26. 6. 2012

Letax

zdroj
Letax, jinak také letaxový prášek, v originále floo powder, je prášek, který se používá pro cestování či komunikaci pomocí krbů. Byl údajně vynalezen Ignatiou Wildsmithovou (1227 - 1320), která ho pojmenovala podle vývodu žhavých plynů z ohniště. 

Má zářivou barvu a alespoň ve filmu připomíná svým vzhledem barevný popel. Letax však může být používán pouze v tom ohništi, které je připojené do letaxové sítě, která umožňuje propojení jednotlivých krbů. Ta je zřízena ministerstvem kouzel a čítá přes 700 krbů.

Použití je poté už snadné. Cestovatel, který se chce dostat do jiného připojeného krbu, vhodí do plamenů hrst letaxu, ty se zbarví ze své obvyklé barvy do smaragdové zelené a on může vstoupit. Jakmile to udělá, vyřkne zřetelně cílové místo a pak "letí" sítí až k němu. Pokud chce ale pomocí letaxu pouze komunikovat, místo vstupu do krbu postačí, když do zelených letaxových plamenů strčí pouze hlavu a ta se následně objeví v požadovaném krbu.

zdroj

Prvně se letax použil v druhém díle. Weasleyovi a Harry Potter pomocí něj cestovali z Doupěte do Příčné ulice. Harry však cestoval tímto způsobem poprvé, vdechl popel a název ulice nevyslovil dost zřetelně. Proto vystoupil v Obrtlé v obchodě u Borgina a Burkese.

Ve čtvrtém díle se letax dostal i do světa mudlů. Pan Weasley, aby mohl dopravit Harryho co nejrychleji do Doupěte, aby ho mohl vzít na famfrpálové mistrovství světa, nechal dočasně připojit krb Dursleyových do letaxové sítě a i se svými syny pro něj přisvištěl. Netušil ale, že pravý krb Dursleyovi zabarikádovali napodobeninou, a tak musel proti vůli konsternovaných Dursleyových zdemolovat část jejich obýváku, než se mu podařilo vystoupit a Harryho odvést.

Také Sirius Black v tomto díle využíval letax - a to pro komunikaci s Harrym kvůli jeho nečekané účasti v Turnaji tří kouzelnických škol. Necestoval však za ním, ale pouze přes krb mluvili. Vybírali si k tomu vždy domy mudlů, kteří byli zrovna na cestách, protože byl zatím stále na útěku. A ačkoli v knize se píše, že Siriusova hlava poskakovala v plamenech, ve filmu byla v jednom případě zvolena poněkud odlišnější taktika.

zdroj
zdroj

Stejně tak v pátém díle. To už Sirius sice využíval krb ve vlastním domě, ale stále komunikoval s Harrym. Z počátku v nebelvírském ohništi ve společenské místnosti, ale poté, co ho téměř dopadla Dolores Umbridgeová, používal k tomu Harry potají její krb. Udělal to ale jen dvakrát. Když to zkusil potřetí, aby si ověřil, že Sirius nebyl zajat na odboru záhad, chytila ho. V tomtéž díle je pak letaxová doprava použita ještě jednou, když Bellatrix Lestrangeová po absolutním fiasku na odboru záhad utíkala před dopadením.

V sedmém díle pak bylo řečeno, že celá letaxová síť je od vzestupu Voldemorta přísně střežena, a proto není pro Harryho bezpečné, aby se její pomocí kamkoli dopravoval. Toto omezení však po porážce Voldemorta pravděpodobně skončilo.

Žádné komentáře:

Okomentovat