8. 1. 2013

Gubraithový oheň

Oheň je jedním ze živlů, pro mě ten nejvíce fascinující, a v Harrym Potterovi se s ním dost pracuje. Kromě zložáru, nezastavitelné ohnivé katastrofy, která je už popsána v jednom z článků zabývajícím se kouzly, a kromě obyčejného ohně, který používá každá tradiční kouzelnická rodina a který je snadno rozdělatelný jak po mudlovsku tak hůlkou, existuje ještě Gubraithový oheň. Znát ho můžete také jako Gubraithský oheň, v angličtině pod názvem Gubraithian fire.

Ve zkratce jde o věčný oheň. Je to tedy kouzelnou formulí vyvolaný oheň, jehož plameny neuhasínají.
Vyčarovat takový oheň je však nesmírně složité a dokáže to jen velmi schopný a mocný kouzelník, protože se jedná o pokročilou magii.

Jeho název však nemá nic společného s nějakým zeměpisným názvem či snad jeho vynálezcem, ale je patrně odvozeno od skotské fráze gu Brath, což znamená navždy.

Mluví se o něm v páté knize, kdy se Hagrid po návratu od obrů zmiňuje, že Brumbálem vyčarovaný Gubraithový oheň sloužil jako jeden z darů pro náčelníka obrů. Přinesl jim ho společně s Olympou Maxime pomocí zažehnuté větve, která, dle jeho slov, může hořet "fakt věky". Jeho další použití v souvislosti s příběhem či ve škole však není známo a souvisí to s tím, že pouze hrstka čarodějů ho dokázala stvořit.

Žádné komentáře:

Okomentovat