7. 6. 2014

Griliášové hrudky

zdroj
Griliášové hrudky jsou druh ovocných sušenek, které však mají mít tvrdý povrch, z čehož vychází i jejich původní název Rock cake, a což si především Hagrid bral až příliš k srdci, neboť jíst jeho hrudky bylo často jako skutečně se pokoušet kousat skálu a šlo doslova o zuby. Zároveň jde ale o Hagridův nejmilejší zákusek, a tak se není co divit, že i přes jejich nechutnost ho často podával, a v knihách tak byly několikrát zmíněné.

Poprvé je naservíroval Harrymu Potterovi a Ronu Weasleyovi jejich vůbec první týden výuky v Bradavicích, dokonce s rozinkami navíc, ale už tehdy byly tak tvrdé, že se hoši zařekli, že je nehodlají znovu zkoušet. Jenže Hagrid je urputně servíroval každou návštěvu, a to i když se později přidala i Hermiona Grangerová. Všichni tři však měli obra až příliš rádi, a i když si mezi sebou stěžovali na mizerné vaření, do očí mu to nikdy neřekli, aby neranili jeho city.

Znovu se pak tento rozporuplný zákusek objevil ve čtvrtém díle, když ho Hagrid poslal Harrymu jako narozeninový dárek, ale ten se ho pro jistotu ani nedotkl, v šestém, kdy ho Hagrid servíroval při první návštěvě v novém školním roce a Harry byl tak hladový, že zapomněl na předchozí zkušenosti, do jedné hrudky se zakousl a ucítil zlověstné praskání v jedné ze svých stoliček, a zmíněn byl i v sedmém.

Hagrid však nebyl jediný, kdo griliášové hrudky kdy pekl. V oblibě je měla třeba i paní Weasleyová, jejíž umění v kuchyni bylo naopak přímo božské, a jejíž recept je dokonce k sehání.

K dvanácti hrudkám je podle ní potřeba 225 g samokypřící mouky (dá se vyrobit smícháním mouky a prášku do pečiva v poměru 1 balíček na půl kila), 110 g měkkého másla, 55 g krystalového cukru, sušené ovoce podle chuti, 1 vejce, 1 - 3 lžíce mléka, cukr na posypání, olej na pomazání. Ještě je zmíněna i lžička prášku do pečiva, ale pokud už prášek máme v mouce, nezdá se mi nutný. A samozřejmě pro větší množství se objem surovin přiměřeně zvýší.

Postup je pak už jednoduchý.
Mouka, kypřící prášek a roztáté máslo se spolu utřou tak, až směs připomíná strouhanku. Do ní se pak vmíchá cukr a ovoce, přidá se vejce a lžička mléka a zpracovává se tak dlouho, dokud se nevytvoří těsto. Podle potřeby je přitom možné přidat ještě trochu mléka nebo mouky.
Následně se vytvarují z těsta hrudky, posypou se moučkovým cukrem a vše se přibližně 15 minut peče.

Spousta kouzelníků ještě recept obměňuje podle sebe a přidávají čokoládu nebo jiné oblíbené příchutě či místo posypového cukru nejrůznější polevy, ale to už záleží na každém zvlášť.

Žádné komentáře:

Okomentovat