13. 1. 2013

Bradavická oliheň

Bradavická oliheň, která obývá Černé jezero vedle hradu, je nepochybně tvor žijící celý život ve svém vodním živlu, ale není příliš magický, naopak skutečně existující a zařazuji ho sem jen proto, že patří do bradavického koloritu.

Obří oliheň, nebo též sépie (v českém překladu v knihách používáno "olbřímí oliheň", což mi vždycky připadalo hrozně vtipné), která žije v Černém jezeře, se od svých skutečných předobrazů liší nejspíš tím, že je v podstatě mírná a hodná, vyplouvá na povrch, podle knih se nechává hladit na chapadlech a dokonce zachránila Dennise Creeveyho, který do jezera ve čtvrtém díle spadl.

Ve skutečnosti jde ale patrně o krakatici, největšího bezobratlého živočicha na světě, žijícího ve velkých hloubkách a latinsky známého jako architeuthis. Může mít až dvacet metrů, což podle všeho bradavická sépie má, má největší oči ze všech tvorů, které jsou přizpůsobeny k zachycování minima světla, které se v takových hloubkách zachytit dá. Sluneční paprsky tam sice neproniknou, ale krakatice využívá světlo ze světélkujících živočichů.

zdroj

Kromě vědců, kteří se výzkumem krakatic zabývají, a občasné nalezení mrtvých vyvržených těl, se můžeme setkat s takovým živočichem i u Julese Verna v díle Dvacet tisíc mil pod mořem a nebo ve všech pověstech o krakenovi, včetně Pirátů z Karibiku, který byl obřími krakaticemi inspirován. Další film, jenž však nepracuje s bájným netvorem, ale obří krakaticí, je Krakatice s Williamem Petersonem v hlavní roli.

Mimo jiné z její přítomnosti v Bradavicích ale vyplývá i to, že Černé jezero musí být neuvěřitelně hluboké.

Žádné komentáře:

Okomentovat