26. 1. 2024

Stadion a kemp pro mistrovství světa ve famfrpálu

Stadion mistrovství světa ve famfrpálu byl vybudovaný specificky pro finále 422. mistrovství světa v roce 1994 uprostřed velkého opuštěného vřesoviště v Dartmooru, což je oblast asi 953 km čtverečních slatin v jižním Devonu v Anglii plná kopců, kde vhodné místo našla vyčleněná brigáda 500 mužů z ministerstva pověřená po celé měsíce přípravou mistrovství. Ti poté místo připravili na stavbu a na mistrovství pomocí spousty mudly odpuzovacích kouzel, jako třeba že si mudla najednou vzpomněl na něco naléhavého, když se dostal příliš blízko, a okamžitě to odběhl vyřídit. Jen není známo, co se se stadionem po mistrovství stalo. Není zmíněno, že by ho ještě někdo použil, ale ani, jestli ho zase strhli. 

Byl to ale ohromný stadion s kapacitou 100 000 míst k sezení. Na zemi ho tvořilo oválné hřiště uhlazené jako samet se třemi patnáctimetrovými zlatými brankami na každém konci a uprostřed s obrovskou výsledkovou tabulí (promítaly se na ní i reklamy na různé kouzelnické podniky a zboží a ve filmu záběry ze hry), obehnané obrovskými zlatými stěnami (ve filmu místo toho pokryté velkou částečnou bílou střechou) ukrývajícími stupňovitě se zvedající tribuny s řadami sedadel, ke kterým se chodilo po schodištích pokrytých. těžkým rudým kobercem. Přičemž pro důležité hosty byly k dispozici i vlastní lóže s nachovými a pozlacenými křesly. A celý stadion byl zalitý zlatým světlem, které jako by vycházelo přímo ze stěn (ve filmu byla dokola silná světla).

zdroj

Vzhledem k tomu, kolik kouzelníků se na místo mělo dostat, ale nebylo možné všechny přepravit až těsně před zápasem. Fanoušci tak ke stadionu mířili po několik dní předem, a proto organizátoři využili i mudlovské tábořiště v Dartmooru, a to minimálně dva kempy, jeden, který spravoval (možná rovnou vlastnil) pan Roberts a druhý pan Payne. Byly to již zavedené mudlovské kempy, jen ve filmu se jednalo o čistě kouzelnické místo, ačkoli i tam nakonec smrtijedi mučili nějaké mudly. 

Kvůli tomu proto na místě působili zaměstnanci ministerstva a dohlíželi na utajení veškeré magie před mudly. Což bylo složité. Natěšení kouzelníci byli nezodpovědní, nechávali děti hrát si venku s kouzelnými hračkami, někteří se předváděli se svými stany, připojovali k nim komíny, zvoničky nebo korouhve, fanoušci irského týmu měli stany pokryté skutečným jetelem, bulharského měli pohyblivé plakáty s Viktorem Krumem, ve filmu tam někteří létali na košťatech. Tudíž museli mudlovským zaměstnancům kempu pravidelně vymazávat paměť - pan Roberts byl například obětí paměťového kouzla několikrát denně. Což přináší otázku, proč celý kemp na pár dní rovnou nepřevzali kouzelníci a nezajistili pana Robertse a jeho rodinu tak, aby jim nemuseli neustále útočit na paměť, nějakým jiným, jednorázovým způsobem, pokud tedy nechtěli, aby to rovnou působilo, že kemp byl několik dní zavřený.

zdroj

V kempu pana Robertse tak strávili den před finálním zápasem mistrovství a noc po zápase Weasleyovi, Harry Potter a Hermiona Grangerová, v kempu pana Paynea zase například Diggoryovi. Ovšem v noci po finálovém zápase se celá situace ošklivě zvrtla. V kempu pana Robertse se objevila skupina smrtijedů, zaútočili na kemp, zapalovali stany, útočili na kouzelníky a hlavně na přítomné mudly - pana Robertse a jeho rodinu nechali vznášet vysoko ve vzduchu a ponižovali je. Rozutekli se, až když Barty Skrk Jr. vypálil na oblohu znamení zla. Naštěstí po nich nezůstaly žádné oběti, vzpomínky mudlů byly opět vymazány a většinu majetku se podařilo uhasit a zachránit. Jen ve filmu byl kemp kompletně vypálen.

A o tři roky později v sedmém díle se toto místo nečekaně objevilo ještě jednou. Harry, Ron Weasley a Hermiona strávili během svého pátrání po Voldemortových viteálech noc utáboření v lese u kempu s ochrannými kouzly všude kolem a ráno se pak zase tiše odebrali pryč.

Žádné komentáře:

Okomentovat