24. 6. 2012

Přenášedlo

Přenášedla po našem, portkeys po anglicku (ačkoli z francouzského porter - nést a anglického key - ve smyslu klíče k tajemství). Zde více než kde jinde platí volná ruka kouzelníka, protože přenášedlem může být vlastně jakýkoli předmět, který kouzelník očaruje. K tomu, aby vytvořil přenášedlo, se používá zaklínadlo "Portus". Předmět po jeho vyslovení na chvíli modře září a poté je připraven dopravit na určené místo. Opět nebylo přesně popsáno, jak se to místo určí, ale stejně jako třeba u kouzel, která mažou paměť či přesouvají věci, nejspíš záleží na vůli kouzelníka, kterou projeví při zaklínání. A to se týká i přepravy samotné, neboť při tvorbě přenášedla lze určit čas, ve kterém se na místo přenese, nebo fakt, že cestu započne při prvním dotyku - a další patrně přenese dotyčného zase zpátky.

zdroj
S vytvářením přenášedel to však nebude tak jednoduché - Albus Brumbál samotný a nepochybně ne sám dokáže vytvořit neuatorizované přenášedlo, ale v ostatních případech je třeba mít povolení a v době vlády lorda Voldemorta je zhotovení přenášedla bez povolení dokonce vážný zločin. Není ale jasné, jak se taková přenášedla detekují a jaký trest může jejich tvůrce očekávat. 

To ale není vše. Aby se předmět nepřenesl sám, ale aby s sebou vzal i kouzelníka, musí se ho kouzelník dotýkat. Nemusí ho pevně držet, stačí, aby se ho dotkl jedním prstem a o zbytek se už postará kouzlo. V knihách bylo přenášení vždy popisováno zhruba takto: Část těla, kterou se kouzelník přenášedla dotýkal, byla k předmětu jako přilepená, takže nehrozilo odpadnutí. Ačkoli dle testů W.O.M.B.A.T., testů základní kouzelnické úrovně přístupných mudlům, není nemožné ho pustit dřív, což ale může vyústit ve vážné zranění nebo smrt. Zároveň při startu přišel pocit, jako by člověku do břicha zarazili hák a táhli ho za něj. Následně při dopadu potom často cestující popadali na zem či se jim podlamovaly nohy, takže z toho usuzuji, že přenášedla dopravují vzduchem, ovšem pro mudly nepostřehnutelně a v obrovské rychlosti, neboť se používají na dopravu i do vzdálených míst. Jen pokud jde o cestování mezi zeměmi, dle testů W.O.M.B.A.T. je třeba souhlas ministerstev obou. 

Byly proto používány jako hlavní dopravní prostředek vždy, když bylo zásadní utajení a zároveň přemístění velkého počtu lidí. Tehdy se obvykle používaly nenápadné předměty na dost specifických místech tak, aby je mudlové měli za odpadky, kterých se nechtějí dotýkat. Nicméně stále docházelo a dochází k nehodám - například v roce 2003 byli dva mudlové při venčení psů náhodou přeneseni na koncert Celestýny Warbkeckové, protože jejich psy velice zaujala stará bota na Clapham Common (a tím zároveň řadě kouzelníků, pro něž mělo jít o přepravní prostředek, koncert znemožnili). Nebylo to pro ně ale úplně děsivé - Celestýna jednoho z nich pozvala na pódium, aby si s ní zazpíval, a i přes použití paměťového kouzla později napsal poněkud podobnou píseň, jež sklidila úspěch u mudlů (a slečna Warbecková nebyla nadšená)

Přenášedlo bývalo rovněž způsob, jak dopravovat do Bradavic studenty před zavedením bradavického expresu. Jenže se stávalo, že studenti nemohli přenášedlo najít, nemohli k němu dorazit včas, způsobovalo jim nevolnosti a komplikovalo začátek školy, takže se brzy začal hledat jiný způsob. Celkově se kouzelníci shodnou, že cestování přenášedlem je nepohodlné a nepříjemné, způsobuje nevolnost, závratě a horší stavy, vůbec by ho neměli používat starší kouzelníci, těhotné a lidé se slabým žaludkem. Na druhou stranu se vžilo nabídnout otravným příbuzným, že jim rodina pro vánoční návštěvu zřídí přenášedlo - a tím si zachránit vánoční klid a pohodu.

Poprvé v Harry Potterovi je o těchto předmětech řečeno ve čtvrtém díle. Harry, Hermiona Grangerová, Weasleyovi a Diggoryovi cestují na mistrovství světa ve famfrpálu právě pomocí přenášedla. Pro většinu z nich je to první zkušenost, a tak skončí téměř všichni na zemi. Nebylo to ale jediné přenášedlo. Přenášedlem se stal sám pohár tří kouzelníků, trofej pro vítěze turnaje tří kouzelnických škol. Očaroval Barty Skrk Jr. vydávající se za Alastora Moodyho. Zároveň s tím dohlédl na to, aby se ho jako první dotkl Harry a byl tak přenesen na hřbitov v Malém Visánku, kde ho měl Voldemort po svém znovuzrození konečně zabít. Spolu s ním se tam však přenesl i Cedric Diggory a na rozdíl od Harryho, zpátky se živý už nevrátil.

V pátém díle se předmět očarovaný jako přenášedlo objevil také. V noc, kdy měl Harry vizi Voldemortova útoku na odboru záhad a zranění pana Weasleyho, jím Brumbál dopravil Weasleyovi a Harryho na Grimmauldovo náměstí. Právě v tuto chvíli stvořil nepovolené přenášedlo "na černo".

Mluvilo se o nich ale i v šestém díle. Když Harry s Brumbálem procházel všechny možnosti předmětů, které by mohly být Voldemortovými viteály, vysvětloval Harrymu, že pro přenášedla se vybírají obyčejné předměty působící na první pohled jako odhozené odpadky, aby se nestalo, že se jich dotkne nějaký mudla, kdežto pro viteály si Voldemort vybíral něco cenného a vznešeného.

zdroj

Žádné komentáře:

Okomentovat