20. 11. 2023

Omračovací kouzlo

Omračovací kouzlo (stunning spell), s formulí Mdloby na tebe! (Stupefy v originále z latinského stupere - být omráčen, v angličtině omráčit, ohromit) je kouzelná formule, která omráčí cíl, přivede ho do bezvědomí, a pokud se použije na pohybující předměty, tak je zastaví. Doprovází ji v knize záblesk červeného světla, v pátém filmu to bylo modré světlo a v některých dalších záběrech i bílé a zelené. Je to proto velice užitečné kouzlo v soubojích, které může rychle ukončit bez trvalé újmy. 

Tedy pokud se proti člověku nepoužije několik omračovacích kouzel najednou, protože to zesiluje účinek - jako v pátém díle museli hospitalizovat Minervu McGonagallovou, když ji zasáhlo hned několik zaměstnanců ministerstva kouzel. Podobně by mělo účinkovat i vyslat omračovací kouzlo z několika hůlek najednou, to udělal v sedmém díle Harry Potter, když ho ze tří hůlek vyslal na vlkodlaka Fenrira Šedohřbeta, což ho zvedlo, třísklo s ním do stropu a poté s ním praštilo o zem. Ve filmu to použil proti Luciusi Malfoyovi v panství Malfoyů a Luciuse to odmrštilo na druhou stranu místnosti.

Účinky tohoto kouzla přitom jinak samy vyprchají a nezpůsobují újmu. Mohou vedle toho být i vyrušeny posilujícím zaklínadlem, které probírá z bezvědomí. A omračovací kouzlo lze rovněž odrazit štítovým kouzlem. Nebo jde očarovat předměty, aby byly proti tomuto kouzlu odolné, nebo aby reagovaly jinak, než by měly - Fred a George Weasleyovi třeba očarovali své ohňostroje, aby vybuchly, když je zasáhne omračovací kouzlo. A existuje i přirozená odolnost u draků, trollů, akromantulí, obrů a poloobrů, u nichž je třeba mnoho kouzelných paprsků najednou, aby pronikly jejich kůží. A běsníci při zásahu zase vůbec neodpadnou, nýbrž se rozmnoží a stanou se nepřátelskými, jak se ukázalo v druhém filmu Fantastická zvířata, když se pokusila Leta Lestrange omráčit běsníkovou ochranku francouzského ministerstva kouzel. A samozřejmě stejně jako většina ostatních kouzel nefunguje na netvory a duchy, tedy ani na smrtipláště, kteří jsou příbuzní netvorům mozkomorům. V roce 1782 se Flavius Belby pokusil použít omračovací kouzlo proti útočícímu smrtiplášti, ale jenom vyrazil díru do dveří ložnice.

zdroj

V sáze se proto toto kouzlo objevovalo často, stejně jako v bitvách první i druhé kouzelnické války a celkově při různých střetech v kouzelnickém světě. A kupodivu se i velmi často nepovedlo. Například ve čtvrtém díle ho použili ministerští kouzelníci, když se po mistrovství světa ve famfrpálu v lese u kempu pod znamením zla snažili omráčit toho, kdo ho vyvolal, akorát pravého pachatele neodhalili. Později také dračí ošetřovatelé při snaze zvládnout draky dovezené pro první úkol v turnaji tří kouzelnických škol, a Harry se ho učil v přípravě na třetí úkol na Ronovi Weasleyovi. V třetím úkolu ho pak skutečně použil na třaskavého skvorejše, neúspěšně, protože tomu je třeba trefit se na měkké břicho. A na hřbitově v Malém Visánku, kam se během úkolu dostal, se omračovacím kouzlem pokusili Harrymu smrtijedi neúspěšně zabránit v útěku po Voldemortově znovuzrození.

V pátém díle proto tohle užitečné kouzlo učil Harry spolužáky na hodinách Brumbálovy armády, a také poznal, že moc neúčinkuje na poloobry. Když se Dolores Umbridgeová a její ministerští kolegové snažili dostat Rubeuse Hagrida z Bradavic pod její nadvládou, neúspěšně používali i omračovací kouzla. Umbridgeová vůbec neměla s omračovacími kouzly štěstí, protože později během potyčky v Zapovězeném lese, kdy narazila na kentaury, zkoušela omráčit i je a rovněž jí to nepomohlo. 

V tomto díle se také omračovací kouzla hojně objevovala během bitvy na odboru záhad ministerstva kouzel, když se střetla část Brumbálovy armády, Fénixův řád a smrtijedi. Bellatrix Lestrange třeba chtěla omráčit Harryho, což jí nedovolil Lucius Malfoy, protože se bál, aby tak zneničila věštbu, kterou Harry držel a pro kterou je poslal Voldemort. Potom se ho snažil trefit jiný smrtijed, ale toho omráčila Hermiona Grangerová. Omráčit smrtijeda se pokusil i Neville Longbottom, ale místo něj trefil skříň s obraceči času, a při dalším pokusu kvůli rozbitému nosu nedokázal správně vyslovit formuli. A Harrymu se nepovedlo omráčit na oplátku Bellatrix, protože omračovací kouzlo odrazila štítovým. Nepovedlo se mu to ani v šestém díle, kdy se snažil omráčit Severuse Snapea poté, co zabil Albuse Brumbála a utíkal ze školních pozemků, protože se netrefil.

V sedmém díle toto kouzlo zase neúspěšně vyslal Xenofilius Láskorád na Harryho, Rona a Hermionu, když se k jeho domu blížili smrtijedi, aby je zadržel a smrtijedi mu tak vydali zajatou dceru Lenku, ale místo nich trefil roh třaskavce a způsobil výbuch. Při vloupání na ministerstvo kouzel ho pak znovu použil Harry, proti Umbridgeové a Mafaldě Hopkirkové, a ve filmu Ron neverbálně na Corbana Yaxleyho, jehož vyřadil na několik minut. Později ho měl ve filmu údajně použít i Dobby ve sklepě panství Malfoyových proti Červíčkovi, aby pomohl zajatcům utéct do bezpečí, ale po Dobbyho zásahu zůstal Červíček pár vteřin na nohou a řekl oh, což nesouhlasí s reakcí jiných obětí kouzla, takže to není úplně jisté.

A samozřejmě se hojně používalo v následné bitvě o Bradavice. Tehdy se kupříkladu Harry snažil omráčit smrtijeda, ale místo něj skoro trefil Nevilla, pak Vincenta Crabbeho při potyčce v komnatě nejvyšší potřeby, ale netrefil se, stejně jako Hermiona. Draco Malfoy zase jejímu kouzlu uhnul a ona omráčila až Gregoryho Goyla (ve filmové verzi to byl Blaise Zabini, který zastupoval Crabbeho, a Goyle převzal činy Crabbeho). Harry také omračovacím kouzlem odrazil neidentifikované kletby se zeleným paprskem vyslané smrtijedem, které se s jeho kouzlem střetly a vybuchly - pokud to byly vražedné kletby, dokládalo by to, že vražedné kletby mohou být zablokované jinými kouzly. A v osmém filmu Voldemort vyslal vzteky omračovací kouzlo proti Nevillovi, když se ukázalo, že Harry, jehož považoval za konečně mrtvého, žije, a Nevilla poslal zády napřed do Velké síně, kde zůstal dlouho v bezvědomí. Což zase dokládá, že síla kouzla závisí na schopnostech a vypuštěné moci kouzelníka.

Žádné komentáře:

Okomentovat