5. 3. 2019

Odbor pro kouzelnou přepravu

Odbor pro kouzelnou přepravu je další z odborů ministerstva kouzel a sídlí v šestém patře ministerské budovy v Londýně. Jak už napovídá jeho název, předmětem jeho činnosti jsou všemožné aspekty kouzelné přepravy. Tomu pak odpovídá zaměření jednotlivých oddělení tohoto odboru.

  • Správa letaxové sítě
Odbor, který zařizuje a udržuje letaxovou síť a reguluje distribuci letaxu. Starají se tedy o řádné propojení krbů ve všech kouzelnických budovách, které jsou k síti připojené, aby jejich uživatelé mohli bez problémů cestovat do jakéhokoli z nich. Trochu znepokojivé však je, že v případě podezření, že někdo síť používá pro ilegální činnosti, mohou zaměstnanci oddělení monitorovat připojení a i odposlouchávat konverzace vedené přes síť. Tito zaměstnanci jsou kontroloři letaxové sítě a jedním z nich byla i paní Edgecombeová. Obdobně byly v pátém díle monitorované bradavické krby, a to pro jakoukoli pochybnou činnost. Vůbec celkově je tato přeprava předmětem přísné kontroly ministerstva.

Zároveň se ale toto oddělení stará i o bezpečnost přepravy a o to, aby byla důsledně oddělena od mudlovského světa. Je možné dočasně k síti připojit i mudlovské budovy, jako třeba zařídil Artur Weasley ve čtvrtém díle spojení Zobí ulice 4 a Doupěte, ale obecně je to proti pravidlům a rozhodně by se to nemělo provádět u krbů nic netušících mudlů.

Je zároveň možné, že místo tohoto oddělení dříve fungovala ústředna letaxové sítě, případně, že ústředna je nyní součástí oddělení. Ta kontroluje nebo kontrolovala právě to, které krby jsou k síti připojené, hlídala, aby nebyly připojovány mudlovské krby a právě ona byla odpovědná za dočasné připojení Dursleyových.

  • Regulační a kontrolní správa košťat
Nikdy nebylo zmíněno, že k užívání létajícího koštěte je potřeba povolení, takže se nejspíš nezabývá samotnými vlastníky košťat. Nepochybně však zajišťuje regulaci pro jejich výrobce. Má totiž pravomoc rozhodovat, které vlastnosti může koště mít, aby mohlo být uvedeno na trh, a zabavuje košťata označená jako nebezpečná nebo očarovaná tak, že hrozí způsobením škody. Proto toto oddělení vydalo někdy před rokem 2017 pod vedením Percyho Weasleyho směrnici o regulaci košťat.

  • Úřad pro přenášedla
Toto oddělení reguluje a schvaluje objekty, které jsou přeměňovány v přenášedla, a síť, ve které jsou přenášedla užívána. Je ovšem možné, že to není moc staré oddělení, protože podle Divoknihy: Knihy kouzel od Orabelly Nuttleyové mělo dohled nad přenášedly ještě v roce 1754 oddělení nepatřičného užívání kouzel. Nyní ale bez všech pochyb toto oddělení funguje a například během mistrovství světa ve famfrpálu ve čtvrtém díle zajišťovalo tisíce přenášedel pro dopravu čarodějů a čarodějek ke stadionu. 

Někomu se tak může zdát, že jde o nepřiměřené zasahování ministerstva do dopravy a sledování pohybu kouzelníků. Jenže protože jsou přenášedla často tvořena z předmětů působící jako odpadky a protože existují omezení pro očarovávání mudlovských předmětů z obavy, že se očarované dostanou zpět do rukou nic netušících mudlů, není úplně nerozumné, aby mělo toto oddělení dohled nad tím, co všechno kdy bylo pro přenášení použito.

  • Zkušební středisko přemisťování
Toto oddělení vydává povolení k přemisťování kvalifikovaným čarodějkám a kouzelníkům, kteří jsou zletilí a složili zkoušku z přemisťování. Povolení je požadovano, aby se co nejvíce minimalizovalo riziko odštěpení při přemisťování. Kouzelníci proto většinou absolvují kurz a zkoušku vedenou kvalifikovaným úředníkem ministerstva - například v sáze vedl v šestém díle kurz pro studenty Wilkie Křížek.

zdroj

A dále je možné, že existuje i oddělení, které má na starosti záchranný autobus a bradavický expres, protože na vzniku obou dopravních prostředků se podílelo ministerstvo a pravděpodobně si nad nimi chtělo i udržet určitou kontrolu.

Žádné komentáře:

Okomentovat