17. 7. 2014

Lektvar krásy

Asi každé ošklivé káčátko touží stát se krásnou labutí dle aktuálních trendů, ale často skončí s tím, že je to nemožné bez plastických operací nebo štěstí. Jenže cesta přece jen existuje, a tou nejsnazší je právě lektvar krásy, v originále Beautification Potion. Tedy lektvar, který mění svou barvu, vypouští různobarevné bubliny a především zvýší fyzickou atraktivitu toho, kdo se ho napije a jeho vzhled promění natolik, že se zdá hezkým, i když vůbec není.

Tento lektvar ale vznikl až v 19. století a je dílem čarodějky Sacharissy Tugwoodové, která byla velkou expertkou a průkopnicí lektvarů týkajících se vzhledu, ač do té doby neznámé nebyly, pouze se kvůli ne zrovna jednoznačným a šťastným výsledkům příliš nepoužívaly. Například Malodora Grymmová, středověká čarodějnice, totiž použila nápoj krásy, aby ošálila krále a provdala se za něj, a Zygmunt Budge, kouzelník z 15. století, vytvořil vlastní recept, zkoušel ho sám na sobě (protože mohl testovat lektvary pouze na lidech nebo stvořeních vypadajících jako lidé) a přitáhl tak silnou pozornost mudlovských žen, že se ostrov, na němž žil, ocitl v obležení člunů se sblíženížádostivými dívkami. Okamžitě proto přestal lektvar pít a zaujaté ženy vyděsil, když se jim ukázal ve své pravé podobě a pouze v bederní roušce.

V současnosti je však tento produkt poměrně oblíben, je k sehnání třeba v Příčné ulici ve Zkrášlujících lektvarech madam Primpernelleové a není tajemstvím ani následující recept.

K lektvaru krásy je zapotřebí sehnat vílí křídla, ranní rosu, okvětní lístky růže, kontryhel, vlas z hřívy jednorožce a kořen zázvoru.
  1. Nejprve se rozdrtí tři vílí křídla, dají se do kotlíku a zamíchají (z toho usuzuji, že základem je též množství obyčejné vody či základní směs do lektvarů).
  2. Přidá se ranní rosa, směs se intenzivně míchá a proklepává, dokud z kotlíku nevychází bubliny. Ty je nutné popraskat a obsah kotlíku se pak od té doby musí začít zahřívat.
  3. Přidá se sedm růžových okvětních lístků, a pokud šlo vše správně, znovu se objeví bubliny, znovu popraskají a do kotlíku se ihned nasype nasekaný sušený kontryhel. Celá směs se potom intenzivně míchá, dokud nezačnou stoupat další bubliny, které opět popraskají.
  4. Přidají se vlasy z hřívy jednorožce, částečně hotový lektvar se znovu intenzivně míchá a jako poslední se přidá kořen zázvoru. Lektvar by se tehdy měl vařit na středně nízké teplotě a teprve po přidání všech přísad je ho třeba vysoce zahřát.
  5. Pro dokončení lektvaru se nakonec nad kotlíkem zamává hůlkou.

4 komentáře:

  1. Anonymní8.3.21

    A skade máme zohnať vílie krídla???

    OdpovědětVymazat
  2. Anonymní8.3.21

    A aj hrivu jednorožca!!???

    OdpovědětVymazat
  3. Môžem sa opýtať jde zoženiem tieto ingrediencie?

    OdpovědětVymazat