3. 12. 2012

Blábolivý dryák

Blábolivý dryák (možné též lektvar, najít se dá obé a já si nejsem příliš jistá) a v originále Babbling Beverage, je, jak už jeho samotný název vypovídá, lektvar, po němž ten, co si ho vezme, bude mluvit nesmysly. Může říkat věci, které nedávají smysl, věci, kterým vůbec není rozumět, fantastické hlouposti, které sám vymyslel, a nemá to vůbec pod kontrolou. Není schopen mluvit souvisle, jasně a tak, aby vůbec něco smysluplného řekl.

Objevil se v knize v pátém díle a v obou případech v souvislosti s nevhodnou vládou Dolores Umbridgeové nad Bradavicemi.

Jednak ho uvařila dvojčata Patilovy a použila ho na rozhlas Umbridgeové, jakožto jednu z mnoha forem sabotáže jejího ředitelování, a jednak byl zmíněn i těsně před závěrem. To Umbrdigeová chytila Harryho Pottera a jeho přátele, když se snažili zjistit, zda je Sirius Black skutečně uvězněný a mučený Voldemortem na odboru záhad prostřednictvím jejího nehlídaného krbu.

Harry o tom byl přesvědčen, a když si Umbridgeová zavolala profesora Snapea, aby jí na výslech dodal další veritasérum, pokusil se mu Harry předat zprávu o své vizi. Snape předstíral, že jeho sdělení nerozumí, aby nevyvolal pozornost Umbridgeové, a poznamenal, že kdyby chtěl, aby mu Harry říkal nesmysly, dá mu vypít blábolivý lektvar.

Žádné komentáře:

Okomentovat