15. 10. 2012

Máslový ležák

zdroj
Máslový ležák (butter beer) je nápoj, který kouzelníci velmi často pijí, a to kouzelníci všech věkových kategorií, ačkoli de facto se jedná o pivo s máslem. Původně se má sice jednat o nealkoholický nápoj, ale vzhledem k tomu, že ve všech receptech jsem nějaký alkohol našla, zařazuji ho sem. Patrně ale nebude alkoholický ani tolik, jako naše pivo, protože ho pijí i nezletilí, a to zcela legálně.

Na některé má však i tento malý obsah alkoholu špatný dopad, neboť například domácí skřítci se po něm mohou velmi snadno opít, což se stalo skřítce Winky v Ohnivém poháru.

Nejčastěji si ho kouzelníci dávají při různých společenských příležitostech, a to buď za studena v lahvích nebo s karamelovou pěnou navrchu, nebo je možné podávat ho i za tepla ve sklenicích. Ať už v kouzelnických hospodách, kavárnách a cukrárnách (jako třeba U Děravého kotle, v cukrárně u Floreana Fortescua či U Prasečí hlavy), nepochybně patří k nejoblíbenějším nápojům, které nejsou mezi mudly k dostání.

Je oblíben i mezi kouzelnickou mládeží, a to především v populární restauraci U Tří košťat v kouzelnické vesničce Prasinky nedaleko Bradavic. Právě tam studenti od třetího ročníku o určených víkendech mohou chodit a U Tří košťat je jejich nejmilejší stanoviště. Přirozeně nejen jich, ale i učitelů, zaměstnanců i jiných čarodějů.

Kdo chce pít máslový ležák, ale nemusí chodit do žádných restaurací. Jeho výroba není příliš složitá a existuje spousta receptů.
Ostatně je můžete vyzkoušet i vy. Některé mám v této rubrice, další můžete najít například zde: http://www.potterharry.net/view.php?cisloclanku=2005120310 (tam se dozvíte i recepty na další kouzelnické pochoutky) a nebo stačí zadat do googlu máslový ležák či recept na máslový ležák a vyjede vám nespočet stran. Těžko říct, který ten recept používají U Tří košťat či který je nejrozšířenější mezi kouzelnickými rodinami, ale můžete zkoušet dle své vlastní chuti. Podle Michaela Gambona, představitele Albuse Brumbála od 3. dílu, by mělo jít o poměrně příjemně osvěžující nápoj.

A jak to tak z receptů vypadá, nemusí jít nutně o pivo, ale například o likéry nebo koňak. Každopádně vždy je přísada nějaký slabý alkohol (pivo může být i nealkoholické), a proto si myslím, že v originále se musí používat nějaké velmi slabé speciální pivo.

Žádné komentáře:

Okomentovat