26. 12. 2017

Smeltings

I když většina míst rozebíraná v této rubrice patří do kouzelnického světa a opravdu nemám v úmyslu rozebírat místa jako "Londýn" nebo "Skotsko", existuje několik mudlovských lokací, které v reálném světě neexistují, a tak si zaslouží vlastní článek. Jedním z nich je i akademie Smeltings, mudlovská veřejná škola (tradiční britský název, ale v podstatě je to škola soukromá, nikoli veřejná v našem smyslu) zajišťující vzdělání, které bychom v našich končinách označili za osmileté gymnázium, respektive vzdělání pro druhý stupeň ZŠ a SŠ, tedy mudlovský ekvivalent Bradavic.

Do této školy kdysi chodil Vernon Dursley a po něm i jeho syn Dudley a jeho kamarád Piers Polkiss. O kvalitě této školy mnoho informací řečených nebylo a těžko ji hodnotit, protože Dudley sice nepůsobil příliš inteligentně, ale jeho školní výsledky kromě těch sportovních nejsou známy. Vernon pouze prohlásil, že porce jídla podávané v této škole jsou naprosto dostačující, s čímž jeho manželka nesouhlasila, alespoň do chvíle, kdy Dudleyho váha začala být vážným zdravotním problémem.

Jako každá prestižní starší britská škola má i tato své motto, které zní Caveat Smeltonia, což latinsky znamená "Nechť se vyvaruje těchž ze Smelton" nebo "Nechť jsou Smeltonští ostražití", a uniformy. Chlapecká verze sestává z kaštanového fraku, oranžových pumpek, slamáku a sukovité hůlky, kterou studenti, velmi nepřekvapivě, používají k vzájemným bitkám, když se učitelé nedívají. Přičemž i to, dle jejich tradice, údajně připravuje studenty na budoucnost a reálný život. Není ovšem známo, zda je to jen chlapecká škola či zda tam chodí i dívky, a je pravděpodobné, že je to škola internátní, neboť z prázdninových scén v knihách vyplývá, že ani Dudley by neměl být v průběhu školního roku doma.

zdroj
Přesně není ani známo, kde se má nacházet. Dudley Dursley se během studia stal středoškolským juniorským šampionem v boxu v kategorii těžké váhy pro jihovýchod, což znamená, že leží někde v jihovýchodní Anglii, ale konkrétní město nebo hrabství nebylo nikdy zmíněno. Ví se jen, že v ní kromě učitelů působí i zdravotní sestra, která byla v kontaktu s Petunií Dursleyovou kvůli Dudleyho váze, a Joyce Haddocková, učitelka plavání, která Dudleymu udělila cenu za uplavání pěti metrů neboli čtvrtiny bazénu.

Zajímavý však může být původ názvu této školy, který by mohl souviset i s jejím zaměřením. Smelting totiž znamená proces získávání kovu z rudy, takže by mohla být zaměřená na průmysl a obchod.

Žádné komentáře:

Okomentovat