9. 5. 2019

Třaskavý skvorejš

Třaskavý skvorejš (blast-ended skrewt v originále) je zvláštní hybridní tvor připomínající ponejvíce členovce, chovaný Rubeusem Hagridem, který ho vyšlechtil v roce 1994 zkřížením mantichory a ohňového kraba (zda k tomu využil magii nebo tyto vysoce nebezpečné a druhově velice odlišné tvory přiměl k páření, se neví). A proto prakticky neodpovídá žádnému jinému známému zvířeti.

zdroj
Nemá žádné oči, nohy mu z těla trčí v podivných úhlech, má bledou kůži, zdá se, že na obou koncích těla má zadek, jejich samice pravděpodobně mohou sát krev, ale Hagrid ani nikdo jiný vlastně nikdy nepřišel na to, čím se živí. Což pravděpodobně zůstane záhadou nadále, protože pokud již úplně všichni nevymřeli, poslední z nich přežívá v Zapovězeném lese a jejich jediné "přirozené prostředí" jsou tak bradavické pozemky, kde je po všech zkušenostech pravděpodobně nikdo nebude chtít dál zkoumat. Bulvární novinářka Rita Holoubková sice tvrdila, že by je mohl představit Denní věštec v pravidelné rubrice o zvířatech, ovšem to byla patrně jen záminka, aby mohla vytáhnout informace o úplně jiných záležitostech z manipulovatelného Hagrida. Jediné, co se o skvorejších dále zjistilo, je, že přes zimu hibernují. 

Čerstvě vylíhlí skvorejši přitom vypadají jako deformovaní humři nebo štíři bez krunýře. V tomto období jsou asi 15 cm dlouzí a smrdí po shnilých rybách. Navíc už tehdy jim ze zadku každou chvíli srší jiskry, které je vystřelují pár centimetrů vpřed (od toho "třaskavý" v jejich názvu), a už tehdy jde rozeznat jejich pohlaví. Samci mají žihadlo a samice přísavky. Po dvou měsících pak narostou zhruba do 90 cm a začnou být velmi náladoví. K tomu jim naroste šedý lesklý krunýř, takže připomínají křížence mezi obřími štíry a podlouhlými kraby. Samci tehdy začnou nosit žihadlo vztyčené a jsou vysoce nebezpeční. Po asi deseti měsících pak dorostou do 3 metrů a stanou se smrtelně nebezpečnými. Připomínají tehdy obří škorpiony se žihadly stočenými na zádech, jejich krunýř odráží většinu kouzel a třaskání používají k výskoku proti nepříteli. Jejich jediné zranitelné místo je tehdy jen nekryté břicho. 

V podstatě je lze popsat jako pravý opak amfisbainy, amfisbeny či amphisbaeny, což je mýtické beznohé okřídlené zvíře s měkkou kůží s hlavou na obou koncích, zatímco skvorejši jsou nohaté bezkřídlé zvíře s tvrdou kůží a ocasem na obou koncích.

zdroj

Existence těchto tvorů se však bohužel (či možná spíš naštěstí) omezuje na jediný školní rok 1994/1995. Na počátku září je Hagrid začal šlechtit a podařilo se mu jich získat několik set. Následující červen, poté, co nebyl schopen zjistit, jak o ně správně pečovat, ani zajistit, aby na sebe vzájemně neútočili a nezabíjeli se, zbyl pouze jeden. Toho využili organizátoři jako překážku v bludišti ve třetím úkole v Turnaji tří kouzelnických škol, kde ho třeba Harry Potter porazil užitím kouzla impedimenta, které ho trefilo do břicha. Právě osud tohoto posledního není znám, ale pokud nezemřel nebo si ho Hagrid nenechal, mohl být, jak jsem naznačovala, vypuštěn do Zapovězeného lesa. 

Je také otázkou, nakolik byla jejich existence legální. Od roku 1965 totiž platí Zákaz experimentálního křížení, který prosadil magizoolog Mlok Scamander, který brání vzniku nových zvířat a který reguluje chov kouzelnických zvířat a chov některých zakazuje, jako třeba u akromantulí, bazilišků, oheň plivajících kuřat a podobně. Hagrid přitom nikdy nebyl obviněn z jeho porušení ve vztahu ke skovrejšům, je tedy možné, že minimálně dodatečně získal povolení. Zvlášť, když skvorejše ministerstvo oficiálně použlo do Turnaje. 

2 komentáře:

  1. Anonymní15.2.23

    Konečně sem se dozvěděla co jsou to skvorejši

    OdpovědětVymazat
  2. Anonymní15.2.23

    😄😄😄

    OdpovědětVymazat