4. 5. 2015

Rotoulice

Rotoulice, v originále Billywig, je hmyz pocházející z Austrálie. Je přibližně 13 mm dlouhá a její tělo má jasně safírově modrou barvu. Těžko se toho ale všímá, protože se pohybuje tak rychle, že si jí mudlové všimnou pouze výjimečně a kouzelníci ji často zaregistrují teprve, když je štípne. Její křídla totiž vyrůstají z temene hlavy a rotují, a otáčejí se takovou rychlostí, že při letu celá rotuje.

Na spodní části těla má navíc dlouhé tenké žihadlo, kterým štípe, a oběť po jeho zásahu pak trpí závratěmi, po nichž následuje levitace. Celé generace australských čarodějnic a kouzelníků se tak snaží rotoulice chytat a vyprovokovat ke štípnutí, protože je chtějí použít jako rekreační drogu - chtějí zakusit vedlejší účinky žihadla. Příliš mnoho štípnutí však může způsobit, že se budou bezmocně vznášet až několik dní, a prudká alergická reakce dokonce někdy vyvolává permanentní odpoutání od země.

zdroj

Odbor pro dohled nad kouzelnými tvory je proto zařazuje do třetí kategorie zvířat, tedy mezi zvířata, která nejsou neškodná. Avšak kompetentní kouzelník by je měl bez problémů zvládnout.

Navíc mají rotoulice i poměrně hojné využití v kouzelnických disciplínách. Jejich sušená žihadla se používají pro přípravu několika různých lektvarů, jako je například protijed vůči neznámým jedům nebo probouzecí lektvar, který může sloužit jako protijed k doušku živé smrti, a údajně jsou i jednou z ingrediencí do oblíbeného cukroví šumivé bzučivky. A ještě živá žihadla také vytváří sliz, který lze odebrat a využívat jako samostatnou přísadu do lektvarů.

Xenofilius Láskorád navíc také použil křídla rotoulice při jeho pokusu vytvořit kopii diadému Roweny z Havraspáru, protože věřil, že pomůže rozvinout jeho mysl.

Žádné komentáře:

Okomentovat