15. 10. 2024

Klouzavé kouzlo

Klouzavé kouzlo (Sliding Spell), je kouzelná formule znějící glisseo z francouzského glisser - klouzat a má jednoduchý účel. Jeho použití přemění schodiště na hladkou skluzavku. Je také velmi staré, používalo se už ve středověku. Což dokládá, že ho docela slavně použili zakladatelé Bradavic. 

zdroj

V Nebelvírské věži se ukázalo, že když se chlapec pokusí vyjít po schodišti do dívčích ložnic, ozve se kvílivé houkání a schodiště se změní na kamennou skluzavku (neplatí to naopak, protože věřili, že děvčata jsou důvěryhodnější). A je pravděpodobné, že stejné opatření je i v ložnicích ostatních kolejí, protože podle Hermiony Grangerové se k takovému opatření rozhodli zakladatelé Bradavic jako celek, ne jen Godrik Nebelvír. Na vlastní kůži si to vyzkoušeli Harry Potter a Ron Weasley, když se v pátém díle rozběhli za Hermionou. Jen ve filmu jím schodiště očarované není, protože alespoň v Nebelvírské věži vedlo k ložnicím pouze jediné a dívčí a chlapecké na něm byly jen na jeho odlišných patrech.

Lze ale použít i při obraně nebo útoku, jak opět předvedla Hermiona. Použila ho v sedmém díle během bitvy o Bradavice na další schodiště, kde s Harrym a Ronem stála, aby rychle sklouzli dolů a unikli tak smrtijedům, kteří je pronásledovali a snažili se je zasáhnout omračovacím kouzlem.

Žádné komentáře:

Okomentovat