31. 8. 2018

Odbor kouzelných her a sportů

Odbor kouzelných her a sportů (Department of Magical Games and Sports) je jedním z odborů ministerstva kouzel. Jeho úkolem je regulace všech událostí spojených se sportem v kouzelnickém světě, takže je to zhruba ekvivalent skutečného britského odboru kultury, médií a sportu, nebo velice přibližně naší Národní rady pro sport pod ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy.

Tento odbor byl založen během úřadování ministra Grogana Pahýla mezi lety 1811 a 1819, ovšem určitá část kouzelnické vlády se musela kouzelnými sporty zaobírat již dříve. Legislativa týkající se famfrpálu včetně prvních oficiálních pravidel začala být ve Velké Británii vydávána v roce 1750 a už Mezinárodní zákoník o utajení kouzel z roku 1692 učinil každé ministerstvo kouzel odpovědné za následky provozování kouzelných sportů ve svých zemích.

Z jeho nejznámějších následných počinů pak lze jmenovat například zákaz tradice vystřelování šípů při oslavách týmu Applebyské šípy poté, co byl rozhodčí Nugent Potts zasažen jedním zbloudilým do nosu, nebo organizaci mistrovství světa ve famfrpálu konajícího se ve Velké Británii a následně i turnaje tří kouzelnických škol v Bradavicích.

Ačkoli pravděpodobně nesídlil od začátku v budově ministerstva kouzel (to bylo založeno v roce 1707, zatímco Britská a Irská famfrpálová liga byla založena už v roce 1674 a někde tedy sídlit musela), nyní se nachází v sedmém patře ministerstva a nejspíš je to nejchaotičtější z jeho odborů. Chodba k výtahu v tomto patře je neuklizená, na zdech tam nakřivo visí famfrpálové plakáty, celý odbor působí velice uvolněným dojmem a minimálně ve funkčním období Luda Pytlouna, který byl vedoucím odboru do roku 1995, se v něm jeho vedení nejspíš moc nezdržovalo. Před ním se stal vedoucím v roce 1968 Hamish MacFarlan a jednou ze zaměstnankyň byla i svou výstředností a potížemi s pamětí nechvalně proslulá Bertha Jorkinsová. Kdo se stal vedoucím odboru poté, co Pytloun utekl před skřetími věřiteli, není známo. Neznamená to ale, že by v něm nebylo co na práci.

zdroj
Tento odbor mimo jiné zahrnuje vlastní sekce:
  • Kanceláře vedení Britské a Irské famfrpálové ligy, které byly nejspíš založeny roku 1674 stejně jako liga a které organizují zápasy, hráče, starají se o antimudlovskou bezpečnost a nejspíš to byla právě tato sekce, kdo mezi lety 1958 a 1969 čtrnáctkrát suspendoval odrážeče Falmouthských sokolů, Kevina a Karla Broadmoorovy, pro násilné chování.
  • Oficiální klub Tchoříčků, který dost možná pořádá vlastní turnaje, ale ze samotné ságy o něm není moc známo. Je akorát možné, že pod něj spadá i bradavický tchoříčkový klub, jehož kapitánkou byla ve své době například Eileen Princeová, budoucí matka Severuse Snapea.
  • Úřad pro absurdní patenty, kde patrně vydávají absurdní patenty, ať už to znamená cokoli.

Žádné komentáře:

Okomentovat