7. 10. 2017

Kouzelnická invaze do soukromí

Napadlo vás někdy, že navzdory všemu, co Dursleyovi prováděli Harrymu Potterovi, sami utrpěli nemálo ústrků ze strany kouzelníků? A teď nehodlám mluvit o velice vážných naschválech Dudleymu, z nichž jeden musel být řešen dokonce mudlovskou plastickou operací. Hodlám mluvit o vpádu do jejich soukromí, o zneužití jejich domu, a to nikým jiným než Arturem Weasleym. A nejen to. Jeho čin mě dovádí k dalšímu zamyšlení nad tím, jak tato kouzelnická záležitost vlastně funguje a jestli obecně nejde o způsob, jak snadno narušit soukromí a domovní svobodu.

To jsem totiž poslouchala čtvrtý díl (nejsem fanoušek audioknih, ale když se nudím, zapínám je radši, než se posté dívat na to, co znám, nebo hledat nový film, když u audioknihy můžu dělat ještě něco dalšího) a poprvé po všech čteních si uvědomila, že na Arturově vyzvedávání Harryho ze Zobí ulice 4 pomocí letaxu, aby mohl vyrazit s Weasleyovými na mistrovství světa ve famfrpálu, něco hodně, hodně smrdí. A připálený hábit to nebude.

Smrdí konkrétně jeho prohlášení, že pomocí svých konexí na ministerstvu zařídil, aby byl na jeden večer krb Dursleyových zapojen do letaxové sítě. Tak se mohl se svými syny probourat (netušil totiž, že Dursleyovi svůj pravý krb zastavěli a zabarikádovali atrapou) do obývaku v Zobí ulici 4 a vypakovat Harryho na prázdniny. Co se všechno dělo potom, je už irelevantní. Mně jde právě o tohle připojení do sítě a použití krbu.

Oficiálně se prý něco takového dělat nemá. Z dobrých důvodů. Ale protože Artur má jako ministerský zaměstnanec známé na různých odděleních a odborech, tak to zařídil. Zařídil, že do kouzelnické letaxové sítě, v níž se kouzelníci pohybují pomocí magického prášku dále nespecifikovaným způsobem (bez ohledu na to, jak je to popsané, se nějak musí odhmotnit nebo musí otevřít nějakou magickou síť tunelů propojující krby, která ale není vidět a není fyzicky zvenku zjistitelná), připojili mudlovský krb.

Patřil mudlům, stejně jako dům kolem něj, ale tito mudlové o kouzelnících věděli a určitým způsobem s nimi byli v kontaktu. Zákony o utajení tak porušeny nebyly. Jenže co mudlovské zákony, a to rovnou základní lidská práva? Kouzelníci, a to i takoví, jako Weasleyovi, zjevně mudly stále považují za méněcenné a jejich práva za něco, co lze odmávnout. Artur se totiž zjevně neobtěžoval na tuto skutečnost jakkoli upozornit. Šokovaní Dursleyovi neměli nejmenší tušení, že se jim v krbu mohou objevit lidé, i Harry vyhlížel z okna a čekal, že Weasleyovi možná přijedou autem, a zkrátka nikdo nepočítal s letaxem. A to přesto, že Ron Weasley poslal Harrymu dopis po sově a paní Weasleyová poslala Dursleyovým vlastní dopis po mudlovském pošťákovi. Ani jeden se nezmínil, jak hodlají Harryho vyzvednout. Zkrátka je očividně nenapadlo, že narušit jim domovní svobodu a v podstatě přepadnout jejich dům, je jakýkoli problém.

zdroj

Což navíc přináší další otázky a rozpačité problémy.
Artur totiž nejen, že nikoho neinformoval, on se očividně ani neujistil, že je to proveditelné. Že Dursleyovi mají funkční krb. Zjevně tedy musel sám zjistit, že mají. Existuje tu sice velice nepravděpodobná možnost, že se o tom Harry někdy někomu zmínil a ten to někdy řekl Arturovi, ale... tohle je mazání medu kolem mezery v příběhu. A nebo si Ron a dvojčata pamatovali, že když v druhém díle pomáhali Harrymu z okna, byl tam komín. No... hm... totéž. Pravděpodobnější je, že si to Artur zjistil magicky. Že to jde zjistit na dálku, stejně jako jde pak na dálku všechno zařídit. Což ještě dejme tomu. Že má někdo krb, zase není tak osobní informace. Však nakonec opravdu stačí jen projít kolem a vidět komín. Jenže ohledně funkčnosti a "průchodnosti" už se neobtěžoval cokoli zjišťovat. A zbytek? Ještě zvláštnější.

Nikdy jsme nic neslyšeli o ochranných opatřeních, která kouzelníci používají, aby jim do krbů nevpadávali cizí lidé. Pokud vůbec existují, jsou asi dost komplikovaná a vážně se teď nechci pouštět do teorií, jak by mohla fungovat. Mám o nich totiž pochyby. Ostatně jsme viděli, že se šlo bez nejmenších problémů spojit letaxem například z Bradavic ovládaných fašistickou Umbridgeovou s přísně tajným sídlem Fénixova řádu, že přímo z Doupěte se šlo dostat do obchodu plného černomagických předmětů, a to naprostým omylem, a tak dále. Ale i kdyby existovala, mudlové je z pochopitelných důvodů užívat nemůžou.

Kouzelníci tedy mají naprosto volnou ruku, aby si libovolně, tedy se správnými konexemi, připojovali mudlovské krby do sítě a pak lezli mudlům do domů. Aniž by s tím oni mohli něco udělat. A pozor, pokud neexistuje schůdné bezpečnostní opatření kromě absolutního vyřazení krbu z letaxové sítě i pro kouzelníky, mohou totéž udělat i ostatním kouzelníkům. Harry omylem vybrblal něco, co znělo jako "příčnalice" a ocitl se nezván v obchodě Borgina a Burkese na Obrtlé ulici (pomíjím, že Příčná ulice je celá ulice, a neexistuje-li tam jeden krb sloužící jako obecný vstup, ani Weasleyovi nehlásili nejlogičtější adresu). Vypadá to tedy, jako by bylo možné říct libovolnou adresu, a je-li krb na ní připojen k letaxové síti, kouzelník se tam dostane. A stačí se i přeřeknout a letaxová síť kouzelníka zanese... někam.

Kolik tedy chybělo, aby se Harry během dalších pár vteřin válel na koberci ministra kouzel, Minervy McGonagallové (Příčnalice a Bradavice by ostatně bylo trošku podobnější) nebo třeba Luciuse Malfoye? A co v tom brání někomu, kdo se jen omylem nezakucká, nebo si nesplete adresu, ale kdo se chce dostat do cizího domu s nepěknými úmysly? Řeknu vám, Artur Weasley se ve čtvrtém díle dopustil jasného trestného činu a podle mudlovských pravidel měl skončit s podmínkou a zaplacením náhrady nemalé škody a nakonec i újmy na zdraví. Zajímá mě tedy, jestli kouzelníci, potažmo Rowlingová, na něco takového vůbec mysleli. (Ačkoli chápu, že nemysleli. Kouzelníci mají mudly v mnohých případech za neškodná zvířátka a Rowlingová svůj svět nepitvala do detailů, to děláme jen my, koho to baví.)

A to jsem se ještě ani nezmínila o přímých fyzických překážkách, o nichž se taky nijak neinformoval. Cestovali celkem čtyři a asi se nějak do zabarikádovaného krbu nasoukali, než prorazili cestu. Co kdyby ale cestovala celá rodina, přímo za sebou, a to někam, kde je krb mnohem menší? Představte si, že tam na sebe popadá osm lidí a vy v tomhle, pokud nejste rovnou ušlapán, máte rozpoutat další chaos a kouzelně se probourat těmi cihlami. Nějaké udušení, zlomeniny, pošlapání, rozbité obličeje a lidé zkroucení do nepřirozených úhlů by tam asi byli. Všemu přitom šlo zabránit jednoduše tím, že by se alespoň s Harrym domluvil, jestli mají krb, jestli je průchozí, a ať počítá s tím, že se v něm objeví.

Asi to primárně mělo působit jako směšná scéna. Jako další scéna, kdy ti super kouzelníci, haha, nandají zlým Dursleyovým. Jenže je to vlastně děsivé. Vždyť se jim vloupali do domu a zničili jim jednu místnost. Protože je ilegálně napojili na dopravní síť, nic si neověřili a ani je nenapadlo, že by se mohly vyskytnout potíže. 

Žádné komentáře:

Okomentovat