4. 1. 2018

Neporušitelný slib

Neporušitelný slib (Unbreakable vow) je kouzlo, které, celkem nepřekvapivě, zaváže jeho účastníky neporušitelným slibem. A přitom je velice nebezpečné a radikální, protože neporušitelnost spočívá ve skutečnosti, že kdokoli ho poruší, zemře.

Kdo chce kouzlo neporušitelného slibu vyslat, nebo kdo chce neporušitelný slib uzavřít, potřebuje kromě druhé strany ještě jednoho kouzelníka. Strany slibu si kleknou proti sobě a chytnou se za ruce, třetí kouzelník, svědek, míří špičkou hůlky na jejich spojené ruce. Jeden ze slibujících si pak vyžádá slib od druhého, a jakmile druhý souhlasí, z hůlky pečetního svědka vystřelí tenký ohnivý jazyk, který se omotá kolem spojených rukou. V šestém díle šlo o tři ohnivé stužky (ve filmu se objevily najednou, v knize vystřelily z hůlky při každém přijetí každé části slibu), je ale možné, že pokud je slib jen jeden, nebo pokud se skládá z více částí, bude počet stužek odpovídat. Tyto stužky nebo ohnivé jazyky pak zase zmizí, ale zanechají stopy na kůži. Co by se naopak stalo, pokud by jeden z účastníků odmítl přijmout slib, není známo, ale patrně by kouzlo nemohlo být dokončeno.

zdroj

Není ani jasné, jestli existuje nějaké zaříkadlo, které se musí použít. Zdá se totiž, že zaříkadlem je vlastně přímo samotný pronášený slib, protože z hůlky svědka vystřelují paprsky poté, kdy se slib pronese a přijme. Ale je možné, že musí být proneseno neverbálně, čemuž neodporuje ani jeden z případů téměř dokončeného kouzla, o kterém se zmiňuje kniha.

Fred a George Weasleyovi se totiž kdysi pokusili přesvědčit svého tehdy pětiletého bratra Rona, aby složil neporušitelný slib. Dokonce už byli připraveni, drželi se za ruce, ale našel je otec, takže jim úmysl překazil. Možná by to proto dokázali, nebo je možná opravdu třeba neverbální zaklínadlo, které tehdy malí kluci nemohli umět použít. Ovšem pan Weasley se i tak ukrutně rozčílil, prý to bylo jedinkrát, kdy byl tak nepříčetný, jako bývá paní Weasleyová, když se zlobí, a potrestal Freda tak, že jeho levá půlka už nikdy nebyla jako dřív.

Až šestém díle byl jeden neporušitelný slib uzavřen řádně. Tehdy si Narcissa Malfoyová vyprosila, aby s ní uzavřel neporušitelný slib Severus Snape. Aby slíbil, že ochrání jejího syna Draca před újmou a bude ho hlídat při jeho pokusech zabít Brumbála, jak mu uložil Voldemort, a v případě, že Draco selže, udělá to za něj. Svědkem byla v tomto případě Bellatrix Lestrange, kterou překvapilo, že Snape něco takového slíbil. Jenže nikdo tehdy nevěděl, že je dvojitý agent. Slíbil už totiž přímo Brumbálovi, pro kterého ve skutečnosti pracoval, že ho ušetří bolestivé smrti, až kletba, která ho nenávratně zasáhla, příliš postoupí. Když proto Draco nedokázal svůj úkol vykonat, Snape splnil slib daný Narcisse i Brumbálovi najednou.

zdroj
A jako perlička ze světa mudlů může sloužit, i když asi očekávaně, informace, že oblíbeným způsobem žádosti o ruku je ukrytí prstenu do kapitoly, v níž se neporušitelný slib uzavírá. Podle mě je to ale velice ožehavé, protože i když na začátku manželství jsou sliby o horách a dolech, nezřídka se stane, že k rozvodu nebo alespoň rozchodu dojde. A to třeba i brzy. Kdyby tedy byli tihle bláhoví snoubenci opravdoví kouzelníci, měli by být opatrnější. To by bylo mrtvých!

Žádné komentáře:

Okomentovat