12. 1. 2013

Ďasovec

Ďasovec, v originále Grindylow, je světlezelený rohatý vodní démon, který má žluté nebo bílé oči, měří méně než 6 stop a nemá na povrchu těla žádnou srst ani chlupy. Ve filmové verzi má ještě chapadla a je spíše béžový. Je agresivní a nebezpečný vůči kouzelníkům i mudlům, tedy všem lidem, kteří se k němu přiblíží, proto je označován za stvoření zla, ale v některých případech si ho dokáží ochočit jezerní lidé. Má dlouhé a úzké prsty, kterými dokáže vyvinout mocný stisk, ale které se také dají snadno zlomit. A jako většina vodních tvorů není savec - svůj život začíná jako larva, které se říká grypt.

Živí se drobnými rybkami a vodním zvířectvem Je však nebezpečný proto, že se dokáže zmocnit i dětí či i dospělých lidí, kteří se zatoulají příliš blízko břehu jezera či tůně, a následně je může stáhnout pod hladinu a utopit. Proto je klasifikován jako temný tvor - tedy ne pro jakékoli spojení s černou magií.

Přesto není úplně nejtěžší se ho zbavit.  Byl zařazen do kategorie XX klasifikace zpracované odborem pro dohled nad kouzelnými tvory, tedy jako neškodný, jehož lze ochočit. A nejlepší způsob, jak se s ním vypořádat, je jednoduše ho fyzicky přemoci a donutit ho pustit svou oběť. Rovněž je účinné odpuzovací kouzlo. Na druhou stranu také mohou být nebezpeční kouzelníci pro ďasovce, protože s nimi existoval černý trh, kde je někteří nelegálně nakupovali jako pochoutku.

Žije na dně jezer Irska a Británie, obecně ve stojaté vodě, největší výskyt byl zaznamenán v Yorkshire, kde se také objevuje nejvíc rozlišných poddruhů. V posledních letech se navíc rozmnožil i v obydlených místech jako Porter Beach v centru Sheffieldu, kde si za doupě volí potopené dopravní kužely nebo nákupní košíky.

Protože jde o tak známého tvora, a protože nemalá populace žije v Černém jezeře na pozemcích Bradavic, objevil se v sáze ďasovec hned několikrát. Remus Lupin ho sehnal ve třetím dílu pro praktickou výuku obrany proti černé magii. Ve čtvrtém dílu se stali ďasovci součástí druhého úkolu Turnaje tří kouzelníckých škl, když útočili na soutěžící v jezeře. Dokonce zabránili Fleur Delacoure úkol dokončit. 

A nebo v sedmém dílu po tak tak vydařeném přesunu Harryho Pottera z Kvikálkova do Doupěte Lupin ověřoval Harryho identitu dotazem, jakého tvora měl v kanceláři, když ji v Bradavicích Harry poprvé navštívil, aby si byl jistý, že nejde o smrtijeda se změněnou podobou. A odpověď byla ďasovec. 

zdroj

Znám však není pouze z Harryho Pottera, ale je to regulérní britský a irský démon, který vystupuje i v reálné mytologii pod jinými jménem. V hrabství Lancashire jako Zelenozubá Jenny, v jiných částech Anglie jako dlouhoruká Nellie. Ve studních zase sedí blízká příbuzná ďasovce, studniční Peg.

Mýty o vodních démonech, ať už s jakýmkoli jménem, se vytvořily podle Carol Rose, odbornice na démony a duchy, jako strašení dětí, pomocí kterého je vychovatelky a rodiče odrazují od nebezpečných a tajemných míst poblíž vodních ploch, a snaží se tak zabránit jejich utonutí.

Žádné komentáře:

Okomentovat