28. 9. 2024

Tříhlavý pes

Tříhlavý pes (Three-headed dog) jinak známý i jako Kerberus je velmi vzácné kouzelné zvíře. Jeho tělo je psí s hnědou srstí, ovšem mnohem větší a silnější než mají obyčejní psi, a především má slavné tři hlavy s černýma očima. Každá z jeho hlav je samostatná s vlastním čenichem, řadou ostrých zubů a sama přemýšlí, jen není známo, jestli má jako třeba u runovce nějaký vlastní konkrétní účel - u runovce například jedna hlava rozhoduje, jedna tráví většinu času ve vizích a snech a jedna hodnotí ty ostatní. Není to ale příliš pravděpodobné, protože všechny mají úplně stejnou slabost, usnou při zvuku hudby.

Zdá se také, že je značně agresivní, a neměl by se k němu přibližovat nikdo, kdo nemá dostatečné zkušenosti. Proto, ač není známo, do jaké kategorie ho zařazuje ministerstvo kouzel, bude nejspíš v kategorii XXXX mezi nebezpečnými. Naštěstí se ale přirozeně vyskytuje v Řecku a do zbytku světa, pokud se o to vůbec někdo chce pokusit, se musí dovážet. 

zdroj

Jednoho takového dovezl do Velké Británie i jakýsi Řek (ve filmu Ir) a prodal ho Rubeusi Hagridovi v hospodě. Ten ho pojmenoval Chloupek a později v prvním díle ho přenechal Albusi Brumbálovi jako první překážku k úkrytu kamene mudrců. Jak zjistili Harry Potter, Hermiona Grangerová, Ron Weasley a Neville Longbottom, kteří na Chloupka narazili po večerce během zběsilého útěku před školníkem Argusem Filchem a zabloudili do zakázané chodby ve třetím patře se vstupem ke kameni. Také jim neopatrně prozradil, že Chloupek hned usne, pokud se mu zahraje, čehož využili na konci školního roku, kdy se vydali kámen mudrců zachránit (věřili, že ho míní ukrást Severus Snape, ve skutečnosti to byl Quirinus Quirrell). Uspali ho tak jednoduše flétnou, kterou Harry od Hagrida dostal k Vánocům, ve filmu u něj zase Quirrell nechal samohrající harfu, a dostali se dál. 

Tříhlavý pes je nicméně dobře známý i v mytologii skutečného světa. Původně v antické, kde je to Kerberos řecky, Cerberus latinsky, trojhlavý obrovský černý pes (tedy podle některých verzích má dvě nebo tři hlavy, někde je popisován jako stohlavý nebo mnohohlavý, může mít dračí ocas, na krku a na nohách jedovaté hady a jedovaté sliny), který střeží vchod do podsvětí - podle některých příběhů dovnitř vpustí každého, ven nikoho, podle dalších do podsvětí vůbec nevpouští živé. Existuje také příběh o Aeneovi a Héraklovi, kteří měli proniknout do podsvětí díky uspávacímu medovému koláči, a o Orfeovi, kterému k uspání Kerbera stačil zpěv.

Žádné komentáře:

Okomentovat