14. 2. 2020

Černé jezero

zdroj
Černé jezero je známé též jako Velké jezero, v originále Great Lake a je to sladkovodní pevninské jezero na jižní straně bradavických pozemků. Jeho průměr je cca 805 m a ústí do něj bradavická kanalizace. Ve filmu je uprostřed něj ještě zalesněný ostrůvek, na který byla umístěna hrobka Albuse Brumbála.

Není to však jeho hlavní účel. Celé bradavické pozemky částečně fungují jako přírodní rezervace pro magické tvory, kteří by obtížně přežívali v oblastech obydlených mudly, a pro tento účel slouží i jezero - žijí v něm ďasovci, údajně selkie a obří oliheň, částečně ochočená a někdy dovoluje studentům, aby ji lechtali na chapadlech, případně ochotná jim pomoci, když se dostanou do vody a do úzkých. Samozřejmě je u jeho dna také město mořského lidu a podle filmů Fantastická zvířata se v něm nachází i maličký Ostrov kůrolezů.

Obecně je jezero charakterizované jako studené, ale buďto není tak studené, aby studenty nelákalo, nebo v něm plaval pouze Viktor Krum, který byl dost možná zvyklý na chladnější vody oblasti, kde se nachází Kruval. A není ani jisté, zda škola vstup do jezera zakazuje, minimálně je však obvyklé, že kolem něj studenti odpočívají a že si v něm máchají nohy.

Jezero se přitom v příběhu objevilo už na začátku. Každý školní rok, když Bradavický expres dorazí do Prasinek, totiž Rubeus Hagrid (nebo někdo v téže pozici) vezme první ročník ke břehu a na kouzelné čluny, které pak samy doplují do přístavu pod bradavickým hradem (právě tehdy Dennis Creevey ve čtvrtém díle spadl do jezera, odkud ho obří oliheň vysadila zpět do člunu). Poté vyjdou na nádvoří a vstoupí do hradu hlavním vchodem, kde ve Vstupní síni čekají, dokud je nezavolají k zařazování do Velké síně. Stejně tak je prý čluny dopravují na nádraží na konci roku, zatímco starší studenti v obou případech používají kočáry (avšak nebylo řečeno, zda při odjezdu na vánoční prázdniny používají kočáry, i když jezero není zamrzlé). A stejně tak každý školní rok opouští školu naposledy na člunech absolventi sedmého ročníku.

Roli mělo hrát i ve druhém díle, kde autorka plánovala, že Harry Potter a Ron Weasley havarují při svém svérázném příletu do Bradavic do jezera a objeví tam mořský lid. Zároveň tehdy plánovala, že by to mohl být portál do jiných moří a řek, což se nestalo, ale podle způsobu, jakým se tam ve čtvrtém díle dostala loď z Kruvalu, je možné, že při cestování kouzelným prostředkem lze používat kouzelné vodní zkratky i do jezera. Nakonec se ovšem ukázalo až ve třetím díle, když právě tam na Harryho, Hermionu Grangerovou a Siriuse Blacka zaútočili mozkomorové. 

Zdaleka největší roli mělo jezero ve čtvrtém díle. Na začátku skrz něj dorazili studenti z Kruvalu na své očarované lodi a na jezeře ji také kotvili během celého Turnaje tří kouzelnických škol. A jako druhý úkol turnaje měli šampioni jednu hodinu, aby v jezeře našli a přes všechny překážky hlubokých strašidelných vod zachránili něco, co jim bylo odebráno. Harry k tomu použil žaberník, který mu umožnil dýchat pod vodou, Cedric Diggory a Fleur Delacoure bublinové kouzlo a Viktor se částečně přeměnil na žraloka.

V šestém díle se pak ocitlo jezero u dění znovu, když na jeho břehu pohřbili Brumbála (zatímco ve filmu, jak už bylo řečeno, umístili jeho bílou hrobku na ostrov - zatímco v knize o žádném ostrovu zmínka není). A nakonec je třeba zmínit i to, že v blíže nespecifikované době se po mnoha pokusech podařilo žabákovi Trevorovi utéct Nevillu Longbottomovi a zamířit k jezeru, kde zůstal volně žít, což prý nakonec přineslo úlevu jak jemu, tak Nevillovi.

zdroj

Ve druhém díle Fantastických zvířat zase svou roli sehrál Ostrov kůrolezů na jezeře, protože tam během svých studií chodil Mlok Scamander, který si vysloužil důvěru tamějších kůrolezů. Ti si zvykli kolem něj hrát, poskakovat po něm a dovolili mu studovat jejich život, zatímco se schovávali vždy, když se tam objevil někdo neznámý. Jednou také vzal na ostrov Letu Lestrange, aby ji rozveselil.

Žádné komentáře:

Okomentovat