9. 7. 2016

Nápoj euforie

zdroj
Nápoj euforie, v originále the Elixir to Induce Euphoria, doslova tedy elixír pro navození euforie, je
jeden z lektvarů schopných navodit falešný úsměv i pocit radosti. I když je otázka, jak moc je falešný, když lektvar přesvědčí mozek člověka, aby se tak doopravdy cítil.

Je sluníčkově žlutý, sladký a aromatický a navozuje silný pocit náhlého nevysvětlitelného a bezdůvodného štěstí. A pokud se tak docela nepodaří nebo ho požije někdo citlivější, může vyústit i ve vedlejší efekty jako je přehnané prozpěvování nebo tahání za nos. S tím však může pomoct přidání špetky máty.

Nepatří tak mezi nebezpečné a úplně složité, spíš zábavné, a také se k němu tak přistupuje. Není úplně jisté v jakém ročníku se učí, ale průměrný šesťák v Bradavicích by neměl mít problém s jeho uvařením, což se také potvrdilo v šesté knize. Tehdy vyučoval lektvary profesor Horácio Křiklan a během jedné hodiny nechal studenty připravit něco zábavného podle jejich výběru. Harry Potter si proto vybral právě nápoj euforie, protože doufal, že když ho Křiklan ochutná, bude v tak dobré náladě, že mu předá pravou vzpomínku o Voldemortovi a informacích o viteálech, kterou spolu s Brumbálem potřeboval tak zoufale získat. Ovšem přestože byl Harryho recept díky Snapeovým poznámkám v jeho učebnici hodně vylepšený, Křiklan nápoj neochutnal a Harry vzpomínku nezískal.

A ačkoli se neví, jaké změny v něm vlastně Snape udělal, i když se předpokládá, že vzhledem k jeho geniální lektvarnické mysli byly přínosné, oficiální postup zní takto:
Vzít etiopské scvrklofíky (ano, také to sotva přečtu a až teď, když jsem se to pokusila napsat, jsem zjistila, že nejde o "svrkolfíky", jak jsem to četla doteď, ale scvrklé fíky) a dikobrazí bodliny a obojí zamíchat v základním roztoku (opravdu si nejsem jistá, zda základ pro lektvary tvoří pouhá voda či nějaká další přísada) čtyřikrát proti směru hodinových ručiček. Přidat fazolky dřímalky a pelyněk a šestkrát zamíchat opět proti směru hodinových ručiček a nechat povařit až získá správnou barvu a vůni.

Ovšem zcela zjevně to není kompletní recept a videohra nabízí ještě jeden, detailnější:
  • Přidávat mátu, dokud základní lektvar nezčervená.
  • Přidat scvklofíky, dokud se nezbarví tyrkysově.
  • Míchat, dokud nezůstane čistě modrý.
  • Nechat pomalu vařit až dokud nezežloutne.
  • Přidat bodliny, až se lektvar vrátí k modré.
  • Opět nechat pozvolna vařit až do fialova.
  • Přidat sedm semen skočce obecného.
  • Opět nechat pozvolna vařit až zhnědne.
  • Přidávat další scvrklofíky, až se změní na růžový.
  • Nechat vařit až do oranžova.
  • Přidat pelyněk, dokud nebude sluníčkově žlutý.
A protože každý lektvar potřebuje pro dokončení kouzelnický zásah, je pravděpodobné, že je třeba pronést kouzlo, patrně povzbuzující. Pokud se vše podaří jak má, vytryskne z něj duha.

Žádné komentáře:

Okomentovat