13. 7. 2023

Blátoplaz

Blátoplaz (Dugbog v originále) je kouzelné zvíře kategorie XXX klasifikace ministerstva kouzel, tedy tvor, kterého by měl zvládnout kompetentní kouzelník. Zároveň to znamená, že není úplně neškodný, a to z prostého důvodu. 

zdroj

Přirozeně se vyskytuje v močálech Severní a Jižní Ameriky a Evropy, kde, když nehybně leží a klouže skrz blata, připomíná kus ztrouchnivělého dřeva. A protože má pracky s ploutvemi a ostré zuby, stačí, aby mu člověk vstoupil do cesty a hned zaútočí na jeho kotníky. Například v roce 1926 noviny The New York Ghost otiskly zprávu o útoku blátoplaza na mudlu během jeho výletu v oblasti Velkých jezer. Navíc je to všežravec, takže se živí malými savci a zároveň rostlinami. Velmi rád má hlavně mandragory, což činí velké problémy pěstitelům - když vytáhnou mandragoru, jaká by už měla být dospělá, ze země, často místo kořene najdou jen ošklivě ohlodaný pahýl.

Zmínka o blátoplazovi se přitom ocitla i přímo v sáze, v šestém dílu, když Ron Weasley psal jako úkol do obrany proti černé magii pojednání o mozkomorech, používal pravopisný brk, z nějž už vyprchávalo kouzlo, a tak v originále místo mozkomor - dementor psalo dugbog. Jen v překladu, kde se slova mozkomor a blátoplaz nepodobají, bylo použito namísto psaní o mozkomorech psaní o morkodrapech.

Žádné komentáře:

Okomentovat