30. 9. 2017

Nagini

Nagini byla velice neobvyklý tvor i viteál. Tedy vzhledem k tomu, že existují jen dva kouzelníci známí pro jejich vytvoření, a to jejich autor a Voldemort, možná ne úplně. Ale je to jediný zamýšlený živý viteál, a s tím se pojí spousta otázek a skutečností, které je nemusí zrovna správně zodpovědět.

Byla velkou hadí samicí (v českém překladu často používán špatný rod), asi tři a půl metru dlouhou, se zelenými šupinami a silnou asi jako lidské stehno. Naprosto oddanou Voldemortovi, nejspíš byla ráda i v jeho blízkosti a často se mu plazila po ramenou. Byla odměřená, pokud ne přímo zlovolná k ostatním, velmi inteligentní, schopná rozumět lidskému chování. Také byla smrtící v souboji, útočila s velkou obratností a rychlostí, měla velmi silný stisk a k tomu i jedovaté zuby. Její jed přitom po jediném kousnutí mohl způsobit obtíže při hojení rány a bránil srážení krve, a přestože nemusel vždy být fatální, snadno mohla způsobit alespoň vykrvácení.

Je nutné jí také připočíst určité kouzelné schopnosti, avšak způsobené zejména tím, že se později stala schránkou pro úlomek Voldemortovy duše. Mezi ně patří telepatické spojení se svým pánem, schopnost porozumět jeho strategiím a plnit jeho mise a hrát pro něj roli špeha. Ale i bez tohoto jde dost možná o specifický druh kouzelnického hada neznámého mudlům. Neexistuje totiž žádný skutečný jedovatý had, který by odpovídal podpisu Nagini. Pokud dříve nebyla běžným hadem a Voldemortova černá magie ji nezměnila.

V takovém případě by ale musela přidat i jed, protože podle všech ostatních znaků byla Nagini škrtičem. Ve čtvrtém a pátém filmu konkrétně zpodobněna jako hroznýš madagaskarský, v posledních dvou jako krajta mřížkovaná a představě filmařů se nejvíc blížila krajta tmavá. Zda Rowlingová ale měla v úmyslu přiblížit ji víc jedovatému hadovi nebo škrtiči, to už jasné není. Lze se jen dohadovat nad inspirací k jejímu jménu - v sanskrtu se had řekne naga, v hindštině a urdštině je Nagin hadí samice, Nagini je bytost napůl ženskou a napůl hadí v indické mytologii a takový Rudyard Kipling měl v povídce Rikki Tikki Tavi kobry pojmenované Nag a Nagaina (v některých překladech rovnou Nagini).

zdroj
Co se týče samotného příběhu, ve stejné mlze nedostatku informací je zahaleno i Naginino narození nebo to, jak přišla do vlastnictví Voldemorta*. Vlastně i, zda ji vlastnil před svým pádem, našel ji v Albánii, nebo se k němu dostala jakkoli jinak. Jisté ovšem je, že nebyla hadem, jehož Harry Potter vypustil omylem v prvním díle ze ZOO - tento had byl hroznýš královský, což Nagini neodpovídá v žádné verzi, a navíc samec. Ví se navíc, že Voldemort žil v lesích Albánie ve své nehmotné podobě, a tak se docela sblížil s tamějšími zvířaty, přičemž u hadů zjistil, že je může posednout. Je tedy velmi pravděpodobné, že se s ní setkal právě tam.

Její život je pak zmapován až od chvíle, kdy se k němu připojil i Peter Pettigrew alias Červíček a přinesl ho zpět do hry ve Velké Británii, kde se všichni usadili v opuštěném statku Raddlových v Malém Visánku. Tehdy Voldemort používal ve čtvrtém díle jed Nagini jako přísadu do lektvaru, který mu umožnil nabrat sílu a přijmout základní fyzickou formu. K tomu účelu jed Nagini odebíral právě Pettigrew a společně tedy Voldemorta udržovali naživu. Už tehdy však byla i viteálem. Je sice s podivem, že v takovém stavu Voldemort riskoval další rozštěpení duše, avšak učinil tak - pomocí vraždy Berthy Jorkinsové, která byla náhodou na dovolené v Albánii. Albus Brumbál si myslel, že viteálem se stala až po vraždě mudly Franka Bryce, zahradníka, který kdysi pro Raddlovy pracoval a žil v domku u statku. Jenže tak to nebylo. Je pravdou, že ho Voldemort zabil, když si Frank všiml cizí přítomnosti v domě, špehoval Voldemorta a Pettigrewa a Nagini na něj oba upozornila, a je dost možná pravdou, že se zbavili jeho těla tak, že ho Nagini pozřela, ale jeho vražda činem potřebným ke stvoření viteálu nebyla.

Od té doby k Nagini Voldemort přilnul tak moc, jak jen mohl k jakémukoli živému tvoru. Podle Brumbála s ní měl silné pouto jaké neměl s nikým jiným, a byla jedinou živou bytostí, na níž mu záleželo. Možná částečně i proto, že podtrhovala jeho původ datovaný až k Salazaru Zmijozelovi a prohlubovala mystickou auru kolem něj. Není proto překvapivé, že se účastnila i Voldemortova znovuzorzení na hřbitově v Malém Visánku, taktéž ve čtvrtém díle. Měla totiž slíbeno, že bude moci pozřít Harryho mrtvolu, až ho Voldemort zabije. Ale protože Harry unikl, a to i s mrtvolou Cedrica Diggoryho, nedostalo se jí nakonec žádné odměny.

I po této události, kdy Voldemort získal řádné tělo a tak i většinu své staré moci, ovšem Nagini zůstávala důležitým hráčem na jeho straně. Jednak s ní měl spojení - vzhledem k tomu, že byla čerstvý viteál, tak o něj ještě nepřišel jako u ostatních, a tak i kontrolu, a jednak s ní dokázal mluvit hadím jazykem. Posílal ji proto na nejrůznější mise a mezi smrtijedy i členy Fénixova řádu začala být dost známá. Například v pátém díle ji vyslal krátce před Vánoci na ministerstvo kouzel zajistit věštbu týkající se jeho a Harryho osudu. Nepozorovaně se dostala do budovy, avšak narazila tam na hlídkujícího Artura Weasleyho, člena Fénixova řádu. Měla sice své rozkazy, ale zároveň nebyla schopna odolat, zvláště, když si jí Artur všiml, a napadla ho.

Harry díky svému vlastnímu spojení s Voldemortem a skutečnosti, že Voldemort sám využíval své "viteálové" spojení s Nagini právě v tu chvíli, útok viděl a zalarmoval Brumbála. Ten mu právě kvůli tomu uvěřil - Harry přiznal, že to bylo, jako by on sám byl útočícím hadem, a Brumbál pochopil, že je-li Harry propojen s Voldemortem tak, že může nahlížet do jeho mysli, musela být Voldemortova mysl v hadovi. Tehdy se také začal domnívat, že je Nagini pro Voldemorta zvláště důležitá. Zároveň díky tomu mohli Artura zachránit - převezli ho ke Svatému Mungovi a on přežil. Útok Nagini mu ale přivodil potřebu brát dokrvovací lektvar, a když se ho léčitelský praktikant Augustus Pye pokusil po mudlovsku sešít, její jed bránil srážení krve a rozpouštěl stehy.

V šestém díle se právě na základě této události, když už mu bylo jasné, že Voldemort stvořil několik viteálů, začal Brumbál domnívat (nebo alespoň tehdy svěřil Harrymu takovou myšlenku), že Nagini bude jedním z nich. A v sedmém díle pak měla Nagini další velkou roli. Vlastně jednu z největších.

zdroj
Nejprve byla přítomna na setkání v panství Malfoyových, kde Voldemort zabil bradavickou profesorku studia mudlů, Charity Burbageovou, a nakrmil jejím tělem Nagini, a později tím samým vyhrožoval Thorfinnu Rowlemu a Antonínu Dolohovovi, když se jim nepodařilo chytit Harryho a jeho přátele po převratu na ministerstvu. Nabídl jim totiž volbu mezi mučením od Draca Malfoye nebo smrtí a snědením Nagini. Zjevně si však vybrali mučení, protože oba se ukázali v dalších bitvách.

Důležitější ovšem bylo, když Voldemort umístil Nagini pomocí zvláště černé magie do mrtvoly Bathildy Bagshotové v Godrikově dole. Není známo, jak dlouho tam byla, ale Voldemortovi bylo jasné, že dříve nebo později se Harry ukáže ve své rodné vesnici, a Nagini tam na něj čekala. Když pak Harry s Hermionou Grangerovou dorazili, nalákala je do Bathildina domu a informovala Voldemorta o jejich příchodu. Oba se sice ukrývali pod neviditelným pláštěm, takže byla Hermiona z počátku právoplatně překvapená, že je "Bathilda" objevila, ale protože hadi mohou vnímat teplo a pohyb a nepotřebují tak výlučně oči, vlastně je to zjevné. A jakmile se Nagini ocitla s Harrym o samotě, zaútočila na něj. Vynořila se z Bathildina krku, kousla Harryho a omotala se kolem něj, aby ho udržela, dokud se neobjeví Voldemort. Naštěstí mu na pomoc přispěchala Hermiona a společně vyskočili v poslední vteřině z okna. I když tato potyčka bohužel stála Harryho hůlku.

Brzy poté si však Voldemort uvědomil, že Harry, Hermiona a Ron Weasley se nejen schovávají, ale také hledají jeho viteály. Proto se rozhodl více neriskovat a Nagini přestal vysílat pryč. Naopak ji umístil do ochranné kouzelné klece - přesvědčil ji, že je to pro její dobro, ale prioritní pro něj bylo udržet ji naživu jakožto viteál, takže šlo spíše o jeho vlastní dobro. V této "kleci" pak zůstala téměř až do konce příběhu. I během bitvy o Bradavice ji takto ochraňoval a dokonce její klece využil - když se konečně rozhodl zbavit Severuse Snapea, klec zvětšil a nechal ji ho pohltit, takže ho Nagini mohla kousnout do krku. Potom ji zase poslal pryč a nechal Snapea vykrvácet. Jen ve filmu byla chráněna kouzelnou bariérou, která jí umožňovala aktivně bojovat. Utkala se například s Ronem a Hermionou.

Poté, když byl Voldemort přesvědčen, že v Zapovězeném lese zavraždil i Harryho, konečně Nagini z ochranného kouzla vypustil. Věřil, že už pro ni neexistuje hrozba, protože rozdrtil odpor, a vítězně s ní omotanou kolem ramen kráčel k Bradavicím. Tam se ovšem setkal stále ještě se zbytky odporu a pro Nagini byl osudný odpor Nevilla Longbottoma. Ten se totiž hrdinně otevřeně postavil Voldemortovi, který ho chtěl potrestat a zesměšnit tím, že mu na hlavu posadil Moudrý klobouk a zapálil ho. Jenže Neville z něj vytáhl meč Godrika Nebelvíra a v následující vřavě se mu podařilo useknout Nagini hlavu (ve filmu až poté, když se ukázalo, že Harry žije, a bitva se opět rozproudila). Tím zničil poslední Voldemortův viteál, ve filmu se rozpadla na prach, v knize zkrátka stejně jako její pán zemřela, a zůstalo po ní jen neškodné tělo.

zdroj
I když to nechává zajímavou otázku, zda mohla být zabita i způsobem, který by neměl šanci zničit neživý viteál. Například, zda by mohla zemřít přirozeně, a co by se stalo v takovém případě s úlomkem Voldemortovy duše. Podle toho, že ji Voldemort nejprve vysílal za různými úkoly, lze ale předpokládat, že by to minimálně bylo velice složité, neboť se nijak nebál, že se jí stane něco, co se může stát obyčejnému hadovi.

A neméně zajímavé je, že Nagini nebyla jediným hadem spojeným s Voldemortem. Přestože baziliška do tajemné komnaty umístil již Salazar Zmijozel, i on se nakonec ocitl ve Voldemortových službách. A oba, bazilišek i Nagini, byli zabiti Nebelvírovým mečem, přičemž obě smrti přispěly k tomu, že se Voldemort ocitl o krok blíž smrtelnosti. Přitom bazilišek byl spojen s vůbec prvním Voldemortovým viteálem - a prvním zničeným, kdežto Nagini byla tím posledním. I posledním zničeným.


*Dodatečně se v rámci filmů Fantastická zvířata ukázalo, že jde o maledikta, ženu trpící kletbou, která jí umožňuje měnit se na hada a nakonec ji v hadí podobě navždy uvězní. Tato žena jménem Nagini žila v první polovině dvacátého století a vystupovala v kouzelnickém cirkuse, odkud v druhém díle Fantastických zvířat utekla. Nicméně zatím nebylo nevyvratitelně potvrzeno, že právě ona zůstala naživu tak dlouho a stala se Voldemortovou společnicí, proto se o ní prozatím v tomto článku více nezmiňuji.

Žádné komentáře:

Okomentovat