9. 1. 2013

Fénix

zdroj
Rudý pták, který se dožívá několika set let a v podstatě je nesmrtelný (co se přirozené smrti týče), neboť když se nachýlí jeho čas, shoří, a z popela se znovu narodí, to je fénix. Toto se děje cyklicky, ale není úplně přesně určeno, po kolika letech.
"...když mře zázračný pták, fénix panenský, z popelu jeho vzchází dědic mu, napodiv stejně velký jak on sám ..." (William Shakespear, Jindřích VIII.)

V Harrym Potterovi byl fénix vzácným a nádherným ptákem, který mohl sloužit jako podivuhodný mazlíček, jak se objevoval v kabinetu profesora Albuse Brumbála, tak i k výrobě magických pomůcek. Druhá varianta při tom byla mnohem častější, neboť nelze předpokládat, že by se našlo více kouzelníků, kteří by si plachého a vzácného ptáka dokázali ochočit, jako on Fawkese. Využíval se proto spíš tak, že jeho ocasní pero fungovalo jako jádro pro hůlky (například Harryho a Voldemortova hůlka obsahovala Fawkesovo ocasní pero) a také přísadou do lektvarů.

Kromě těchto "užitných" vlastností má však ještě další. Údajně ho nelze jen tak nalézt, neboť místa, kde fénixové žijí, jsou tajemná a neobjevitelná. Pokud by se někdo pokusil ublížit fénixovi, je odsouzen k věčnému zatracení, a navíc se mu to nepodaří, neboť fénix je nadán magickou mocí, která bývá označována až za božskou, i když ji velmi zřídka využívá. K ní patří například i slzy, které dokáží vyléčit jakékoli zranění, vyluzování písní, které člověka jistým způsobem zhypnotizují, nebo schopnost pohybovat se i jinak, než letem, magicky, což mu například umožnilo dostat se do Tajemné komnaty, nebo pomoci Brumbálovi k útěku před ministerstvem.

zdroj
Fénix se však v knihách vyskytoval i v jiné formě než jako Fawkes, který se objevil hned od začátku, v Tajemné komnatě sehrál důležitou záchrannou roli, ve Fénixově řádu pomohl k útěku Brumbálovi, sloužil mu jako dorozumívací prostředek a v Princi dvojí krve následně s tklivým nářkem zmizel ze školy.

Jednak je slovo fénix použito v názvu Brumbálova řádu bojujícímu proti Voldemortovi, a jednak bylo též řečeno, že fénix je i Brumbálův patron. Těžko říct, proč byl ředitel tak fascinován tímto tvorem, že se stal prakticky jeho symbolem.

zdroj
Svět Harryho Pottera však zdaleka není jediný, kde se fénixové vyskytují. Jsou totiž součástí mytologie mnoha národů. Liší se u nich v podrobnostech, avšak ohledně smrti v plamenech a zrození z popela se shodují všichni. Jak egyptský pták Benu, Fénix přilétající jednou za pět set let do antického chrámu v Héliopoli, zázračný pták popsaný Ovidiem, Feng-chuang z Číny. Prochází tolika kulturami právě proto, že je univerzálním symbolem znovuzrození, plynutí času či nesmrtelnosti, a patří k důležitým kultům lidské historie. Používán je i v umění, jako symbol lásky a věrnosti, což může být jeden z důvodů, proč byl tolik spojován s Brumbálem, který bezmezně věřil v sílu a moc lásky.

Existuje však teorie, že tato univerzální představa fénixe vychází z plameňáků, růžových a rudých ptáků, které když lidé spatřili vystupovat z horkých sopečných jezírek plných páry, měli dojem, že oni ptáci tam musí shořet a poté, když znovu vystoupí ven, znovu se narodit. 

Žádné komentáře:

Okomentovat