jeho hlavu, nasákl meč baziliščím jedem. 

zdroj

Od té doby zůstával meč ve vitríně v ředitelně a znovu se objevil až v šestém díle, kdy ho Albus Brumbál použil ke zničení prstenu Rojvola Gaunta - věděl, že je v meči baziliščí jed, kterým je možné zničit viteály, a že Tom Rojvol Raddle právě tento prsten kdysi přetvořil na viteál. Zničil ho úspěšně, jen protože šlo zároveň o kámen vzkříšení, uchoval si stále svou schopnost přivést ze záhrobí duše mrtvých. 

A naposledy se meč objevil několikrát v sedmém díle. Nejprve jen jako zmínka. Před svou smrtí totiž zanesl Brumbál do závěti, aby meč připadl Harrymu. Věděl, že ho Harry bude potřebovat k likvidaci zbývajících viteálů Toma Rojvola Raddla, nyní už Voldemorta. To ale odmítl tehdejší ministr kouzel, protože dle něj nebyl meč Brumbálův, a tak o něm nemohl rozhodovat, ale měl být majetkem školy od dob, kdy vymřel Nebelvírův rod, tudíž měl ve škole zůstat. Což ale Brumbál předpokládal, a tak vyrobil jeho kopii, kterou uložil do vitríny. Pravý meč byl po jeho smrti, pravděpodobně za asistence Severuse Snapea, uložen do otvoru za Brumbálovým portrétem v ředitelně. 

Když potom ministerstvo podvržený meč vrátilo do Bradavic (v rámci vykonávání Brumbálovy závěti ho údajně museli prozkoumat, ale podvrh nezjistili), členové původní Brumbálovy armády - Ginny, Neville Longbottom a Lenka Láskorádová, zkusili pro Harryho meč ukrást. Pravděpodobně šlo o projev revolty a symbolický akt proti novému Voldemortovu režimu, protože neměli, jak mu ho předat. Jenže byli přistiženi, načež Voldemort začal mít o meč obavy a Snape ho nejspíš na jeho příkaz předal Bellatrix Lestrange k uložení do bezpečí trezoru Lestrangeových u Gringottových. Jen jí vědomě předal právě onen podvrh. 

Později se mu totiž podařilo doručit meč Harrymu na jeho útěku a pátrání po viteálech, a to na Brumbálovu radu tak, aby o tom Harry nevěděl a Voldemort to nemohl zjistit přes jejich psychické spojení. Snape ho umístil do zamrzlého jezera v Deanovském lese, kde zrovna Harry a Hermiona tábořili, a použil svého patrona, aby k němu Harryho nalákal, protože meč bylo pořád nezbytné získat ve chvíli nejvyšší potřeby. Což se také podařilo kvůli tomu, že když se ho Harry pokusil vytáhnout, medailon Salazara Zmijozela přetvořený na viteál, jenž měl Harry kolem krku, ho téměř uškrtil, jak cítil, že je poblíž jeho zkáza. Naštěstí ale Harrymu pomohl Ron a právě on mečem medailon - viteál zničil. 

Později však byli Harry, Ron a Hermiona polapeni a odvedeni do panství Malfoyů, kde si Bellatrix mezi jejich věcmi všimla meče. To ji naprosto vyděsilo, myslela si, že museli být v jejím trezoru, ale Harry přesvědčil skřeta Griphooka, aby při prověřování meče lhal, že je falešný. Navíc je z panství zachránil domácí skřítek Dobby, jenž se snažil Harrymu pomáhat a byl schopný přemisťovat se i do očarovaných míst, a Harrymu došlo, že Bellatrix vyváděla právě proto, že v trezoru schovává další vzácnost, patrně viteál. Vvmyslel proto plán na vloupání do banky. K tomu ovšem potřeboval Griphookovu pomoc, a ten si jako cenu stanovil meč náležející dle něj skřetům. Harry sice souhlasil, plánoval, že mu meč nepředá, dokud nezničí všechny viteály, jenže v následující potyčce a chaosu v bance poté, co je jako zloděje odhalili, se ho Griphook chopil a utekl s ním. A kde se meč ocitl následně, když do banky dorazil i Voldemort a v záchvatu vzteku většinu přítomných včetně Griphooka zabil, není známo. 

Objevil se až nakonec v bitvě o Bradavice, opět v moudrém klobouku, který meč poskytl Nevillovi, když se v nejvyšší nouzi, kdy se situace zdála ztracená, postavil Voldemortovi. Zabil s ním Nagini, poslední zbývající viteál, a umožnil tak konečnou porážku Voldemorta. Nebylo řečeno, co se s mečem stalo poté, poslední zmínka o něm je, že ho měl Neville u sebe bezprostředně po bitvě, ale je pravděpodobné, že pokud se neocitl zpátky v ředitelně, čeká na další příležitost v moudrém klobouku stejně jako před otevřením tajemné komnaty nebo po událostech v Gringottově bance. 

zdroj

Žádné komentáře:

Okomentovat