21. 12. 2016

Okamie

zdroj
Okamie (Occamy) je tvor zařazený ministerstvem kouzel do čtvrté skupiny klasifikace kouzelných tvorů, tedy jde o tvora, s kterým si poradí jen zkušený kouzelník a bezpečné setkání s ním vyžaduje odborné znalosti, avšak toho se není třeba bát, protože se přirozeně vyskytují na Dálném východě a v Indii a nejsou tak celosvětově rozšířené. I když se jedna objevila i v Bradavicích, protože profesor Silvanus Kettleburn, učitel péče o kouzelné tvory předcházející Hagrida, kdysi jednu pro výuku pořídil. Mnohem častěji jsou ale okamie k vidění jako forma patrona.

V obou případech, ať živé nebo vykouzlené, pak mají hadí tělo s dvěma nohama, křídly a chocholkou, které dorůstá až do délky čtyř a půl metru. Ovšem nemají jednu délku trvale - okamie jsou totiž choranaptycké, což znamená, že rostou nebo se zmenšují v závislosti na velikosti prostoru. Avšak ten největší důvod, proč se ocitly ve čtvrté skupině ministerské klasifikace, je jejich mimořádná agrese ke komukoli, kdo se k nim přiblíží (alespoň pokud zrovna nemají klidnější náladu). Přesto se neživí velkými tvory, jež by mohly snadno zabít, ale krysami, ptáky a občas opicemi.

I když už musely zabít i několik kouzelníků, protože jsou velice ochranářské vůči svým vejcím z nejčistšího stříbra, tudíž pro kouzelníky velice ceněným. Dokonce i Zlatoslav Lockhart měl v úmyslu je využívat ve svých produktech na vlasy, protože byl velice hrdý na své vlastní, o které se s jejich pomocí staral, a chtěl začít vlastní masovou produkci. Jenže s tím, jak jsou okamie nebezpečné, se ukázalo, že by se mu takové výrobky nevyplatily. Ve filmu Fantastická zvířata a kde je najít se ale alespoň vyplatily Jacobu Kowalskimu, když mu Mlok Scamander přenechal za odměnu za pomoc kufr plný stříbrných skořápek, aby si mohl pořídit vysněnou pekárnu.

A zajímavý je i původ jejich jména. To je odvozené od anglického filozofa Occama (Williama z Ockhamu), který přišel s principem occamovy břitvy, tedy metodickým filozofickým principem pracujícím s tím, že pro vysvětlování určitého jevu nemá být používáno více argumentů, než je nezbytně nutné, nebo jinými slovy i, že by se neměla domýšlet existence ničeho, co není nezbytně nutné pro vysvětlení. A právě to by mohl být vtípek Rowlingové, protože existence okamií nemá pro příběh vůbec žádný význam a zmíněné v hlavní sáze i Fantastických zvířatech jsou prostě jen proto, že jsou.

zdroj

6 komentářů:

  1. Anonymní11.12.22

    Nemá nohy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mlok Scamander píše v učebnici, že má.

      Vymazat
    2. Anonymní21.10.23

      ne

      Vymazat
    3. Tak si kup správnou, kanonickou učebnici no.

      Vymazat
    4. Anonymní22.12.23

      Nemá nohy

      Vymazat
    5. Má, v prvním i druhém vydání knížky je to napsané.

      Vymazat