9. 2. 2020

Obrozující lektvar

Obrozující lektvar, neoficiálně zvaný regeneration potion v originále, je lektvar, který pomáhá navrátit kouzelníky, kteří se z nějakého důvodu dostali do netělesné podoby, zpátky do jejich těl. Je to velice stará magie, která měla uzdravovat ty se zmrzačeným a znetvořeným tělem do pravé a celé podoby. Proto se nedá tvrdit, že by ho vynalezl Voldemort, nejspíš byl používán jinými kouzelníky, kteří došli tělesné újmy, a i když není výslovně označen jako černá magie, rozhodně jí může snadno sloužit.

zdroj
K úspěšnému užití lektvaru je třeba kotlík dost velký, aby se do něj vešel sedící člověk, a tři hlavní přísady. Kost nevědomky vzatá otci dotyčného, maso dobrovolně obětované služebníkem dotyčného a krev vzatá násilím nepříteli dotyčného. S tím, že pokud se lektvar použije k regeneraci čarodějky, pravděpodobně jde o kost matky. Ostatně, nutnost použít kost osoby stejného pohlaví by vysvětlila, proč Voldemort použil kost otce, kterým pohrdal, raději než matky, která podle něj byla hodnotnější, když byla čarodějka. Ale není to zcela jisté, také jen mohl nevědět, kde je pohřbená.

Není ovšem známo množství ani stav těchto přísad. V knize totiž tento lektvar použil Voldemort pro své znovuzrození a například kost jeho otce Toma Raddla vyzvednutá z hrobu už nebyla víc než prach (zatímco ve filmu vykopali celou pažní kost - a také tam kost darovanou nevědomky změnili na kost darovanou neochotně). V knize také použili krev Harryho Pottera, kterou ale Peter Pettigrew odebral do skleněné ampulky a vylil do kotle, kdežto ve filmu ji do kotle nakapal přímo z nože, jímž Harryho poranil. A samozřejmě to zanechává otázku, zda krev nepřítele musí být takto čerstvá, nebo tam nepřítel nemusí osobně být. Ve Voldemortově případě požadoval Harryho přítomnost, aby ho mohl následně zavraždit, takže odpověď není jednoznačná.

Každopádně, pokud jsou kromě vody nutné další přísady, nejsou známy, naopak známy jsou reakce lektvaru. Na začátku procesu totiž z kotle vycházejí ohnivé jiskry. Když se přidá kost, je lektvar jedovatě modrý, když maso, je ohnivě rudý, a když krev, oslnivě bílý, začne vřít a produkuje spoustu páry. Poté se z něj vynoří znovu kompletní kouzelník. Ačkoli i to má své dvě verze - v knize se opravdu Voldemort z kotle vynořil a nařídil Pettigrewovi, aby mu podal plášť. Ve filmu se však celý kotel rozhořel, roztavil a Voldemortovo tělo se stvořilo ve vzduchu, zatímco zbytky kotle se magicky staly pláštěm, jenž se mu omotal kolem těla. Osobně bych ovšem tento proces považovala za čistě vizuální záměr filmařů a vůbec ne za rozhodnutí o tom, jak má tento lektvar vždy fungovat.

Ještě je také možnost, že před tímto procesem musí kouzelník použít jiný lektvar nebo použít jiné kouzlo, které mu dá dočasné tělo. Je ale možné, že postačí ponořit se ve své přízračné, nelidské podobě rovnou do obrozujícího lektvaru, aby dosáhl stejných výsledků.

zdroj

Jak už jsem zmínila, tento lektvar se v sáze použil ve čtvrtém díle při Voldemortově znovuzrození. V létě 1994 poručil Voldemort Peteru Pettigrewovi, aby lektvar připravil, a rozhodl se, že jako krev nepřítele použije krev Harryho Pottera. Odmítl kohokoli jiného, ačkoli by to bylo rychlejší, protože se domníval, že posílí jeho moc a umožní mu obejít ochranu, kterou Harrymu poskytla jeho matka svou smrtí a znemožnila tak Voldemortovi, aby Harryho zabil. Jenže Voldemort této ochraně nerozuměl. Šlo o magii lásky, kterou se nezabýval. A jeho volba se ukázala chybou. Tato ochrana totiž přešla i do samotného Voldemorta a právě přes něj přivázala Harryho ke světě živých, takže ho Voldemort opět nemohl jednoduše zlikvidovat, dokud sám zůstával naživu.

Žádné komentáře:

Okomentovat