27. 3. 2016

Severní věž a učebna jasnovidectví

zdroj
Severní věži se jinak říká i Jasnovidecká věž (Divination Tower) a je jednou z mnoha věží bradavické školy čar a kouzel. Je místem, kde se vyučuje jasnovidectví, kde má kabinet profesorka Sybila Trelawneyová, kde se nachází učebna 104 pro výuku začátků xylomancie, čili věštění ze dřeva a větviček, a kde se vyzná jen několik studentů, jež se rozhodlo poprat se s jejím předmětem, protože kolem ní nevede trasa na žádné důležité místo, a tak tudy většina hradu nechodí. Výjimkou je pouze učebna, v níž se vyučují některé okruhy obrany proti černé magii.

Se zbytkem hradu je severní věž spojena "chodbou jasnovidectví", jak se říká koridoru vedoucímu skrz sedmé poschodí bradavického hradu. Ten se táhne od osamělého portrétu sira Cadogana až ke schodišti jasnovidectví na úpatí severní věže a obsahuje několik málo obrazů, po kterých se může sir Cadogan pohybovat. Ovšem další význačnější je až portrét skupiny žen v krinolínách na úpatí schodiště, a pak obraz hrozivě vypadajících mnichů u jeho vrcholu, takže nejde ani o příliš zdobenou nebo upravenou chodbu.

Schodiště samotné je už ale zajímavější. Jde o úzké spirálovité schody, na jejichž vrcholku stojí malé odpočívadlo s padacími dveřmi ve stropě. Z nich se v knize spouští stříbrný žebřík, po němž studenti vylézají do učebny, ve filmu z odpočívadla naopak vedou do učebny normální dveře. A navíc ani není daleko od Nebelvírské věže, protože cestu od schodiště do chodby s obrazem Buclaté dámy lze zvládnout za pět minut.

zdroj
Nejvyšší bod věže s dalšími schody pak tvoří kancelář profesorky Trelawneyové, tedy její pracovna a osobní komnaty, do kterých se vchází po krátkém schodišti přímo z učebny jasnovidectví. Ovšem učebna samotná je natolik excentrická, že by ho bylo možné snadno přehlédnout, i když není příliš velká.

Je popisovaná jako něco mezi podkrovím a staromódní čajovnou a velice si snaží udržovat mystickou atmosféru. Je přeplněná malými kulatými stolky obklopenými křesílky a taburetkami, závěsy na oknech zásadně zůstávají zatažené a přes lampy bývají přehozené tmavě rudé šály, takže je vše osvíceno tlumeným nafialovělým světlem a ohněm z krbu. Uvnitř proto zůstává značné dusno a nejrůznější vonné lampy a tyčinky přidávají těžkou, přesycenou vůni. Pocitu přecpanosti a těžkosti navíc nahrávají i četné police okolo kulatých stěn, zaplněné zaprášenými svazky, oharky svíček, balíčky karet, četnými křišťálovými koulemi a početnou čajovou soupravou, již studenti používají k věštění z čajových lístků. Nutno proto podotknout, že ve filmu vypadá tato učebna o dost organizovaněji a přehledněji.

zdroj
Ale jasnovidectví se týká ještě jedna učebna, která je v úplně jiné části hradu než Severní věž a která i vypadá úplně jinak. Jde o přízemní učebnu číslo 11 v chodbě vedoucí od Vstupní síně, která nikdy nebyla pravidelně užívaná, a tak fungovala spíš jako skladiště. Jenže když na místo profesora jasnovidectví nastoupil kentaur Firenze, neměl šanci vystoupat po žebříku ve věži, a tak bylo potřeba sehnat pro něj jiný prostor.
Brumbál mu tedy poskytl učebnu 11, z níž se stala místnost s podlahou porostlou mechem, z kterého vyrůstaly stromy, stropem a okny zarostlými větvemi, takže do místnosti pouze probleskovaly paprsky měkkého nazelenalého světla, tedy Firenzeho přirozené prostředí, a místo židlí a lavic se studenti usazovali na podlahu simulující zemi, kmeny nebo kameny. A když hodina začala a na pořadu dne byla astrologie, Firenze ztlumil světlo a nechal na stropě objevit věrnou kopii hvězdné oblohy, takže se studenti snadno nechali unést pocitem, že jsou na lesní mýtině po západu slunce.

Žádné komentáře:

Okomentovat