5. 12. 2021

Tlustočerv

Velmi nezajímavé zvíře zařazené do nejnižší kategorie X klasifikace ministerstva kouzel, tedy mezi nudné, je tlustočerv (flobberworm z anglického flobber znamenajícího prohýbat se a třást se, kmitat a worm - červ). Je to asi 25 cm dlouhý, silný, hnědý červ s ústním otvorem bez zubů na každém konci, žije většinou ve vlhkých příkopech a strouhách a velmi málo se pohybuje. Živí se nejraději salátem a zelím a svůj apetit vůbec neovládá, není schopný přestat jíst, i když se může ujíst k smrti. Tedy je býložravý a zcela neškodný, navzdory tvrzení Draca Malfoye, že ho ve třetím díle pokousal na hodině péče o kouzelné tvory. Neměl totiž čím a Draco se pouze snažil poškodit Rubeuse Hagrida, jenž předmět vyučoval.

Proč je tedy tento zdánlivě úplně obyčejný červ řazen mezi kouzelné? Vylučuje totiž z ústního otvoru zelenou slizkou substanci označovanou jako sliz z tlustočerva. Ten se běžně používá jako zhušťovadlo do lektvarů a prodává se třeba v Lékárně, kde stojí osm lahví jeden galeon. A podle článku v The New York Ghost z roku 1926 léčitelé tvrdili, že také posiluje imunitu novorozenců. Stejné účinky však nemá mít pot tlustočerva, což je další velice zajímavá věc, pokud existuje. Protože pocení jsou schopni jen savci, zatímco jeden havraspárský student neformálně studoval, jestli by neměl využití i pot tlustočerva. Buďto jde tedy o výjimečnou kouzelnou schopnost kouzelného hmyzu, nebo se dotyčný student spletl. 

Další zajímavé, i když ne tak oblíbené využití tlustočervů je v kuchyni. Jsou jedlí a někdy jsou servírovaní smažení v těstíčku. A také se nesmí zapomínat, že jsou jedněmi z velice mála známých živých organismů, jež je možné přivolat přivolávacím kouzlem, což u zvířat a lidí nejde, protože by to pro ně bylo příliš nebezpečné. Ačkoli tedy nejsou považováni za hodné přivolávání.

zdroj

Obvykle se tedy o tlustočervech učí hned na začátku předmětu péče o kouzelné tvory ve třetím ročníku, a tak to také probíhalo už za časů profesora Silvana Kettleburna s výjimkou školního roku 1986/1987. Tehdy profesor Severus Snape potřeboval všechny dostupné školní tlustočervy do lektvarů, a tak se tehdejší třeťáci dočkali přednášky o tlustočervech až o dva roky později.

Ve třetím díle se pak tlustočervi objevili i v sáze. Poté, co na hodině Rubeuse Hagirda došlo k incidentu s hipogryfem, rozhodl se na zbytek roku uložit třeťákům chov tlustočervů. Což bylo zcela nesmyslné, tlustočervi nedělají nic a zvládnou to více než dobře sami. Nevyžadovali tak žádnou péči, snad jen dohled nad tím, kolik jídla je jim podáváno. Což ale také nikdo nedělal a později pomřeli, protože se přežrali salátu. Nepřekvapivě se proto zkouška z péče o kouzelné tvory pro třetí ročník skládala z primitivního úkolu. Kdo udržel hodinu naživu svůj příděl tlustočervů, prošel.

Ve stejném roce se ještě ve třetím filmu objevila jedna zmínka o tlustočervech. Když Remus Lupin a Sirius Black objevili Petera Pettigrewa a donutili ho přiznat své zločiny, děsil se, že ho předají mozkomorům z Azkabanu tak moc, že jim nabízel, že se přemění klidně i na tlustočerva, pokud ho neudají. Přičemž nelze pominout jeho přezdívku Červíček.

A naposledy byli tlustočervi zmíněni v šestém díle. Když Snape uložil Harrymu Potterovi školní trest, dostal za úkol roztřídit čerstvé a shnilé tlustočervy, aby je mohli studenti používat v lektvarech, a zakázal mu k tomu ve své škodolibosti používat rukavice. Poněkud nechutná práce, nicméně bezpečná, ani jejich sliz totiž kůži neublíží.

Žádné komentáře:

Okomentovat