26. 2. 2017

Bezpečnostní standardy v Bradavicích

Když jsem tuto ságu četla poprvé, podruhé, potřetí a asi i popáté, vůbec mě nenapadlo nad něčím takovým přemýšlet. Ale teď mi na mysl přišla jedna otázka. Je velice zajímavé a děsivé, jak se v Bradavicích staví k bezpečnosti, nemyslíte? Některá kouzla jsou sama o sobě nebezpečná, proto se je učí pokročilí, nebo je drilují pod přísným dohledem učitelů a většinu nenapadne cvičit je ve svém volnu. Ale co taková, která jsou svým účelem nevinná, avšak stačí jeden chybný krok a změní se v katastrofu? Opravdu by mě zajímalo, proč nikoho neznepokojuje, že zaměnit hřebíček za hříbeček v lektvaru, který měl navodit příjemné sny, nafoukne něčí hlavu tak moc, že pokud se včas nezarazí, zemře.

U dospělých kouzelníků to chápu. Někteří užívají běžná kouzla či odborníkem vyrobené lektvary se stejným riskem, s kterým mudlové chodí do lékárny a užívají nejrůznější náčiní. A jiní jsou sami odborníci. Ale v Bradavicích?

Ono se na to snadno zapomíná, ale studenti tam nejsou na úrovni, kdy mudlovští studenti začínají zacházet i se životně nebezpečným materiálem, tedy poslední ročníky střední a především vysoká. Jsou tam nezodpovědné děti od 11 do 17 let. Tedy ty, kterým by málokdo životu nebezpečný materiál svěřil. K experimentování a učení metodou pokus omyl, což u provádění kouzel zřejmě funguje (u lektvarů je to alespoň korigované recepty), samozřejmě. Nemyslím teď "tady máš savo, umej koupelnu".

Už z prvního dílu Harryho Pottera je zřejmé, že kouzelníci přijímají vyšší míru rizika jako svůj životní standard, to na jednu stranu víme. (Ač kdo ví, jestli by si oni o současné mudlovské technice nemysleli, že je to šíleně nebezpečné, a nechápali by, že se mudlové nebojí to používat.) Při famfrpálu stačí málo, aby potlouk někoho přizabil, kouzelnická zvířata, s kterými se kouzelníci dostávají do styku, občas bývají nebezpečnější než psi nebo kočky, a typické případy v kouzelnických nemocnicích pro mudlu vypadají opravdu děsivě (ač opět, banální trhání mandlí nebo operace slepáku nejspíš kdejakého kouzelníka taky zanechá v nočních můrách).

Pořád ale platí, že v některých případech je riziko až nepochopitelné. Jeden chybný krok. Jedno mávnutí hůlkou na opačnou stranu. Jedna špatná koncovka zaklínadla. Jedna nevinně vypadající zaměněná ingredience. Jedno zamíchání navíc. A z obyčejného, bezpečného kouzla, je smrtící síla, která se průměrnému studentovi absolutně vymkne z rukou. Ministerstvo se mohlo pominout, když falešný Moody, odborník i ve své pravé podobě, předváděl studentům kletby, které se nepromíjejí. Ale naprosto schvaluje, že studenti sami provozují kouzla, která jim vybuchují do obličeje. Vlastně se docela divím, že za všechny ty roky patří v Bradavicích mezi zdokumentované smrťák pouze případy jako řádění divokého baziliška, zakázané vandrování po lese a podobně. Žádné nehody při učení.

Dá se asi pochopit, že když společnost ví, že v případě menších zranění a nehod stačí chvilička, jedno kouzlo nebo lektvar, a případně klid na lůžku, a dotyčný bude jako rybička, tak ji to nechává chladnou. Jenže chybějící končetiny nebo smrt se zvrátí už těžko a v případě, kdy k tomu stačí stejně malý chybný krok jako k omylem přebarvenému obočí...

Žádné komentáře:

Okomentovat