16. 12. 2020

Bodloš

zdroj
Bodloš (v originále Knarl) je kouzelný tvor zařazený ministerstvem kouzel do kategorie XXX, tedy mezi tvory, které by měl kompetentní kouzelník zvládnout. Stačí k tomu dobře mířené omračovací kouzlo, které bodlošům trvale neublíží. A navíc ho ani není příliš zvládat potřeba. Je to divoké zvíře, které je vzhledem k nerozeznání od ježka a vyskytuje se v Severní Americe a severní Evropě. 

Od ježka ho však dělí dvě základní věci - přirozeně se nejraději živí divokými sedmikráskami, a to až tak, že když je chce někdo posbírat, musí se často postarat o odstranění bodloše z louky. A druhý rozdíl je v reakci na jídlo, které mu někdo zanechá. Ježek totiž takové jídlo rád spořádá, ale bodloš to vnímá jako pokus vlákat ho do pasti, a tak v odplatě zpustoší všechny rostliny kolem domu toho, kdo se ho pokusil obdarovat. Z čehož jsou pak často obviňované mudlovské děti. 

Přesto kouzelníci našli pro bodloše magické využití. Zygmunt Budge vynalezl v 16. století lektvar smíchu, do kterého patří bodliny právě bodloše, a možná jsou obsažené i v některých produktech Kratochvilných kouzelnických kejklí, protože s nimi Fred a George Weasleyovi při výrobě experimentovali.

Žádné komentáře:

Okomentovat