8. 5. 2012

Bertíkovy fazolky tisíckrát jinak

Bertie Bott's Every Flavor Beans v originále, Bertíkovy fazolky či lentilky tisíckrát jinak u nás. Jsou to cukrovinky vynalezené Bertiem (Bertíkem) Bottem ve formě fazolek či podlouhlých lentilek v různých pestrých barvách, dle kterých se občas dá odhadnout jejich příchuť. Jsou téměř stejné jako gumové fazolky prodávané mezi mudly, jen mají mnohem širší záběr chutí a nejde odhadnout, na jakou chuť někdo natrefí, jen podle barvy.

Bertík působil ve 20. století ve Velké Británii jako cukrovinkář a jednou udělal tu chybu, že když se pokoušel vytvořit sladkosti z běžného jídla, připletl se mu do pokusu pár špinavých ponožek. Místo aby celý zahodil, se ale rozhodl inzerovat svůj výrobek s upozorněním na možné riziko s každým soustem a pojmenoval ho Bertíkovy fazolky. A protože prodej vystřelil do nebes a staly se oblíbenou pochoutkou kouzelnické mládeže i dospělých, vynesly mu místo na kartě v čokoládových žabkách. 

A na jaké příchutě lze narazit? Je jich nespočet a řadí se od obvyklých až po nechutné. Mezi ty obvyklé patří madle, jablka, banán, ostružiny, borůvky, žvýkačka, cukrová vata, třešně, skořice, brusinky, vanilkový krém, hrozny, grep, zelené jablko, med, citron, marshmallow, máta, pomeranč, broskev, hruška, růžový grep, karamel, jablkový karamel, karamelový puding, tutti-furtti, meloun. Mezi méně obvyklé pak borůvkový koláč, máslový popcorn, čokoládový dort, marmeláda, vanilková zmrzlina. Zvláštní příchutě jsou černý pepř, brokolice, kuře, čili, ryba, smažená vejce, omáčka, šunka, křen, kečup, humr, bramborová kaše, hořčice, cibule, pizza, roastbeef, špagety, steak, rajče. A z vyloženě nechutných lze narazit například na nečistoty z pupíku, bláto, špinavé ponožky, psí žrádlo, červy, lepidlo na obálky, hlínu, nohy, zvratky, zkažená vejce, síru nebo trollí holuby. 

zdroj

Poprvé a vlastně jedinkrát výrazněji jsme se s nimi setkali hned v prvním díle, kdy je Harry Potter ochutnával ve vlaku při své první cestě do Bradavic.. Objevily se pak i ke konci filmu, když Harry ležel na ošetřovně zavalen dárky, mimo jiné i fazolkami, od přátel a nechal Brumbála, jako svou návštěvu, jednu ochutnat. Ten spokojeně konstatoval, že měl štěstí na vosk do uší. Koupit se pak dají mimo jiné i v Prasinkách, na Příčné ulici a jsou běžným dárkem. 

Žádné komentáře:

Okomentovat