17. 5. 2012

Čokoládové žabky

Neboli Chocolate Frog jsou další oblíbenou sladkostí kouzelnického světa. Je to čokoláda, tmavá i bílá, ve tvaru žáby a obsahuje 70 % "kvákaa", tedy látky, která je patrně nějakým druhem očarovaného kakaa, jež čokoládovým žabkám umožňuje chovat se jako skutečné žáby. I když oblíbenější jsou ty z tmavé čokolády, protože je oblíbenou zábavou studentů vypustit několik žabek a snažit se chytit ty tmavé. 

Oblíbené a hojně kupované jsou ale především díky sběratelským kartám v každém balení. Tyto karty obsahují podobizny a údaje o nejslavnějších kouzelnících, slouží jako sběratelský koníček a mladí kouzelníci je mezi sebou často vyměňují a snaží se zkompletovat celou sbírku.

Někteří z vyobrazených kouzelníků jsou dokonce i známí mezi mudly, ačkoli ne jako skuteční kouzelníci, ale například jako alchymisté. Většina z nich do této kategorie ale nepatří a mezi těmi, které zná jen magické společenství, je například i Albus Brumbál (ten dokonce prohlásil, když byl nucen rezignovat na své pozice na ministerstvu kouzel, že mu na tom nezáleží, dokud ho neodstraní z krartiček). Podle tvrzení Rona v prvním díle je dokonce karta s Brumbálem docela běžná, protože on už má doma velkou sbírku a jeho má několikrát. Kromě něj se pak dá najít například i karta Ptolemaia, Kirké, Paracelsa, Merlina, Morgany le Fay, Cliondy, Hengista Zálesáka, Agrippy a v pozdějších letech přibyla i karta Harryho Pottera, Hermiony Grangerové a Rona Weasleyho.

zdroj

Není proto divu, že se čokoládové žabky v sáze objevily hned několikrát. Hned při své první cestě do Bradavic si je Harry zakoupil ve spěšném vlaku a tentýž rok mu je dala Hermiona jako dárek k Vánocům. A když na konci školního roku porazil Quirinuse Quirrella a Voldemorta, poslali mu jich spoustu ostatní studenti na ošetřovnu. 

Ve třetím díle pak dostal čokoládovou žabku po svém prvním neúspěšném pokusu vyvolat patrona proti bubákovi v podobě mozkomora a tentýž rok je znovu dostal k Vánocům, tentokrát od Hagrida. O dva roky později pak byly čokoládové žabky opět pochoutkou při cestě do Bradavic a znovu oblíbeným dárkem k Vánocům a na konci školního roku, po nepříjemném dobrodružství na odboru záhad ministerstva kouzel, poslali Fred a George Weasleyovi velké balení čokoládových žabek, aby se brzy uzdravit z utržených zranění.

A po konečné porážce Voldemorta se ke všem slavným mágům a alchymistům na kartičkách přidali i Harry, Ron a Hermiona, přičemž Ron, stejně jako Brumbál, tuto skutečnost považoval za svůj největší úspěch.

Žádné komentáře:

Okomentovat