3. 12. 2019

Zložár

Zložár, v originále fiendfyre, je kletba z kategorie temných kouzelných formulí, která vyvolá očarované plameny. Není to ale rozhodně způsob jak si zatopit, protože jde o pokročilou černou magii tak mocnou, že je to jeden z mála známých prostředků schopných zničit takové zlořádstvo jako viteál. A to jeden z nejnebezpečnějších, takže i když třeba Hermiona Grangerová věděla, že taková možnost je, nikdy ji nenapadlo zložár použít, protože ani ona si nebyla jistá, zda by ho ovládla.

zdroj

Kouzelná formulka, která zložár vyvolá, sice popsána nebyla, ale velmi dobře známé jsou její následky. Z hůlky totiž v nepřetržitém proudu burácivě vytrysknou ohromné plameny, které na sebe můžou vzít i podobu ohnivých bestií jako hadů, chimér, draků a dravců, když dotyčný s hůlkou švihne. Ti dají svým obětem jen zlomek vteřiny k útěku a bez slitování požírají vše kolem. Jejich tvary se přitom ustavičně mění a i když vypadají jen jako plameny, i tak ve vteřině ničí cokoli hořlavé. Navíc mají jistý druh vlastního vědomí, který jim dodává touhu spálit všechno, co jde, a hlavně možnost pronásledovat živé oběti.

Kontrolovat takto mocný oheň je proto velice těžké a nejde ho uhasit běžnou ani očarovanou vodou. K jeho uhašení existuje kouzlo, ale ani ne každý z těch, kdo se naučí vyvolat zložár, ho zvládne. Není ani známo, zda může zložár uhasnout sám.

zdroj

Mezi známé osoby, které tuto zrádnou kletbu použily, pak patří:
  • Gormlaith Gauntová, která ho možná použila na začátku 17. století, aby vypálila chalupu své sestry, odkud zachránila pouze svou neteř.
  • Amycus Carrow, protože ve školním roce 1997/1998 byl zložár součástí výuky v Bradavicích a právě v té době tam působil i Amycus Carrow, přičemž Harry Potter se domníval, že to právě on naučil Vincenta Crabbeho vyvolat zložár.
  • Vincent Crabbe, sám, když 2. května 1998 vypustil v Komnatě nejvyšší potřeby zložár, zatímco v ní Harry, Hermiona a Ron Weasley hledali diadém Roweny z Havraspáru. Bohužel se ale nikdy neobtěžoval dávat pozor při výuce kouzla, které může zložár uhasit, a zatímco ostatní utekli i když jen tak tak, Crabbe padl ohni za oběť. Ve filmu ovšem místo něj zemřel Gregory Goyle, Crabbe se v posledním filmu neobjevil kvůli potížím jeho představitele. A zatímco v knize Crabbe zemřel, protože nedokázal ohni utéct, Goyle ve filmu spadl do plamenů, když se snažil vyšplhat po nábytku do bezpečí. Ve filmu navíc ani tento oheň nezničil viteál - diadém Roweny z Havraspáru, ale Harry ho bodl baziliščím zubem a Ron ho poté do ohně odkopl. 
  • Student z Kruvalu možná použil zložár ve čtvrtém filmu po příjezdu do Bradavic při vstupní show. Pravděpodobnější ale je, že kletba, kterou krátce vyvolal jakéhosi ohnivého drak, je mu jen podobná. 
  • Voldemort ho možná použil v pátém filmu, když vyvolal obřího ohnivého hada při svém souboji s Brumbálem. V knize však Brumbál donutil Voldemorta vyčarovat ochranný štít, nikoli oheň.
  • Bellatrix Lestrange ho použila v šestém filmu ke zničení Doupěte. V knize však místo smrtijedů a útoku navštívil Doupě o Vánocích v šestém díle Rufus Brousek, aby přesvědčil Harryho ke spolupráci s ministerstvem. 

2 komentáře:

  1. Jan Hejtmánek10.2.24

    V šestém díle ve filmu použil zložár Brumbál při hledání vyzvednutí viteálu z jeskyně jako ochranu před nemrtvými.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikoli, kouzlo vyvolávající ohnivou bouři není totéž co zložár.

      Vymazat