29. 6. 2012

Koště

Kouzelnická košťata provázejí jako prostředky pro cestování čaroděje a čarodějky už dlouhé roky. Jejich použití je obdobné jako u létajících koberců - dají se označit za očarovaný nábytek, na který se kouzelník usadí a letí. Pro dlouhé cesty jsou však velmi nepohodlné, na rozdíl od koberců, které jsou však ve Velké Británii zakázané, a často se musí používat polštářové kouzlo, aby nedošlo ke zranění či zhmožděninám.

Proč si ale kouzelníci zvolili zrovna košťata? Ještě dlouho před uzákoněním utajení kouzel chápali, že jejich mudlovští sousedé by mohli zneužívat jejich schopností, kdyby na ně přišli, a proto chtěli svůj způsob letecké přepravy schovávat tak, aby byl co nejnenápadnější. Koště k tomu bylo ideální - bylo levné, snadno se přenášelo a nevyžadovalo žádné vysvětlení. 

První zaznamenané používání košťat v Evropě pochází z konce prvního tisíciletí. V německém rukopisu z roku 962 je ilustrace tří čarodějů sesedajících z košťat se zjevným nepohodlím. První košťata také nebyla vůbec pohodlná ani aerodynamická, měla ježaté větve na konci a nelakovanou násadu. Kouzelník Guthrie Lochrin dokonce v roce 1107 popisoval zážitek končící zadkem plným třísek a hemoroidů po pouhém krátkém letu. Rovněž očarování košťat bylo jen základní. Měla jednu rychlost a mohla se pohybovat pouze nahoru a dolů. Kouzelnické rodiny navíc často vyráběly vlastní košťata, která pak závisela na jejich schopnostech. Teprve ve 12. století začali kouzelníci vyžadovat práci zkušených výrobců, z kterých se stali úspěšní obchodníci. 

Až do devatenáctého století ale bylo možné narazit na velice odlišnou kvalitu košťat, včetně sotva použitelných výrobků, které trochu vylepšilo jen polštářové kouzlo vynalezené v roce 1820. Pořád ale nedokázala vyvinout vyšší rychlost a čím výš kouzelník letěl, tím hůř se ovládala. Rovněž výrobci dávali přednost designu před výkonností. Až v roce 1926 založili bratři Bob, Bill a Barnaby Ollertonové společnost Cleansweep Broom Company a začali vyrábět závodní košťata. O tři roky později zaloýili Randolph Keitch a Basil Horton Comet Trading Company a košťata vylepšili ho patentovaným Hortonovo-Keitchovým brzdícím kouzlem. V roce 1967 pak vznikla společnost Nimbus Racing Broom Company, která se rychle stala hlavním dodavatelem evropských famfrpálových týmů. Kromě nich existují ve Velké Británii ještě výrobci Ellerby a Supdmore nebo Flyte a Barker a na trhu figurovala i společnost Universal Brooms Ltd, která bývala velmi oblíbená, ale nakonec se dostala do ztráty a zanikla. 

V současnosti tak téměř každá kouzelnická domácnost, ne-li každý kouzelník vlastní koště. Existují soupravy na jejich údržbu, kouzla, která zakrývají cestující kouzelníky mudlovským očím a mnoho dalších doplňků. Přesto nejsou tak oblíbené u kouzelníků z Asie, kde více preferují létající koberce.

Jak už bylo řečeno, všechny tyto společnosti vyrábí létající košťata pomocí magie - očarovávají je různými kouzly. Původně šlo o jednoduchá zaříkadla, alespoň podle košťat dochovaných v Muzeu famfrpálu, ale nyní se používají čím dál komplexnější a podle objednávky taková, která zajistí různou výbavu. Lze například předem zabudovat polštářové kouzlo, schopnost létat i bez letce, pokud z koštěte spadne, kouzlo, které nechá nepoužívané koště nadnášet v ideální výšce pro nasednutí.  A samozřejmě existuje mnoho modelů. Mezi ně patří:
  • Air Wave Gold
-závodní koště vyráběné v devadesátých letech.
  • Australský Flyabout 50
-závodní koště vyráběné v Austrálii, používal ho australský národní famfrpálový tým na mistrovství světa ve famfrpálu v roce 1994.
  • Masařka
-koště pro rodinu se zabudovaným alarmem.
  • Zameták Jedna
-první závodní koště vyrobené Cleansweep Broom Company v roce 1926, které si okamžitě oblíbil každý britský famfrpálový tým.
  • Zameták Dva
-vyrobený Cleansweep Broom Company v roce 1934.
  • Zameták Tři
-vyrobený Cleansweep Broom Company v roce 1937.
  • Zameták Pět
-vyrobený Cleansweep Broom Company mezi lety 1937 a 1953, vlastněný například Gwendolyn Morganovou, kapitánkou Holyheadských Harpyjí, nebo Fredem a Gerogem Weasleyovými v době jejich členství v nebelvírském famfrpálovém mužstvu.
  • Zameták Šest
-vyrobený Cleansweep Broom Company v neznámé době do roku 1991, neznámý kouzelník tvrdil v časopisu Jinotaj, že na něm doletěl na Měsíc.
  • Zameták Sedm
-vyrobený Cleansweep Broom Company kolem roku 1991, velmi podobný modelu Nimbus 2000. Během třetího dílu ho používala většina havraspárského famfrpálového týmu a později i Fred a George Weasleyovi.
  • Zameták Jedenáct
-vyrobený Cleansweep Broom Company kolem roku 1995 ze španělského dubu, vybavený lakem proti uřknutí a zabudovanou kontrolou vibrací. Dokáže zrychlit z nuly na 112,6 km/h během deseti sekund. Vlastnil ho v pátém díle Ron Weasley.
  • Kometa 140
-vyrobený Comet Trading Company v roce 1929, jméno získal proto, že šlo o 140. testovaný model před vypuštěním na trh. Pprvní model se zabudovaným Hortonovo-Keitchovým brzdícím kouzlem, které znamenalo, že hráči famfrpálu nepřeletí branky a nevletí do ofsajdu. Okamžitě si ho oblíbily britské a irské famfrpálové týmy.
  • Kometa 180
-vyrobený Comet Trading Company v roce 1938.
  • Kometa 220
-vyrobený Comet Trading Company.
  • Kometa 260
-vyrobený Comet Trading Company a používaný v 90. letech, ovšem tehdy už se nemohl vyrovnat nejnovějším modelům. Používala ho například Cho Changová ve třetím díle, Nymphadora Tonksová v pátém díle.
  • Kometa 290
-vyrobený Comet Trading Company kolem roku 1995, zvládne zrychlení z nuly na 96,5 km/h během deseti sekund.
  • Kulový blesk
-nejrychlejší koště svého času vyrobené v roce 1993 Randolphem Spudmorem. Oblíbené mezi famfrpálovými týmy, používali ho například bulharský i irský národní tým na mistrovství světa ve farmrpálu v roce 1994. Byl však velice drahý a vyrobilo se jich jen omezené množství, částečně proto, že skřeti, kteří pro výrobce připravovali železné součásti často stávkovali. Je schopné zrychlit z nuly na 241,4 km/h za deset sekund, má vestavěné brzdící kouzlo, je jedinečně vybalancované a zvládne se samo vznášet ve vhodné výšce pro nasednutí. Násada je z ebenu a ocas z břízy nebo ořechu. Jako první model má i železné součásti vyráběné skřety pro větší stabilitu.
  • Kulový blesk Supreme
-vylepšený model Kulového blesku.
  • Měsíční paprsek
-vyrobený Gladys Boothbyovou v roce 1901. Má štíhlou jasanovou násadu a dokoázalo doletět výš než ostatní dosavadní košťata, aniž by nad ním letec ztratil kontrolu, což byla na svou dobu revoluce, která zajistila velkou poptávku hráčů famfpálu. Tu však Gladys nedokázala uspokojit.
  • Nimbus 1000
-první model Nimbus Racing Broom Company z roku 1967, s revolučním designem, schopný dosáhnout rychlosti až 160,9 km/h, otáčet se na místě o 360 stupňů. Okamžitě se stal volbou pro profesionální hráče famfrpálu.
  • Nimbus 1001
-vyrobený Nimbus Racing Broom Company.
  • Nimbus 1500
-vyrobený Nimbus Racing Broom Company.
  • Nimbus 1700
-vyrobený Nimbus Racing Broom Company.
  • Nimbus 2000
-vyrobený Nimbus Racing Broom Company v roce 1991, kdy se jednalo o nejrychlejší koště na trhu, velmi oblíbené, ale drahé. S mahagonovou násadou, dlouhým ocasem z úhledně zastřižených větviček, lehké a rychlé, s vestavěnou ochranou proti magické manipulaci, kterou mohla prolomit jen černá magie. Vlastnil ho například Harry Potter, který ho dostal od Minervy McGonagallové při svém nástupu na místo chytače v nebelvírském famfrpálovém týmu.
  • Nimbus 2001
-vyrobený Nimbus Racing Broom Company v roce 1992, rychlejší než Nimbus 2000, se stříbrnými třmeny. Dosud velmi oblíbený po celém světě. Vlastnil ho například zmijozelský famfrpálový tým, kterému tato košťata zakoupil Lucius Malfoy výměnou za to, že se jeho syn Draco stane chytačem.
  • Duběnka Sedmdesát devět
-vyrobený Eliášem Grimstonem v roce 1879 v Portsmouthu jako vůbec první standardizovaný model koštěte, s tlustou dubovou násadou s velkou výdrží, upravený tak, aby přečkal velký vítr a další povětrnostní podmínky. Proto si ho nikdy neoblíbili hráči famrpálu. Zato je dnes ceněným sběratelským kouskem. 
  • Povětroň
-vyrobený Universal Brooms Ltd v roce 1955 jako nejlevnější závodní koště, které ovšem s věkem nepříjemně ztrácí výšku a rychlost. Vlastnil ho například původně Ron Weasley a pro hodiny létání jich několik skladují i Bradavice. 
  • Sibiřský šíp
-vyráběný na Sibiři, velmi stylový. Používal ho například Skandinávský tým během mistrovství světa ve famrpálu v roce 1994.
  • Stříbrný šíp
-vyrobený Leonardem Jewkesem jako předchůdce závodních košťat. Dosahoval rychlosti 112,6 km/h a na svou dobu byl dobře vyvážený. Veřejnost si ho docela oblíbila, ale protože Leonard pracoval sám, nedokázal uspokojit poptávku. Bylo to například koště, na kterém se učila kdysi létat madam Hoochová. 
  • Hvězdný meták XXI
-vyráběný v USA
  • Smetálek
-koště určené pro děti s maximální výškou několik stop a nízkou rychlostí.
  • Žíznivá čára
-vyrobené v roce 1952 společností Ellerby a Spudmore, ale protože se ukázalo, že při stoupání ztrácí výkon, nikdy si nenašel cestu do profesionálních famfrpálových mužstev.
  • Hromový blesk VII
-vyráběný v Manchesteru jako konkurence Kulového blesku Supereme, i když dle mnohých expertů obětoval bezpečnost ve prospěch rychlosti.
  • Ohnivák
-vyrobený v roce 1940 společností Ellerby a Spudmore, velmi odolný.
  • Transylvánská jehla
-vyráběný v Transylvánii. Používal ho Transylvásnký národní famfrpálový tým během mistrotvství světa ve famfrpálu v roce 1994.
  • Turbo XXX
-závodní koště vyráběné v 90. letech
  • Proutěnka Devadesát
-vyrobený v roce 1990 společností Flyte a Barker s ambicí nahradit značku Nimbus, se zabudovanou varovnou píšťalkou a samočesacím kartáčem. Jenže se ukázalo, že je nespolehlivý ve vysokých rychlostech a nakonec se vžil jako model pro ty, kdo mají víc peněz než rozumu.
  • Varápidos
-vyráběný v Brazílii.
  • Yajirushi
-vyáběný v Japonsku.

zdroj

Nejvýznamnější roli v knihách proto mají košťata při hře famfrpálu a později při přepravě kouzelníků ve chvíli, kdy nebylo možné nezletilé kvůli hlídáčku přepravit jiným magickým způsobem. Významnou úlohu sehrálo Harryho koště ve čtvrtém díle, kdy na něm splnil první úkol v Turnaji tří kouzelnických škol, v pátém, kde se na košťatech přepravoval se svou eskortou ze Zobí ulice na Grimmauldovo náměstí, v šestém zase s Brumbálem použil košťata prasinské hostinské Rosmerty, aby se dostali do Bradavic (zde je ukázáno, že Brumbál ovládá ochranná kouzla kolem Bradavic, protože jen díky jeho zásahu dokázali proletět ochranným štítem) a konečně v sedmém díle, kdy košťata použila část členů Fénixova řádu při přepravě Harryho do bezpečí a zmatení Smrtijedů.

Přestože se neobjevily přímo v sáze, existuje ale ještě spousta jiných sportů, ke kterým se košťata používají. Jsou to výroční závod košťat z Kopparbergu do Arjeplogu ve Švédsku, který se pořádá už od 10. století, stará německá hra Stichstock, která se hrávala s nafouknutým dračím měchýřem a speciálně naostřenými košťaty (i když tato hra se neprovozuje už od 14. století), irská hra Aingingein hraná s míčem zvaný báň prohazovaným řadou hořících obručí, nebezpečná skotská hra Creaothcean, při níž měli hráči na hlavě přivázaný kotlík, do kterých se snažili chytat padající kameny (není divu, že byla zakázána v roce 1762), anglická strkaná, při níž se hráči snažili shodit jeden druhého z koštěte a nyní přežívá jako dětská hra, anglická přehazovaná, dodnes hraný prakticky volejbal na košťatech, či řachatlon, sport na bází famfrpálu s vybuchujícím camrálem, který se od 18. století hraje v USA.

zdroj

Žádné komentáře:

Okomentovat